ΚΙΝΑ: Γεννάτε γιατί  θα χαθούμε (οικονομικά)   

Το 2022 ο κινεζικός πληθυσμός ελαττώθηκε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους

Το πόσο σουρεαλιστικό ακούγεται το να μιλάει κάποιος για υπογεννητικότητα στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (σ.σ. 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι βάσει της απογραφής του 2020)  σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλά για την περί ης ο λόγος Κίνα δεν παύει να αποτελεί ένα γεγονός και μάλιστα ιστορικής σημασίας.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας το 2022 ο κινεζικός πληθυσμός ελαττώθηκε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους, συνεπεία του ότι οι θάνατοι 10,41 εκατ. ανθρώπων την περασμένη χρονιά ξεπέρασαν τις γεννήσεις που στο ίδιο δωδεκάμηνο έφτασαν τα  9,56 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι Κινέζοι είχαν να δουν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Μεγάλος Κινέζικος Λιμός ξεκλήρισε την τριετία 1959-1962 περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Κι αν τότε ήταν η ξηρασία και η παντελής έλλειψη τροφής που οδήγησαν στον θάνατο, σήμερα είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής και η πολυπαραγοντική έλλειψη βούλησης των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν που μειώνει τα ποσοστά των γεννήσεων στη χώρα.

Οι ειδικοί μιλούν για μία τάση που θα διαρκέσει δεκαετίες και θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Κίνας λόγω των αρρυθμιών που θα προκληθούν μελλοντικά στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα