ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Αρνούνται να πατήσουν την πεπονόφλουδα του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς «διαβάζουν» στη Χαριλάου Τρικούπη την πρόταση Τσίπρα για ντιμπέιτ με τη Γεννηματά, με θέμα το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων

Αυτό που συμβαίνει με το ΚΙΝΑΛ δεν έχει προηγούμενο. Η ταχύτητα με την οποία μεταβαίνουν από τη μία πίστα στην άλλη και η εναλλαγή συναισθημάτων είναι στα όρια του θρίλερ. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, πριν προλάβουν να αναφωνήσουν «Δόξα τω Θεώ», τρέχουν εκ νέου στο «Βοήθεια, Παναγιά».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό συνέβη και με τη νέα στρακαστρούκα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε ντιμπέιτ μεταξύ του ίδιου και της κας Γεννηματά για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας προτείνει ένα ιδιότυπο «Big Brother», όπου ο κ. Τσίπρας και η κα Γεννηματά θα μοιραστούν τους ρόλους του Τσάκα και του Πρόδρομου (οι πρωταγωνιστές στο πρώτο «Big Brother») και για τη θέση του Ανδρέα Μικρούτσικου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την Όλγα Τρέμη. Οπότε, ουδείς περίμενε κάτι διαφορετικό από τη δήλωση του Παύλου Χρηστίδη: «Τα σενάρια για συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένα. Δεν υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο». Εξάλλου, όπως επεσήμαναν όλα τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη (παλιά και νέα), «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αξιοπιστία και συνέπεια, καθώς κάθε φορά διαψεύδεται από τις εξελίξεις».

Απλά στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν πως πίσω από την πρόταση του κ. Τσίπρα κρύβεται σκοπιμότητα, καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πτώση, ενώ το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μία μίνι ανοδική πορεία, ενώ και η Φώφη Γεννηματά έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπότε, με την πρόταση για ντιμπέιτ, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο βασικός στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από το να κόψει τη φόρα του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό διότι το τελευταίο διάστημα σε διάφορες ιστοσελίδες με κεντροαριστερό ακροατήριο έχουν πληθύνει άρθρα που ισχυρίζονται ότι παρατηρείται μία τάση μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΠΑΣΟΚια) να σκέφτονται την επιστροφή στο σπίτι. Παράλληλα, αυξάνονται και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που αναφέρονται σε αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων. Αυτό φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ του επεσήμαναν ότι πρέπει να κάνει μία κίνηση για να ανασχεθεί πιθανή αποχώρηση «πράσινων» ψηφοφόρων.

Το λάθος του ΚΙΝΑΛ

Κι εδώ κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος στο Κίνημα Αλλαγής. Ασχολούνται πολύ περισσότερο με όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, και προσπαθούν εδώ και χρόνια να τους επαναφέρουν στο μαντρί. Όμως τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν εξετάζουν μία σημαντική παράμετρο. Ότι αυτοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά βάση οπαδοί του κρατισμού. Διότι ας μη λησμονούμε ότι το ΠΑΣΟΚ της πρώτης κυβερνητικής περιόδου έτσι τους έμαθε.

Ταυτόχρονα έχουν εθισμό στην κυβερνησιμότητα, και αυτό που τους νοιάζει είναι να είναι ενταγμένοι σε ένα κόμμα που είναι υποψήφιο να κυβερνήσει τη χώρα, όπως ήταν παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη οι περισσότεροι εξ αυτών μπορεί να δηλώνουν αντιδεξιοί, αλλά εξακολουθεί να τους αρέσει το ρουσφέτι, το οποίο κι επιζητούν. Οπότε, γίνεται αντιληπτό και στον πλέον αδαή ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα σκεφθούν την επιστροφή μόνο όταν διαπιστώσουν ότι υπάρχει αλλαγή συσχετισμών. Δηλαδή, ότι το ΚΙΝΑΛ θα αποκτήσει δυναμική εξουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στα προ 2012 ποσοστά του. Μέχρι τότε, ελάχιστοι θα επιστρέψουν.

Τουναντίον, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ανθρώπους που πιθανά μέχρι τώρα να μην έχουν ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Ψηφοφόρους που βάζουν πρώτα από όλα τη λογική και που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη μέση του πολιτικού συστήματος. Ανθρώπους της αγοράς που αναγνωρίζουν την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης, προκειμένου να μην υπάρχει ασυδοσία. Κι όταν μιλά η κα Γεννηματά για τη νέα σοσιαλδημοκρατία, λογικό είναι μη γυρίσει την πλάτη της στον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Αναμφίβολα όλοι θα υποστηρίξουν ότι όλο αυτό το κοινό το καλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η στροφή που επιχειρεί προς το κέντρο. Όμως, όταν κυβερνάς, σίγουρα κάποιους θα δυσαρεστήσεις. Και αυτό το κοινό πρέπει να προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ. Για όλους αυτούς τους πιθανούς δυσαρεστημένους πρέπει να ετοιμάσει σάλα υποδοχής. Μόνο τότε θα ξεφύγει από τη μιζέρια της 3ης θέσης και θα αποκτήσει προοπτική εξουσίας. Κι όταν πέρα από τους νυν ψηφοφόρους ανοιχτεί σε άλλους πολιτικούς χώρους, θα μπορέσει να περιμένει κι επιστροφή δικών του πρώην ψηφοφόρων.

Συνεργασία

Βέβαια, από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν μόνο θετικές ειδήσεις, αλλά και πεδία προβληματισμού. Όπως για παράδειγμα στη δημοσκόπηση που έγινε στην Α΄ Αθήνας, όπου το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να γράφει πολύ χαμηλά ποσοστά και είναι πίσω και από το ΚΚΕ. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ με τη δυναμική που εξακολουθεί να έχει στην ίδια περιφέρεια ο Παύλος Γερουλάνος.

Άρα, στο πλαίσιο της προγραμματικής συνδιάσκεψης, καλό θα ήταν η κα Γεννηματά να καλέσει και τον κ. Γερουλάνο και τον κ. Ανδρουλάκη σε μία συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά, για να αποφευχθούν περαιτέρω εσωκομματικές αντιδράσεις. Διότι μόνο έτσι το ΚΙΝΑΛ θα φτάσει εν πλήρη ηρεμία στη συνδιάσκεψη του φθινοπώρου, όπου στόχος είναι η προγραμματική αντεπίθεση που ετοιμάζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ΚΙΝΑΛ μιλούν για «νέα Αλλαγή», αλλά και «νέο προοδευτικό συμβόλαιο για τη χώρα», χαράσσοντας μια διπλή διαχωριστική γραμμή. Αφενός μεν, απέναντι στη στόχευση του πρωθυπουργού προς το Κέντρο, κάτι που αποτυπώνεται εμφανώς και στη σκληρή αντιπολίτευση που ασκείται προς την κυβέρνηση, η οποία αναδεικνύεται ως «συντηρητικός πόλος». Αφετέρου δε, στην ανάδειξη του Κινήματος ως της μοναδικής αυθεντικής σοσιαλδημοκρατικής έκφρασης, φρενάροντας την κεντρώα στροφή που εδώ και καιρό επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα