Κι όμως, βλέπουν οικονομική βελτίωση

Τι κοινό έχει ο Νίκος Παππάς, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΟΣΑ; Και οι τρεις βλέπουν από οικονομική βελτίωση έως και ανάπτυξη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις και ανακοινώσεις και κόντρα στην κοινωνική αποτύπωση της πραγματικότητας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνάντηση με τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους του ξένου Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα. Ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μετά την επιβολή των capital controls όλες οι προβλέψεις σχετικά με την ελληνική οικονομία έκαναν λόγο για ύφεση 3%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική ύφεση, επίτευγμα που προέκυψε από τον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σημείωσε πως το 2015 τα έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, σε μια χρονιά με πολλές αναταράξεις και εκλογικές αναμετρήσεις, εξηγώντας πως αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις συνεχιζόμενες και συστηματικές προσπάθειες για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων καταλόγων με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού και τον έλεγχό τους για πιθανή φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας. Στα θετικά και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που έφτασε το 97,5%. Η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Με τον Νίκο Παππά εν μέρει συμφωνεί και η έκθεση του ΟΟΣΑ, που προβλέπει ανάπτυξη 1,9% για το 2017. Η μελέτη μας αναγνωρίζει ότι «το ρεύμα μπορεί να αλλάζει για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γκουρία σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει αρκετά σημαντικά σημάδια αντοχής:

• Πρώτον, η ύφεση το 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μόνο, με τη βοήθεια μίας ακόμη περιόδου-ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων ήμουν εγώ και η σύζυγός μου.

• Δεύτερον, παρά το ότι αναμένουμε μηδενική ανάπτυξη το 2016 (-0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από το περασμένο έτος, η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να αποκτά δυναμική το 2017, με έναν ρυθμό σχεδόν 2%.

• Τρίτον, η αγορά εργασίας δείχνει τώρα ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης, με τα επίπεδα ανεργίας να υποχωρούν από τα υψηλά του 2013. Η Ελλάδα έχει ακόμη την υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. (στο 24,6%), αλλά το επίπεδό της είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012.

• Τέταρτον, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν, επίσης, βοηθήσει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση τη εμπιστοσύνης και των πιστώσεων».

Εκτιμάται πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM «θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, θα προκαλέσει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και εξαγωγές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη». Την ίδια ώρα που ο Νίκος Παππάς παρουσίαζε τα θετικά –κατά την κυβέρνηση– για την οικονομία, το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,042 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,324 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 194 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν τριπλάσιο του στόχου του 1,065 δισ. ευρώ, ενώ και τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 964 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2016, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,411 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 571 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 ανήλθαν στα 8,301 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 976 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9,277 δισ. ευρώ).

Ανανέωσε το ραντεβού με τους Θεσμούς ο Σταθάκης
Αδιέξοδη κατέληξε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους δανειστές και με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια, οπότε το ραντεβού ανανεώθηκε για την Τρίτη. Η κυβέρνηση επιμένει στην τριετή εξαίρεση πώλησης των δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία. Επίσης ζητά την εξαίρεση από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων έως και 500.000 ευρώ, των επαγγελματικών έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών έως 20.000 ευρώ.

Χθες πάντως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την παροχή άδειας λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή της διαχείρισης απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την προληπτική εποπτεία σε όλες τις εταιρείες θα ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο ΦΕΚ ορίζεται επίσης ότι οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να εναρμονίζουν τη στρατηγική και την πολιτική τους σε όσα προβλέπονται στον Κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα