Κιλιτσντάρογλου: «Έχω ξεκάθαρες αποδείξεις» για την ευθύνη της Ρωσίας στη διάδοση «deep fake»

Αρνείται κάθε ανάμειξη η Ρωσία

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι το κόμμα του διαθέτει ξεκάθαρες αποδείξεις για την ευθύνη της Ρωσίας στην διάδοση «deep fake» περιεχομένου στο Διαδίκτυο, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Στην ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους έγραψε χθες, Πέμπτη, στο Τwitter ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις αναρτήσεις αυτές, ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές απαντά στο πρακτορείο Reuters: «Αν δεν είχαμε ξεκάθαρες αποδείξεις, δεν θα τουίταρα».

Και προσέθεσε πως το κόμμα του δεν ήρθε σε επαφή με την ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία για την υπόθεση.
«Θεωρούμε απαράδεκτο μία άλλη χώρα να αναμειγνύεται στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας. Ήθελα αυτό να το γνωρίζει όλος ο κόσμος, για το λόγο αυτό έκανα ανοικτά την καταγγελία με ένα tweet», δηλώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη συνέντευξή του στο Reuters, δύο ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές.

Αρνείται κάθε ανάμειξη η Ρωσία

Τα σχόλια του Κιλιτσντάρογλου έγιναν πριν από τη δήλωση του Κρεμλίνου, που αρνήθηκε την ανάμειξη της Ρωσίας στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που μετέφεραν τέτοιους ισχυρισμούς στον Κιλιτσντάρογλου ήταν ψεύτες και ότι η Ρωσία εκτιμά εξαιρετικά τους δεσμούς της με την Τουρκία.

Στο γραφείο του στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου – ο οποίος προηγείται του Ερντογάν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις – επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι θα «αντικαταστήσει μια αυταρχική διακυβέρνηση» την Κυριακή.

Ο 74χρονος πρώην γραφειοκράτης, σημειώνει το Reuters, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ρωσία και σηματοδότησε ότι θα επιδιώξει μια λεπτή ισορροπία στην εξωτερική πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις με τη Μόσχα.

«Δεν βρίσκουμε σωστό για οποιαδήποτε χώρα να καταλαμβάνει μια άλλη χώρα»

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, δεν θέλουμε να διακόψουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας θέματα», είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε επίσης ότι θα πιέσει για μια άλλη ειρηνευτική πρωτοβουλία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μόλις κερδίσει την ψηφοφορία της Κυριακής.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και για ολόκληρο τον κόσμο, αν καταφέρουμε να επιτύχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αλλά θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν βρίσκουμε σωστό για οποιαδήποτε χώρα να καταλαμβάνει μια άλλη χώρα», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν εκλεγεί πρόεδρος, είπε: «Φυσικά», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο ένας αποκλειστικά στρατιωτικός οργανισμός στον 21ο αιώνα, είναι επίσης ένας οργανισμός που υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο που είχαμε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι ένα θεμελιώδες πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κατά τη θητεία του κόμματος του Ερντογάν (AKP) ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από τη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

«Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην ειρήνη, η οποία δίνει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σύμφωνα με τον σύγχρονο κόσμο», σημείωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Οι αγορές πιστεύουν στη νίκη της συμμαχίας»

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι τα κέρδη στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία την Πέμπτη δείχνουν ότι οι αγορές πιστεύουν πως η συμμαχία του θα κερδίσει την Κυριακή. \

Την Πέμπτη, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας σημείωσε άλμα, ενώ τα συμβόλαια ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης υποχώρησαν.

«Βλέπουμε ήδη ότι υπάρχει ανακούφιση εντός και εκτός της χώρας, καθώς έχει γίνει σαφές ότι θα εκλεγώ πρόεδρος», υποστήριξε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι αγορές εμπιστεύονται τη συμμαχία του ότι θα κυβερνήσει τη χώρα με ορθολογικές πολιτικές.

«Αυτό δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους εγχώριους και ξένους οικονομικούς κύκλους. [Οι κινήσεις της αγοράς την Πέμπτη] ήταν τα πρώτα βήματα αυτής της εμπιστοσύνης. Το κόστος δανεισμού της Τουρκίας θα μειωθεί επίσης», όπως είπε.

«Πρέπει να διορίσουμε κάποιον που εμπιστεύονται οι οικονομικοί κύκλοι ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν οι ξένοι επενδυτές. Επιπλέον, θα διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», προσέθεσε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα