bpbg
bpbg

ΚΙΝΑΛ: Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρετεντέρης

Αποφασισμένοι στην Χαριλάου Τρικούπη να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη συνάντηση Παππά-Παπαγγελόπουλου-Μιωνή

Τα υποτιμητικά σχόλια του Πρετεντέρη για τη Γεννηματά έδωσαν τροφή για σκέψη στη Χαριλάου Τρικούπη

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η νέα… επίθεση «φιλίας», που δέχθηκε το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή την υβριστική αναφορά του Γιάννη Πρετεντέρη προς την κα Γεννηματά, αναμφίβολα προκάλεσε προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Η φράση του δημοσιογράφου «η Φώφη μπορεί να είχε και κομμωτήριο»  ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, αλλά και τροφή για σκέψη στους ψαγμένους.

Οι απαντήσεις, τόσο από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, όσο και από άλλα στελέχη του κόμματος, ανάγκασαν τον Πρετεντέρη να ζητήσει μισή συγγνώμη, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος που αναφέρθηκε στην κα Γεννηματά ήταν υποτιμητικός για την προσωπικότητά της. Το μόνο που δεν έκανε ο δημοσιογράφος είναι να πει το «πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο, κυρά μου».

Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη αυτό που αναζητούν είναι το ποιος κρύβεται πίσω από τον Πρετεντέρη. Θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν είναι αυτόφωτος, αλλά ετερόφωτος. Οπότε και η συγκεκριμένη συμπεριφορά κάποιον εξυπηρετούσε. Και μάλιστα το ατόπημά του έδειξε να εξυπηρετεί και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην κυβέρνηση, ναι ζουν και αναπνέουν με βάση την τεράστια δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που έρχεται γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πάντα είναι ρευστά. Εξάλλου, από το 2010 που η χώρα εισήλθε στο πρώτο μνημόνιο έως σήμερα έχει στην κυριολεξία αλλάξει ο κόσμος. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τη δημιουργία μετώπου της αντιπολίτευσης. Κι όταν μιλάνε για μέτωπο, δεν εννοούν το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ, αλλά τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Διότι ένα τέτοιο μέτωπο ναι μεν δημοσκοπικά υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας, όμως περιλαμβάνει και δύο πολιτικούς χώρους που ενδιαφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της νέας σοσιαλδημοκρατίας.

Έτσι θεωρούν ότι είτε ο Πρετεντέρης βρισκόταν σε αποστολή, όπως υπονοούν άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Ελενόπουλος, ή «ήθελε να γίνει πιο αρεστός στο Μαξίμου ελπίζοντας σε αξιοποίηση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει», όπως εκτιμούν νεότερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Ή όπως λένε οι πιο ψαγμένοι, ο Πρετεντέρης είχε διττό στόχο. «Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», όπως λέει και η παροιμία,

Ο Χάρης Καστανίδης έδωσε τη δική του απάντηση μέσω του Twitter: «Ο Πρετεντέρης μου απέδωσε έλλειψη ευαισθησίας. Το λέει για τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης που θεσμοθέτησε όλο το πλαίσιο κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. Ο κ. Πρετεντέρης! Ο Πρετεντέρης ζητούσε την παραίτησή μου, όταν τον Ιούλιο του 2010 ζητούσα νέα δημοκρατική εντολή με εκλογές. Πρωτοστατούσε σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθύβριζε τους εμπνευστές του ματαιωμένου δημοψηφίσματος του 2011. Επιτίθεται απρεπώς κατά γυναίκας Προέδρου. Ιδού

Όμως και ο πιο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και Συντονιστής στο ΚΙΔΗΣΟ, ο Γιώργος Ελενόπουλος, έδωσε τη δική του εξήγηση για τον Πρετεντέρη: «Είναι οι κολλητοί της γνωστής ελίτ, που οδήγησε τον τόπο μια ανάσα από μια εθνική καταστροφή. Οι πάντα απόντες μα πάντα κρίνοντες».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν τις κινήσεις Μητσοτάκη, όπως επίσης και συνεργατών του που προσεγγίζουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Οι κινήσεις αυτές λίγο-πολύ έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οπότε και στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να αμυνθούν, καθώς γνωρίζουν ότι η δυναμική μίας υπουργικής καρέκλας είναι απείρως μεγαλύτερη από την μπροστινή θέση στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ιστορία και φήμη.

Όμως αυτό που παραξένεψε τους ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ είναι ότι στη διαμάχη με τον Πρετεντέρη έτρεξαν να τους συμπαρασταθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρωτοσέλιδο κτύπημα η «Αυγή» έχει τίτλο «Η Γεννηματά, τα παπαγαλάκια της Ν.Δ. και ο Πρετεντέρης». Κάτι που δεν προξένησε εντύπωση σε κανέναν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εκτιμούν πως με επίθεση φιλίας θα προσπαθήσουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για τον τρόπο που θα πορευθεί το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί μετά τις αποκαλύψεις ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα, οι Παππάς και Παπαγγελόπουλος έστηναν συναντήσεις με επιχειρηματίες για τη διευθέτηση δικαστικών τους αποφάσεων», μας έλεγε αξιόπιστη πηγή του Κινήματος Αλλαγής, προϊδεάζοντάς μας ότι το πεδίο που θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ είναι να γκρεμίσουν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Διότι τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος, όσο και ο κ. Παππάς αποδέχθηκαν τη συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου και το ότι συζήτησαν για το πώς θα διευθετηθούν οι δικαστικές διαμάχες που είχε ο επιχειρηματίας με τον φίλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Άραγε οι σύντροφοι της Αυγής θα ασκήσουν κριτική και για όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ή θα καταπιούν την είδηση;» αναρωτήθηκε συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος πολύ λογικά έθεσε κάποια ερωτηματικά για το ραντεβού που έγινε στο Μαξίμου. «Ο κ. Τσίπρας γνώριζε κάτι για τη συνάντηση; Ή έλαβε χώρα κάτω από τη μύτη του; Δηλαδή είχε αυτονομηθεί το δεξί του χέρι, ο κ. Παππάς. Αν, λοιπόν, δεν γνώριζε τίποτα ο κ. Τσίπρας, τότε μάλλον δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την κυβέρνησή του. Εκτός εάν γνώριζε και γι’ αυτό έχει πρεμούρα να στηρίξει τον Παπαγγελόπουλο, τον οποίο δεν θέλουν ούτε να τον γνωρίζουν οι μισοί εντός ΣΥΡΙΖΑ». Για να καταλήξει: «Πάλι καλά που η συνάντηση Παππά-Παπαγγελόπουλου-Μιωνή δεν έγινε και στο γραφείο του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η υπόθεση Μιωνή έχει πολύ ζουμί. Και δεν τη θεωρούν ως αυτόνομη υπόθεση. Τουναντίον εκτιμούν πως έχουν γίνει και άλλες συναντήσεις του διδύμου και με άλλους επιχειρηματίες που είχαν ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κι αυτές είναι που θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κι όπως μας έλεγε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ: «Εδώ δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να κατηγορήσουν δέκα πολιτικά πρόσωπα χωρίς ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο, θα είχαν πρόβλημα για να διευθετήσουν υποθέσεις επιχειρηματιών

 

Διαβάστε επίσης