ΚΙΝΑΛ: Αλλαγή ηγεσίας (για να σηκώσει κεφάλι)

Παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας –με αποκορύφωμα το σποτ υπέρ του εμβολιασμού–, μόλις και μετά βίας προσπερνά δημοσκοπικά το ΚΚΕ

Από την αρχή της πανδημίας, πολλάκις έχουμε αναφέρει ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει επιδείξει μία υπεύθυνη στάση απέναντι στο υγειονομικό δράμα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Η υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ δεν είναι μόνο ότι η κριτική που ασκείται στις κυβερνητικές αποφάσεις και δράσεις είναι με επιχειρήματα, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη έχει να επιδείξει και την κατάθεση από τον Φεβρουάριο του 2020 μία σειρά προτάσεων για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, την παιδεία και γενικά για την κοινωνική δραστηριότητα. Κάποιες από τις προτάσεις τού ΚΙΝΑΛ υλοποιήθηκαν μάλιστα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ήταν δουλεμένες και κοστολογημένες.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διακρίθηκε, είτε για τις φωνασκίες του, είτε για τις ατελέσφορες προτάσεις του, το ΚΙΝΑΛ κέρδισε τις εντυπώσεις. Όμως, μέχρι εκεί. Και αυτό διότι το χειροκρότημα και η αναγνώριση της υπευθυνότητας του ΚΙΝΑΛ δεν φάνηκε στις δημοσκοπήσεις, με συνέπεια η ηγεσία του κόμματος να αρχίσει τα πέρα-δώθε φοβούμενη την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αυτό το απίθανο μπλέξιμο οδήγησε το ΚΙΝΑΛ να είναι βαλτωμένο στις δημοσκοπήσεις και εν τέλει οι πολίτες να ξεχάσουν τις πολλές και υπεύθυνες προτάσεις που κατέθεσε.

 Βαλτωμένο…

Τώρα το Κίνημα Αλλαγής θυμήθηκε τον καλό εαυτό του και προχωρά σε άλλη μία πράξη υπευθυνότητας με το να δημιουργήσει σποτ και να ξεκινήσει ειδική καμπάνια ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας.

Κι όμως, στις δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο είναι βαλτωμένο, αλλά σύμφωνα με την Pulse κινείται πέριξ του 6% και προηγείται κατά 0,5% του ΚΚΕ που και λόγω του συνεδρίου του δείχνει έτοιμο να κάνει το μπαμ και να διεκδικήσει την 3η θέση. Δείγμα τού ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν πείθει την κοινωνία να την εμπιστευθεί.

Κι όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως το ΚΙΝΑΛ έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις και ότι ημέρα με την ημέρα το κόμμα κερδίζει έδαφος. Προφανώς, όσοι λένε αυτά μάλλον ικανοποιήθηκαν από τη δημοσκόπηση της MRB, η οποία δίνει προβάδισμα νίκης στη Φώφη Γεννηματά έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη, στην εσωκομματική μάχη. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση φαίνεται ότι πάμε σε δεύτερο γύρο με αντιπάλους την κα Γεννηματά και τον κ. Λοβέρδο, ενώ τα ποσοστά του Νίκου Ανδρουλάκη παρουσιάζονται τόσο χαμηλά που μάλλον προκαλούν τον γέλωτα. Ανεξάρτητα πάντως από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, στη συνείδηση της κοινωνίας έχει περάσει ότι για να σηκώσει κεφάλι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει ηγεσία.

 Σαφή θέση ο Λβέρδος

Την ίδια ώρα ο διεκδικητής της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμεύεται ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα κινήσει τις διαδικασίες για να εκδιωχθεί ο Αλέξης Τσίπρας από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διότι τους παραπλανά και υπονομεύει τη δική μας πορεία, παίρνοντας θέση στον εσωκομματικό μας αγώνα που δεν επιτρέπεται. Πρέπει να ληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Αν εκλεγώ αρχηγός θα το προωθήσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας προ ημερών στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Η συμμετοχή του εκεί πρέπει να σταματήσει. Ας διαλέξει στρατόπεδο. Η στάση του αποδεικνύει ότι φοβάται τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ.  «Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του ενσωματώνουν μια ακατανόητη αντίφαση», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ο αρχηγός τους συμμετέχει ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ, αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι για να προκύψει μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της Ν.Δ., θα πρέπει να συμμετέχουν στο ίδιο σχήμα ο κ. Βελόπουλος, το ΚΚΕ και ο κ. Βαρουφάκης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφερθεί στον ίδιο προσωπικά, λέγοντας στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι «υπάρχει ένας υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος έχει μια τάση προς τα κεντροδεξιά, ενώ εγώ μιλάω για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Η δράση του είναι παραπλανητική και υπονομευτική. Λανσάρεται ως επόμενος πρωθυπουργός», σημείωσε.

Αναφορικά με την «επόμενη ημέρα» στο ΚΙΝΑΛ, τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας, «η οποία υπόσχομαι ότι θα οδηγήσει το κόμμα, ως ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση της χώρας και όχι απλώς να αυξήσει τα ποσοστά του από το 8% στο 9%. Εγώ λέω υπερδιπλασιασμό των ποσοστών στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική και στις επόμενες εκλογές μετά από ένα μήνα, ανοικτή η δεύτερη θέση», επεσήμανε.

 Ακολουθεί και η Φώφη

Στο μεταξύ και η κα Γεννηματά μετά τη δυναμική που έχει λάβει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου αναγκάζεται να απορρίψει όλες τις προτάσεις για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να στέκει ασυγκίνητο και απορριπτικό στις προτάσεις συνεργασίας, παρ’ ότι κατά καιρούς δημιουργεί απορίες και υποψίες η τοποθέτηση Γεννηματά περί «προοδευτικής κυβέρνησης, όταν αλλάξουν οι συσχετισμοί».

Και σίγουρα θα εξακολουθήσει να είναι αδιάφορο και στο μέλλον, αφού οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές. Αφενός η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μία ψήφο στις εκλογές, ανήκει στον χώρο της πολιτικής σεναριολογίας, αφετέρου ο κόσμος που έχει μείνει στο ΚΙΝΑΛ έχει άλλη ποιότητα, και μικρή σχέση με τους «αυριανιστές» που μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που έχει μείνει πιστός στο ΚΙΝΑΛ δεν έχει ξεχάσει. Διότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι στο παρελθόν δεν εξύβριζαν μόνο τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τοπικά στελέχη ασκούσαν μπούλινγκ ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ξαφνικά στα καφενεία ακούγονταν οι λέξεις «Γερμανοτσολιάς», «Τσολάκογλου», «Προδότες», «Νενέκοι» και πολλές άλλες.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν πολλοί στο περιβάλλον της κας Γεννηματά που καλοβλέπουν τη συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η αντίδραση τόσο του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη τούς αναγκάζουν να «παγώσουν» τα σχέδιά τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα