Κινδυνεύει με “λουκέτο” η ΛΑΡΚΟ

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας», υπογραμμίζουν στο κοινό τους ψήφισμα, παρουσιάζοντας συγχρόνως την ίδια την επιχείρηση «να αντιμετωπίζεται εχθρικά ακόμη και από τους ίδιους της τους μετόχους, που είναι το δημόσιο, η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα».

Όπως ειπώθηκε, η πτώση των τιμών του νικελίου στη διεθνή αγορά στα 14.000 δολάρια ανά τόνο δημιουργεί πρόβλημα «επιβίωσης» της ΛΑΡΚΟ, καθώς, με βάση μετριοπαθείς υπολογισμούς, το μέσο κόστος παραγωγής του εργοστασίου φθάνει τις 18.000 δολάρια ανά τόνο προϊόντος.

Και σαν μην έφτανε αυτό, το εργοστάσιο δεν έχει εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ από τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα υπάρχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων από τη ΔΕΗ. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό διάλυσης, και όπως τονίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους που γνωρίζουν την κατάσταση, αν δεν βρεθεί λύση για να επιστραφεί ο ΦΠΑ –ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία– και αν δεν επιλυθεί άμεσα το θέμα με την τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, τότε ο κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Ήδη, δημιουργήθηκε μια διευρυμένη επιτροπή, στην οποία εκτός από τα συνδικαλιστικά στελέχη μετέχουν δήμαρχοι και βουλευτές, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις άμεσα, τόσο με αρμόδιους υπουργούς όσο και με τις ηγεσίες των κομμάτων, ζητώντας άμεση αντιμετώπιση του θέματος επιστροφής ΦΠΑ και διευθέτησης της τιμής του ρεύματος, όπως επίσης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.

Σημειώνεται ότι στην παραπάνω σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των συνδικαλιστικών στελεχών και των εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων από έξι νομούς όπου αναπτύσσει τη δραστηριότητά της η ΛΑΡΚΟ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή και ο βουλευτής της «Νέας Μέρας» Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. απουσίαζαν επειδή συμμετείχαν στο συνέδριο του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα