ΚΙΝΑΛ: ΕΣΥ και οικονομία σε πρώτο πλάνο

Μετά την ψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ρίχνουν το βάρος στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ και στη Θεσσαλονίκη 

Πιέζουν τη Γεννηματά να επικοινωνήσει με τον Βενιζέλο και να τον καλέσει στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Το ποιος ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση φάνηκε καθαρά στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ανακήρυξη των θαλάσσιων ζωνών». Αυτό επισημαίνουν στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζοντας ότι έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον με το να ψηφίσουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο, παρά τις μεγάλες διαφωνίες που έχουν και τις οποίες ανέδειξε στις ομιλίες της η Φώφη Γεννηματά.

«Το επίδικο σε αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να ακυρωθεί στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», μας έλεγε στο περιθώριο της ψήφισης στη Βουλή ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Και με αυτήν τη δήλωση συμφωνούν όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση με το «παρών».  Στη Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το «παρών» ήταν απόρροια των μεγάλων εσωκομματικών προβλημάτων. Όπως λένε, οι πρώην ΠΑΣΟΚοι και οι προεδρικοί ήταν υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής, δηλαδή του «όχι», δίχως όμως να δίνουν μία λογική εξήγηση. Απλά για να κάνουν υποτίθεται σκληρή αντιπολίτευση. Οι «53» και οι «σημιτικοί» της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν υπέρμαχοι να ψηφιστεί η συμφωνία, ως αναγκαία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κι επειδή ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Έτσι ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα θύμιζε εικόνα καφενείου με τον καθένα να ψήφιζε ό,τι ήθελε σε μία τόσο σημαντική εθνική υπόθεση. Οπότε επιλέχθηκε το «παρών», προκειμένου να αποφευχθεί η εικόνα διάλυσης. Το ερώτημα που θέτουν πλέον στο ΚΙΝΑΛ είναι το εξής: «Τώρα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πλέον είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν μακριά από τις δομημένες απόψεις τους στα εθνικά;» Το σίγουρο είναι ότι στο ΚΙΝΑΛ ελπίζουν πως θα έχουν οφέλη από αυτή την εθνική τους στάση.

Οι εκδηλώσεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πέραν της καθημερινής δουλειάς, ετοιμάζονται πυρετωδώς και για τις μεγάλες εκδηλώσεις του επόμενου διαστήματος. Και αυτό διότι διαφορετικά είχαν υπολογίσει τα πράγματα, αλλά πλέον λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι υποχρεωμένοι να ανασχεδιάσουν αυτές τις εκδηλώσεις. Τόσο για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου, όσο και για την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργανώνεται στη θέση της ΔΕΘ που ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

Τα γενέθλια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα εορταστούν την 3η του Σεπτέμβρη στο Ζάππειο, όπου θα τηρηθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι καλεσμένοι πολύ δύσκολα θα υπερβούν τους 50. Δηλαδή, θα παραστούν οι βουλευτές, κάποια παλαιά στελέχη κι εκπρόσωποι ιατρών και νοσηλευτών. Κι αυτό διότι στην ομιλία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ανακοινώσει τις προτάσεις του κόμματος για τον εκσυγχρονισμό κι ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο κι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Εξάλλου οι ιατροί και οι νοσηλευτές «θα τραβήξουν κουπί και στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί», όπως λένε χαρακτηριστικά στο ΚΙΝΑΛ.

Η παρουσίαση των προτάσεων για το ΕΣΥ θα εμπλουτιστεί με κάποια βίντεο που ετοιμάζονται και θα θυμίσουν στους πολίτες πώς αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου η δημιουργία του ΕΣΥ τη δεκαετία του ’80 και υλοποιήθηκε από τον Γιώργο Γεννηματά. Επίσης, μέσω βίντεο θα επιχειρηθεί από το ΚΙΝΑΛ μία γέφυρα που θα συνδέει το τότε με τις τωρινές προτάσεις του κόμματος. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να καλυφθεί τηλεοπτικά και από την ΕΡΤ.

Στην εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ θεωρούν βέβαιο ότι θα προσέλθει ο Κώστας Σημίτης, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εάν κληθεί απλά, ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ή αν θα επικοινωνήσει προσωπικά μαζί του η Φώφη Γεννηματά. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που εισηγούνται στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να επικοινωνήσει προσωπικά με τον κ. Βενιζέλο.

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το ΚΙΝΑΛ είναι στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκεί η πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία της θα αναφερθεί ειδικά στην οικονομία και ιδιαιτέρως στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Στη Χαρ. Τρικούπη, ετοιμάζουν εδώ και εβδομάδες την παρουσίαση των θέσεων της παράταξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να αποδομήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Κι αυτό διότι, όπως ισχυρίζονται, «οι προτάσεις Πισσαρίδη έχουν βαθιά συντηρητικό πρόσημο» και κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που συνιστά σημαντική υποβάθμιση βασικών πτυχών του κοινωνικού κράτους.

Στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη η κα Γεννηματά θα κινηθεί αφενός μεν στις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από την Ευρώπη, αφετέρου δε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα αναφερθεί σε ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης της οικονομίας. Επί της ουσίας θα είναι μία ομιλία που θα θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο, καθώς θα αναφερθεί στο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ. Κάτι που σημαίνει ότι στην ομιλία στο Βελλίδειο η κα Γεννηματά θα προσδώσει και ιδεολογικό υπόβαθρο. Μάλιστα, στο ΚΙΝΑΛ δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, καθώς προηγείται της αντίστοιχης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμη ψάχνεται και ήδη η Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν δέχεται –λόγω φόρτου εργασίας– να αναλάβει πρόεδρος της αντίστοιχης με αυτή του κ. Πισσαρίδη Επιτροπής που ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου.

Και η συνδιάσκεψη

Ενδιάμεσα των δύο εκδηλώσεων (γενέθλια ΠΑΣΟΚ και Θεσσαλονίκη), πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν από κοινού το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, σηματοδοτώντας και τυπικά την επανεκκίνηση της πολιτικής σεζόν και σε εσωκομματικό επίπεδο.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα τεθεί και προς συζήτηση για το πως θα διεξαχθεί η προγραμματική συνδιάσκεψη, η οποία λόγω κορωνοϊού ματαιώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στα πρότυπα του πρόσφατου συνεδρίου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Πρόκειται, πάντως, για ένα σύνθετο εγχείρημα το οποίο το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα