ΚΙΝΑΛ: Από Φλεβάρη του ’22 και βλέπουμε για κάλπες

Όταν προ καιρού ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε ρίξει τη βόμβα ότι με βάση το καταστατικό οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα διεξαχθούν Φεβρουάριο του 2022, τότε πολλοί γέλασαν. Και μάλιστα, έκαναν λόγο για καταπάτηση του καταστατικού. Ως φαίνεται, ο κ. Κεγκέρογλου δεν έκανε τίποτε άλλο από το να λειτουργήσει ως προπομπός των αποφάσεων της Γεννηματά.

 Του Μ.ΚΕ.

Ο κ. Κεγκέρογλου στις 19 Νοεμβρίου έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγα 24ωρα μετά τη δημοσκόπηση της Opinion που έδειχνε ντέρμπι ΛοβέρδουΑνδρουλάκη για την ηγεσία. Τότε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ έγραψε: «Σύμφωνα με το καταστατικό Μάρτιο του 22 θα γίνει το 2ο Συνέδριο κι ένα (τουλάχιστον) μήνα πριν, η εκλογική διαδικασία Προέδρου. Θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη τη “συζήτηση”, εν μέσω πανδημίας και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο μεταξύ, στις οποίες πρέπει να πάμε ενωμένοι και πάση δυνάμει».

Μάλιστα, ο κ. Κεγκέρογλου την 1η Δεκεμβρίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επέμεινε σε αυτή την άποψη και πάνω σε αυτόν τον καμβά σχεδιάζει τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών η Φώφη Γεννηματά. Έναν οδικό χάρτη, που εξαρτάται πάντως σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις εντός του έτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που ερωτάται για τον χρόνο της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης, η Φώφη Γεννηματά παραπέμπει στο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής, διαβεβαιώνοντας ότι οι προβλέψεις του τελευταίου θα τηρηθούν. Τι προβλέπει όμως το καταστατικό; Προβλέπει ότι η θητεία του εκάστοτε προέδρου είναι τετραετής. Ως εκ τούτου, η θητεία της Φώφης Γεννηματά λήγει τον Νοέμβριο του 2021, αφού εκείνη ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τον Νοέμβριο του 2017. Έτσι, είναι σαφές ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών είναι ο προσεχής Νοέμβριος. Την ίδια ώρα όμως, από το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής προκύπτει ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να γίνει με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος έως και έναν μήνα πριν από το τακτικό συνέδριο του κόμματος, που εν προκειμένω προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2022. Ως εκ τούτου, η εσωκομματική αναμέτρηση μπορεί να προγραμματιστεί έως και για τον Φεβρουάριο του 2022.

Με τον Τραμπ παρομοιάζουν την Φώη Γεννηματά πολλοί στο ΚΙΝΑΛ, καθώς βλέπουν ότι ψάχνει κι αυτή τρυκ για να παραμείνει στην προεδρική καρέκλα

 

Δεν θέλει να φύγει

Πρόκειται για ένα περιθώριο που δίνεται στη Φώφη Γεννηματά, να αξιοποιήσει τις δύο προβλέψεις, αποφεύγοντας επιπρόσθετα προβλήματα, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές εντός του 2021, με επικρατέστερο αυτήν τη στιγμή σενάριο εκείνο του προσεχούς φθινοπώρου. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε σκέψη για προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής φαντάζει εξωπραγματική, ενώ προηγούμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση θα επηρεάσει σαφώς την εσωκομματική διαδικασία. Και αυτό διότι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα θα έδινε πόντους στη Φώφη Γεννηματά, ενώ ένα αποτέλεσμα μικρότερο από τις προσδοκίες του χώρου και πάντως μικρότερο από το προηγούμενο αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου 2019 θα δυσκόλευε ιδιαίτερα την παραμονή τής νυν προέδρου του κόμματος στο τιμόνι του.

Πάντως, αρκετοί ουδέτεροι έχουν αρχίσει και παρομοιάζουν τη Φώφη Γεννηματά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν ήθελε να ξεκουμπιστεί από τον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι του έκλεψαν τις εκλογές, έτσι και η Γεννηματά αναζητεί τρυκ και σοφίσματα για να πάει όσο μπορεί πιο πίσω τις εκλογές. Ίσως έτσι ελπίζει πως μπορεί ακόμη και να μη διεξαχθούν.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς θα αντιδράσουν οι επίδοξοι διάδοχοι της κας Γεννηματά. Δηλαδή, οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι, ο Νίκος Ανδρουλάκης (ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του), αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προς το παρόν είναι άτυπος υποψήφιος. Και λέμε άτυπος, διότι εμμέσως πλην σαφώς έχει παραδεχθεί ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς έχει ενημερώσει τη Φώφη Γεννηματά, τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, τους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Μένει απλώς η τυπική ανακοίνωση.

Ανεβάζει ψηλά τον πήχη για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος

Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία θέτοντας υψηλά το πήχη των προσδοκιών για το κόμμα, κάνοντας λόγο μέχρι και για διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος. Είναι σαφές πως στόχος του Ανδρέα Λοβέρδου είναι πλέον η Φώφη Γεννηματά, την οποία και ουσιαστικά κατηγορεί ότι δεν αυξάνει τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Εξορμήσεις

Την ώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος ανεβάζει τον πήχη σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, η κα Γεννηματά, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες της, «μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού της θα ξεκινήσει πορεία στον λαό». Και ο στόχος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι διττός. Από τη μία να θέσει σε εγρήγορση όλο τον κομματικό μηχανισμό και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ενόψει αιφνιδιαστικών πρόωρων εκλογών. Από την άλλη, με το να κάνει τον δικό της προεκλογικό αγώνα, αφού θα έχει σειρά επαφών με στελέχη του κόμματος ανά την Ελλάδα. Κυρίως όμως, επισκεπτόμενη την περιφέρεια, η Φώφη Γεννηματά θα θελήσει να μεταφέρει η ίδια το πολιτικό στίγμα του κόμματός της στους πολίτες.

Και ενώ η κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας καλά κρατεί, στη Χαριλάου Τρικούπη στρέφουν τώρα το βλέμμα τους και στην Οικονομία και την Κοινωνία. Μάλιστα, ετοιμάζονται προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι προτάσεις του κόμματος για την Οικονομία. Την ίδια ώρα, στο Κίνημα Αλλαγής ρίχνουν το βάρος τους στην ανάγκη να έχουν «καθαρή γραμμή», ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουν μεγάλο κομμάτι από το 20% περίπου των ψηφοφόρων που, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, βρίσκονται μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, πλην όμως προέρχονται από το Κέντρο και την Αριστερά. Η «καθαρή γραμμή», λοιπόν, δεν θα πρέπει να γέρνει ούτε προς τη Ν.Δ., ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε κανείς να επιλέξει εξ αρχής μεταξύ των δύο. Και η «καθαρή γραμμή», αυτή την ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη περιγράφεται με δύο όρους. Η μία είναι η λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, και η άλλη είναι η αυτόνομη πορεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα