Κίνδυνος εμπλοκής με τις δόσεις του ΔΝΤ

Να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο η τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ζητάει το ΔΝΤ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «το Ταμείο ΔΕΝ πρόκειται να σπάσει τις δόσεις του». Αυτό είναι το «μήνυμα» που έρχεται από την Ουάσιγκτον και φουντώνει τις φήμες περί ενδεχόμενης εμπλοκής στην περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που έχουν ήδη χαθεί δύο αξιολογήσεις, υπάρχει απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι εάν χαθεί και αυτή η αξιολόγηση, τότε το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει το μερίδιο που του αναλογεί (1,8 δισ. ευρώ για το τρίτο και ένα 1,8 δισ. ευρώ για το τέταρτο τετράμηνο του 2013) με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι η συμμαχία του Βορρά (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία) έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποσυρθεί το ΔΝΤ, θα δημιουργηθεί πρόβλημα και για τη δική της συμμετοχή.

Την ίδια ώρα, από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου διαμηνύει πως εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ταμείου έως το τέλος του μήνα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, καθώς όπως ορίζει το καταστατικό του, πρέπει να διασφαλίζεται σε ορίζοντα 12 μηνών η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα υπάρξει χρηματοδοτικό «κενό» 4,6 δις. ευρώ, συστήνοντας εμμέσως πλην σαφώς στους Ευρωπαίους είτε να εξασφαλίσουν νέα κονδύλια για την Ελλάδα είτε να προβούν σε νέα μείωση του ελληνικού χρέους. Από την Αθήνα εκφράζεται αισιοδοξία πως δεν πρόκειται να έχουμε αποχώρηση, ωστόσο, πλέον όλα τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης