ΚΙΝΑΛ: Λίγοι οι ψηφοφόροι, πολλοί οι υποψήφιοι…

Τι επιδιώκουν οι τρεις νέοι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά και για ποιον λόγο έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου

«Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς». Αυτό το εμβληματικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη του 1968 που έκαναν γνωστό στο ευρύ ο αείμνηστος Αντώνης Καλογιάννης και η Μαρία Φαραντούρη θυμίζουν εν πολλοίς οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέου προέδρου, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά, η οποία έχει να ασχοληθεί πρωτίστως με το να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι δίπλα στον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Καστανίδη προστέθηκαν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, δίνοντας νέα τροπή στο προεκλογικό παιχνίδι. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης κατέθεσαν τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές προκειμένου να είναι υποψήφιοι, ενώ οι άλλοι τρεις καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσουν στην ΕΚΕΔΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας) τις δικές τους υπογραφές για να επικυρωθεί η υποψηφιότητα τους.

Τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και ο Παύλος Χρηστίδης σύμφωνα με τα επιτελεία τους είναι βέβαιο ότι θα καταθέσουν τις δικές τούς 5.000 υπογραφές, ενώ σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι συνεργάτες του Βασίλη Κεγκέρογλου για να συγκεντρώσουν τις δικές του υπογραφές. Εξάλλου, στην Κρήτη στελέχη του ΚΙΝΑΛ ισχυρίζονται ότι «η υποψηφιότητα του Κεγκέρογλου είναι προϊόν της ιδιότυπης κρητικής βεντέτας που υπάρχει με το Νίκο Ανδρουλάκη». Κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου ο κ. Κεγκέρογλου κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή ως «μπαταχτσή» επειδή δεν δίνει ένα μέρος της αποζημίωσης του στο κόμμα, αγνοώντας το ειδικό καθεστώς που υπάρχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την απαγόρευση που υπάρχει και οδήγησε σε τιμωρία τη Λεπέν, η οποία έδινε την αποζημίωσή της στο δικό της κόμμα.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις το δίδυμο Λοβέρδου-Ανδρουλάκη θα είναι αυτό που θα παλέψει στον δεύτερο γύρο, δικαιώνοντας τις περισσότερες των δημοσκοπήσεων, παρά το γεγονός ότι από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά τις αμφισβητούσαν. Μάλιστα ο Νίκος Βοσδογάνης, διευθυντής του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματά, έκανε λόγο ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μέχρι την ανακοίνωση της απόσυρσής της λόγω επιδείνωσης της υγείας της είχε συγκεντρώσει περί των 20.000 υπογραφών.

Τις προηγούμενες ημέρες συνεργάτες της κας Γεννηματά είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να υπάρξει και υποψηφιότητα που να εκφράζει το γεννηματικό και προεδρικό περιβάλλον. Όμως ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης αρνήθηκε. Οπότε και κα Γεννηματά προέβη στη δήλωση ότι «η δήλωση που έκανα την Τρίτη ισχύει απολύτως. Ο ρόλος μου ως προέδρου είναι ρόλος εγγυητή της ενότητας και των διαδικασιών. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμπλέξει το όνομά μου στην προεκλογική αντιπαράθεση και να μιλά εκ μέρους μου».

Αυτή η δήλωση έγινε, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του κ. Χρηστίδη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι πρώτα ενημέρωσε την ίδια την κα Γεννηματά. Όμως, ο παραιτηθείς εκπρόσωπος Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι έχει την ευλογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με προφανή στόχο να κερδίσει τις ψήφους από το γεννηματικό μπλοκ.

Νέα δεδομένα

Μετά την απόσυρση της κας Γεννηματά και την προσθήκη άλλων τριών υποψηφίων, στην προεκλογική μάχη υπάρχουν νέα δεδομένα και αλλάζουν σταθερές. Και αυτό διότι κάποιοι από τους υποστηρικτές της κας Γεννηματά πρέπει να επιλέξουν κάποιον άλλον. Οπότε τα επιτελεία των υποψηφίων αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους λόγω των εξελίξεων που φέρνουν ανακατατάξεις σε κάθε στρατόπεδο.

Το μπλοκ των «γεννηματικών», ουσιαστικά, δεν υφίσταται ενιαίο, καθώς έχει διασπαστεί σε τρία τουλάχιστον κομμάτια μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά. Ήδη οι κ.κ. Χρηστίδης και Κεγκέρογλου υπολογίζουν σε αυτές τις ψήφους, ενώ εκεί ποντάρει πλέον και ο Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος. Φυσικά, οι δύο τελευταίοι ποντάρουν και στις «παπανδρεϊκές» ψήφους. Προς ώρας ο Γιώργος Παπανδρέου τηρεί αυστηρή ουδετερότητα. Το ίδιο και οι στενοί του συνεργάτες, εκτός του Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του Χάρη Καστανίδη κι έχει ξεκινήσει αγώνα για να προωθήσει την υποψηφιότητα του θεσσαλονικιού πρώην υπουργού.

Πάντως, όλες τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από τους συνεργάτες του και ειδικά από τον Δημήτρη Ρέππα, ώστε να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, όπως έλεγαν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, «στελέχη, βουλευτές και φίλοι, του τηλεφωνούν, του στέλνουν mail, τον συναντούν και του ζητούν το ίδιο: Να κατέβει υποψήφιος». Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει σιωπηλός. Ήδη για παν ενδεχόμενο οι συνεργάτες έχουν ήδη συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές και όπως τονίζουν «εάν μας κάνει νεύμα, τότε είμαστε σε όλοι έτοιμοι». Μάλιστα ισχυρίζονται ότι εάν ο κ. Παπανδρέου θα θέσει υποψηφιότητα, τότε θα αποσυρθούν οι Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης και Κεγκέρογλου. Όμως όπως λένε κάποιοι αντικειμενικοί παρατηρητές, «ο Γιώργος Παπανδρέου σταθμίζει και υπολογίζει πάρα πολύ, μήπως τελικά ηττηθεί είτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εξάλλου η αποτυχία του αδερφού του, Νίκου, να εκλεγεί στις ευρωεκλογές τού 2019 πάντα λαμβάνεται υπόψη». Οπότε οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προτιμήσει να διατηρήσει τον μύθο του από το να μπει σε νέα δοκιμασία.

Το στοίχημα της συμμετοχής

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις εκλογές και ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι γνωστός το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου. Όπως είχε γίνει και το 2017, όταν οι υποψήφιοι ήταν εννέα και κατάφεραν να φέρουν στις κάλπες 212.000 ψηφοφόρους. Υποψήφιοι για την προεδρία τού ΚΙΝΑΛ το 2017 ήταν η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο Απόστολος Πόντας και ο Δημήτρης Τζιώτης.

Αυτό που δείχνει επίσης να προβληματίζει τα επιτελεία όλων των υποψηφίων, είναι η συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό ίσως είναι και το κυριότερο στοίχημα όλων, καθώς μια ισχυρή συμμετοχή αυτονόητα ενισχύει το κύρος του κόμματος και του νέου αρχηγού. Ενδεχομένως μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί (δημοσκόποι και αναλυτές), από το εύρος της συμμετοχής εξαρτηθεί και το ποιος θα εκλεγεί.

Μια παράμετρος επίσης που δεν έχει φωτιστεί αρκούντως, είναι το γεγονός ότι περί τα τέλη Μαρτίου θα διεξαχθεί και το συνέδριο. Εκεί θα αποκρυσταλλωθούν οι οσμώσεις που παράγονται από την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου τού ΚΙΝΑΛ. Οσμώσεις που θα διαμορφώσουν και τις νέες εσωκομματικές τάσεις και ομάδες που θα προκύψουν, αναλόγως των εξελίξεων και του αποτελέσματος της 12ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα