ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ενημέρωση για το σχέδιο Τσακαλώτου

Άμεση ενημέρωση για το μεταμνημονιακό σχέδιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το οποίο κόβει βόλτες στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών, ζητούν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με έγγραφο που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Οι Γιάννης Κουτσούκος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Αμυράς με το αίτημα τους προς τον Μάκη Μπαλαούρα αναφέρουν πως σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΜΜΕ, το σχέδιο υπό τον αγγλικό τίτλο Growth Strategy for the Future of Greece συζητήθηκε στο EWG και θα παρουσιαστεί επίσημα στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, όμως, «η Βουλή των Ελλήνων και ο Ελληνικός λαός έχει πλήρη άγνοια του τι ακριβώς συζητά και τι διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση».

Η επιστολή

Αναλυτικά στην επιστολή τους, οι πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναφέρουν τα εξής: «Όπως, ασφαλώς, γνωρίζετε η Κυβέρνηση έχει υποβάλλει και συζητά με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη». Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Μ.Μ.Ε., το σχέδιο υπό τον αγγλικό τίτλο Growth Strategy for the Future of Greece συζητήθηκε στο EWG και θα παρουσιαστεί επίσημα στο Eurogroup της 27/4/2018 στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Όμως, η Βουλή των Ελλήνων και ο Ελληνικός λαός έχει πλήρη άγνοια του τι ακριβώς συζητά και τι διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία διαδικασία ενημέρωσης ή διαβούλευσης, ούτε στο επίπεδο του Κοινοβουλίου, ούτε με τους Κοινωνικούς Φορείς.

Επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει βαρύτατες δεσμεύσεις για την χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, με μέτρα επαχθή για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αδιέξοδα για την οικονομία.

Επειδή στη νέα “διαπραγμάτευση” ενδεχομένως θα αναληφθούν και άλλες μακροχρόνιες δεσμεύσεις που θα εγκλωβίσουν τη χώρα στην πολιτική που μέχρι σήμερα ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επειδή ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι «διαπραγματεύεται» η Κυβέρνηση και η Βουλή επιβάλλεται να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε, κύριε Πρόεδρε, να προγραμματίσετε σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών, ώστε να παρουσιασθεί από την Κυβέρνηση το εν λόγω σχέδιο και να συζητηθεί”.

“Τώρα δράση”

Στο μεταξύ το μήνυμα που απέστειλε με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή η Φώφη Γεννηματά είναι πως από εδώ και στο εξής «υπάρχουν συντεταγμένη δομή και κεντρικά όργανα». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως γκρίνιες και διαφοροποιήσεις δεν θα είναι το ίδιο ανεκτές όπως το προηγούμενο διάστημα, που το νέο σκηνικό ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση.

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά φρόντισε με μια ισορροπημένη ομιλία να στείλει αρμοδίως μήνυμα ενότητας και να «καθησυχάσει» όλους όσοι –προεξάρχοντος του Στ. Θεοδωράκη– μιλούν για «πασοκοποίηση» του νέου φορέα. Η φράση πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας της προσπάθειάς μας», αλλά «η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus», ήταν ακριβώς σε αυτήν τη λογική και ήχησε θετικά στα ώτα του εσωκομματικού ακροατηρίου. Πηγές της Σεβαστουπόλεως σημείωναν, ωστόσο, πως αυτό «μένει να φανεί και στην πράξη» περιμένοντας απτά αποτελέσματα.

«Αρκούν όσα είπε η πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κ.Ε.». Με αυτή τη φράση απαντούν συνεργάτες της κ. Γεννηματά ερωτώμενοι για όσα είπε ο κ. Βενιζέλος σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη φορά που έθιξε και διαδικαστικά θέματα του νέου κόμματος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Το «θέμα Βενιζέλος», πάντως, φαίνεται πως συνεχίζει να τροφοδοτεί την εσωκομματική ατζέντα.

 

Διαβάστε επίσης