Κι αν η Πολωνία ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 4;

Η τελευταία φορά που ζητήθηκε ήταν τον Φεβρουάριο - Σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει η Συμμαχία

Τους τόνους κατεβάζει τόσο η Βαρσοβία όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ύστερα από τον πύραυλο που έπεσε στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πύραυλος ήταν ουκρανικός, θέση την οποία συμμερίζεται και ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα.

Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, που συντελέστηκε το χτύπημα, μοιραία ανέκυψε το ερώτημα τι συμβαίνει σε περίπτωση που πληγεί χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία απαρτίζεται από 30 χώρες, από την Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Αμερική. Ανάμεσα στα μέλη και τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλέιας του ΟΗΕ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Τα μέλη συμφωνούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ έγινε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε στη Συμμαχία έχουν ενταχθεί γείτονες της Ρωσίας από την ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Από τον Φεβρουάριο, οπότε ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία μπορεί να συγκαλέσει συνομιλίες εάν ένα μέλος αισθανθεί ότι απειλείται από άλλο κράτος ή από τρομοκρατική ομάδα.

Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 4 ήταν τον Φεβρουάριο από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι Βαρσοβία επεξεργάζεται το σενάριο να προβεί εκ νέου σε μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος του δεχθεί επίθεση, τότε τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας υποχρεούνται να παρέμβουν, όμως από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν είναι ενταγμένη στο μπλοκ δεν είναι δυνατή η αποστολή στρατευμάτων στο έδαφός της.

Ενδεχόμενη εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ, όπως των ΗΠΑ, στον πόλεμο – με αποστολή στρατού – θα οδηγούσε σε επικίνδυνη όξυνση με τη ρωσική πλευρά. Για τον λόγο αυτό, έχει απαγορευτεί η θέσπιση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ωστόσο, πάνω από 40.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη, σε Λιθουανία και Πολωνία, ενώ 30.000 βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Το 2008, οι χώρες του ΝΑΤΟ διεμήνυσαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ακολουθήσει στο μέλλον τη Συμμαχία, χωρίς ωστόσο να τίθεται χρονοδιάγραμμα. Αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η Ουκρανία θεώρησε ότι η είσοδος στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα. Πρόσφατα, δε, ζήτησε από τη Συμμαχία να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Εννέα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ από κεντρική και ανατολική Ευρώπη έχουν υποστηρίξει το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, τόσο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διατείνονται πως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για είσοδο στο μπλοκ, αλλά στέλνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα