KINA Vs ΗΠΑ: War games με λάφυρο την Ταϊβάν

Μία κόντρα εφτά και πλέον δεκαετιών στη νοτιοανατολική Ασία ανάβει νέα εστία ψυχρού –για την ώρα– πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου που έχει στο πλευρό του και τη Μόσχα

Δεν αρκούσαν στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα οι κλυδωνισμοί που έχουν προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία κοντεύει τους έξι μήνες, ούτε οι αναζωπυρώσεις των εθνοτικών διαφορών στα Βαλκάνια. Ήρθε και το ξύπνημα της κόντρας Κίνας-ΗΠΑ που με αφετηρία την Ταϊβάν δίνει συχνά-πυκνά ισχυρούς «μετασεισμούς».

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Τις σινο-αμερικανικές σχέσεις δεν θα τις χαρακτήριζε κάποιος αγαστές. Ειδικά όμως από τον καιρό (σ.σ. διετία 2017-2018) που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε το ράλι του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊβάν νομοθετώντας και την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, η αστερόεσσα έγινε κόκκινο πανί για το Πεκίνο.

Ένα… πανί που έφτασε τους Κινέζους στα όρια της πολεμικής παράκρουσης εξαιτίας της «απόβασης» την περασμένη Τρίτη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι.

«Η επίσκεψή μας τιμά την ακλόνητη δέσμευση με την οποία η Αμερική υποστηρίζει τη ζωντανή και δραστήρια δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τους 23 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», δήλωσε η Πελόζι κατά την άφιξή της, έχοντας αγνοήσει επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις-απειλές της Κίνας για το τι μέλλει γενέσθαι την επαύριο μίας τέτοιας επίσκεψης.

Ενδεικτικό της όξυνσης στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον είναι το γεγονός ότι με την επιβεβαίωση της προσγείωσης στην Ταϊπέι του αεροπλάνου που μετέφερε την 82χρονη πρόεδρο, στην κινεζική επαρχία Fujian η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες πολεμικού συναγερμού. Παράλληλα, από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία του Πεκίνου και γνωστοποιήθηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας ξεκινούν τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή του casus belli. Στο παιχνίδι μπήκε (επικοινωνιακά) και η Ρωσία χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν «σαφή πρόκληση» και υποστηρίζοντας ότι «η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν».

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Το επεισόδιο μοιάζει με επανάληψη του μπρα-ντε-φερ του περασμένου Μαΐου όταν ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν προτίθενται «καθόλου» να αλλάξει πολιτική στην επιδική περιοχή της ασιατικής ηπείρου, δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος να υπερασπισθεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ απάντησε τότε με διείσδυση 30 αεροσκαφών στην αναγνωριστική ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν. Τώρα, η κινεζική αντίδραση αλλάζει… πίστα καθώς σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το Πεκίνο έθεσε τον στρατό σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και από το βράδυ της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν ξεκίνησε «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά του νησιού. Η Ουάσινγκτον δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και κάνει επίδειξη δύναμης με την παρουσία στην περιοχή 3+2 αεροπλανοφόρων: του Σασέμπο USS America, του Οκινάουα USS Tripoli και του USS Ronald Reagan που κινείται πολύ κοντά στην Ταιβάν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς και των USS Abraham Lincoln και USS Essex που βρίσκονται στη Χαβάη.

«Προπονούνται» για τα… καταφύγια οι Ταϊβανέζοι

Την ώρα που η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο εξασκούνται σε παιχνίδια πολέμου, στο… λάφυρο της σύγκρουσης, την Ταϊβάν, οι πολίτες «προπονούνται» κι αυτοί για το ενδεχόμενο βομβαρδισμού από την Κίνα. Καταρχάς οι αρχές του νησιού έχουν βγάλει από τα συρτάρια τα πρωτόκολλα αντιαεροπορικής άμυνας και σε ό,τι αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού το βάρος ρίχνεται στην ετοιμότητα των καταφυγίων που διαθέτει η χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει καθ’ υπολογισμό 4.600 χώρους καταφυγής (βλ. χώροι στάθμευσης, υπόγειος σιδηρόδρομος, υπόγεια εμπορικά κέντρα κλπ) στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, γίνεται συνεχής επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων, λειτουργεί ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, διεξάγεται εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τοποθετούνται και αφίσες σήμανσης ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση κινεζικής πυραυλικής επίθεσης οι πολίτες θα γνωρίζουν που μπορούν να κατευθυνθούν για να προστατευθούν. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Ταϊβανέζοι προτρέπονται να ετοιμάσουν υποτυπώδη έστω κιτ επιβίωσης όπως ιατροφαρμακευτικό υλικό ή ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας για να τα πάρουν μαζί τους αν χρειαστεί να μεταβούν σε καταφύγιο. Κι αυτό διότι οι κρατικές υπηρεσίες της Ταϊβάν είναι μεν υποχρεωμένες βάσει νόμου να έχουν ανοιχτά και να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια αλλά όχι και να τα έχουν εξοπλισμένα με νερό και τρόφιμα.

73 χρόνια κρατάει η κολόνια (της κόντρας)

Όταν την 1η Οκτωβρίου του 1949, ο αμφιλεγόμενος όπως αποδεικνύει η ιστορία κομμουνιστής ηγέτης Μάο Τσετούνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πεκίνο, οι δυνάμεις του Kuomintang, του Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος, υπό την καθοδήγηση του αντικομμουνιστή και επί εικοσαετία προέδρου της Κίνας Τσανγκ Κάι-σεκ  βρίσκουν καταφύγιο στη νήσο Φορμόζα όπως λεγόταν τότε η Ταϊβάν.

Δύο μήνες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου, σχηματίζουν κυβέρνηση και απαγορεύουν κάθε σχέση ανάμεσα στο νησί (επισήμως Δημοκρατία της Κίνας) με την κομμουνιστική Κίνα, οδηγώντας σε έναν ντε φάκτο χωρισμό. Πριν τελειώσει ο μήνας εκδηλώθηκε η πρώτη μίας σειράς από απόπειρες του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να καταλάβει τις νησίδες Κεμόι και Ματσού, αλλά με τον ερχομό του 1950 και το ξέσπασμα του πολέμου στην Κορέας η Ταϊβάν διαλέγει στρατόπεδο. Συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υπερασπιζόμενοι τη Νότια Κορέα, κόντρα στη συμμαχία Κίνας-Ρωσίας και άλλων χωρών του τότε Ανατολικού Μπλοκ που υποστήριζαν τους βορειοκορεάτες. Κάπως έτσι άρχισε η κολόνια (της κόντρας) που κρατάει 73 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα