«Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής για τους πλειστηριασμούς»

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Σοφία Βούλτεψη για το θέμα των πλειστηριασμών. Η βουλευτής της Ν.Δ. με συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποιεί για κοινωνική αναταραχή, στην περίπτωση που  επιμείνει η τρόικα στους πλειστηριασμούς  πρώτης κατοικίας.

«Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και εθνικό. Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης» σημειώνει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: «Δεν μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε μια γενική αναταραχή στη χώρα, επειδή υπάρχουν κάποιοι πονηροί. Αλλά αυτούς μπορούν να τους βρουν χωρίς μεγάλη φασαρία και να τους βάλουν να πληρώσουν. Έχουν αυτά τα συστήματα».

Η κ. Βούλτεψη εκτιμά ότι «έγινε λάθος στο αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών από όποιους την έκαναν. Γιατί δεν ξέκοψαν από την αρχή στην τρόικα ότι αυτό έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια, την ηρεμία και την αποτροπή ενός νέου εθνικού διχασμού».

Ερωτηθείσα για την πρόταση των δανειστών να παραταθεί μόλις κατά έξι μήνες η απαγόρευση των πλειστηριασμών, η κ. Βούλτεψη σημειώνει: «Η τρόικα απλώς ζητάει αναβολή χάους. Το θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι προαπαιτούμενο, άρα λοιπόν δεν είναι ζήτημα που έπρεπε η τρόικα να το θέτει στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή του προγράμματος.

Αναφερόμενη στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει: «Το πρόβλημα της κατοικίας, του ακινήτου, είναι η υπερφορολόγησή του. Είναι αυτό ακριβώς. Η αγορά έχει καταρρεύσει λόγω της υπερφορολόγησής του ακινήτου». Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τους «Landlords της Εκάλης», η κ. Βούλτεψη σημειώνει ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν και να φορολογηθούν», όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και έχουν αγοράσει ακίνητα έξω ή τα έχουν σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, για να πας να φορολογήσεις αυτούς που παραμένουν στη χώρα τους πρέπει προηγουμένως να έχεις φέρει τα λεφτά απέξω».

Διαβάστε επίσης