Κυβερνητικές κινήσεις με προεκλογική χροιά

Προεκλογική χροιά αποκτούν οι κινήσεις της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά έστω τις κάλπες. Από τη μία κλείνουν το μάτι στους εργαζομένους στους ΟΤΑ και από την άλλη ετοιμάζονται για μια ριψοκίνδυνη έξοδο στις αγορές με την ελπίδα να κερδίσουν επικοινωνιακά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Προσλήψεις, επιδόματα και υποσχέσεις στους εργαζομένους της τοπική αυτοδιοίκησης έφερε το νομοσχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εσωτερικών κλείνει το μάτι στους εργαζομένους εκτιμώντας προφανώς στην κυβέρνηση πως με αυτόν τον τρόπο θα ανακτήσουν τις δημοσκοπικές καταρχήν δυνάμεις τους σε έναν τομέα όπου η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη: μικρότερο δημόσιο.

Οι θεσμοί είναι ενήμεροι για ορισμένα στοιχεία του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ και τώρα το αξιολογούν στο σύνολό του, δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές υποθέσεις Βανέσα Μοκ. Κληθείσα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ανέφερε: «Ήταν μια σημαντική εβδομάδα όχι μόνο χάρη στην εκταμίευση των 7,7 δισ. αλλά και χάρη στον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Είμαστε ενήμεροι για κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου και τώρα αξιολογούμε όλες τις προβλέψεις του συνολικά».

Τι θα πουν οι Θεσμοί;
Η ίδια εκπρόσωπος προσέθεσε ότι οι θεσμοί αναμένουν πως όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «συμβατά με τους στόχους του προγράμματος του ESM» καθώς και «τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου». «Τώρα εξετάζουμε εάν όλα αυτά ισχύουν» σημείωσε η Β. Μοκ. Η ουσία της δήλωσης είναι «συμβατά με τους στόχους». Και μένει να κριθεί και από τους θεσμούς πόσο συμβατό είναι ένα νομοσχέδιο που προβλέπει και επιδόματα και διορισμούς οι οποίοι είχαν μνημονιακά αποτραπεί τα προηγούμενα χρόνια με την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα των καταταγέντων σε πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους, ενώ έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής, δεν μπορούν εντούτοις να διοριστούν λόγω κατάργησης των αρχικών φορέων διορισμού τους». Γίνεται ειδική αναφορά, δε, σε εκείνους που είχαν καταταγεί σε πίνακες διοριστέων σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ στους ΟΤΑ, και ειδικότερα σε Νομικά Πρόσωπα των δήμων, τα οποία, όμως, καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν ή μεταφέρθηκε η αρμοδιότητά τους στο δήμο ή σε νομικό πρόσωπο του δήμου με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

«Στην περίπτωση λοιπόν της κατάργησης των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, οι διοριστέοι σε αυτά από παλαιές προκηρύξεις πρέπει να τοποθετούνται σε κενές θέσεις του φορέα που αναλαμβάνει να ασκήσει την αρμοδιότητα», αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Ο συντάκτης του, αναγνωρίζει στη συνέχεια ότι εφόσον υπάρχουν εμπόδια για τους διορισμούς, τότε θα πρέπει και πάλι να απορροφηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις! Αυτό που δεν αναφέρει είναι το κόστος της απόφασης αυτής το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν οι δήμοι. Και μάλιστα ενώ σχεδόν στο σύνολο τους κινούνται στα κόκκινα.

Μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι ΟΤΑ να ανταποκριθούν είναι να αυξήσουν τα έσοδά τους, να αυξήσουν δηλαδή τα δημοτικά τέλη! Με άλλα λόγια η ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών επί της ουσίας είναι αύξηση της έμμεσης φορολογίας με στόχο την αύξηση της εκλογικής πελατείας. Αυτό φυσικά εφόσον ξεπεράσουν τον σκόπελο των δανειστών μιας και το νομοσχέδιο σκοντάφτει σε μια βασική αρχή: περιορισμός των προσλήψεων.

Το τυράκι εδώ βέβαια είναι πως οι θέσεις δεν είναι στον στενό δημόσιο τομέα, και σε αυτό ακριβώς επενδύουν στην κυβέρνηση.

Το σάλτο μορτάλε
Και ενώ στο εσωτερικό, η κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά παροχών, στο εξωτερικό επενδύει σε μια ριψοκίνδυνη έξοδο στις αγορές με στόχο επί της ουσίας να επαναχρηματοδοτήσει παλαιότερα χρέη. Το Μαξίμου φαίνεται να επισπεύδει τα σχέδιά του για έξοδο στις αγορές έως τις 20 Ιουλίου.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε έξοδο στις αγορές μέχρι τις 27 Ιουλίου, ημέρα όπου είχε οριστεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Η συνεδρίαση, όμως, επισπεύστηκε (20 Ιουλίου), με αποτέλεσμα η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, που θα αποδείκνυε στην πράξη την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να πρέπει και αυτή να επισπευστεί.

Στην συνεδρίαση του ΔΝΤ θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα εξεταστεί και η βιωσιμότητα του χρέους (DSA) – γι’ αυτό και η αναλυτική επιστολή προς το ΔΝΤ (υπογράφουν πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) με τις δεσμεύσεις για διορθωτικά μέτρα, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση αιτείται χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ και διάρκεια προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου 2018, ημερομηνία που λήγει και το μνημόνιο με τον ESM.

Υποψήφιο ομόλογο προς αντικατάσταση το (πρώην) 5ετές που είχε εκδοθεί το 2014 (επί Σαμαρά) με απόδοση τότε στο 4,95% -σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στο 3,50%. Στόχος να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο ομόλογο με ένα νέο 5ετες και με επιτόκιο γύρω στο 4% με 4,5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα