ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Κάθε εβδομάδα και καβγάς

Το αμέσως προσεχές διάστημα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία έδωσε την ευκαιρία στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να ηρεμήσουν και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το εάν θα συνεχίσουν να συμπορεύονται μέσω του Κινήματος Αλλαγής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό συνετέλεσαν κάποιοι πιο ψύχραιμοι, που ηρέμησαν τόσο τον εκρηκτικό Θεοδωράκη, ο οποίος την Πέμπτη το μεσημέρι τσακώθηκε και με τους δικούς του στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και τη Φώφη Γεννηματά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη διέρρεαν την Πέμπτη το απόγευμα ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Τετάρτης η κα Γεννηματά είπε: «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση».

Ταυτόχρονα οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να ληφθούν μέτρα και να ανακοινωθούν διαγραφές μόλις έμαθαν τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη για «παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο». «Με στηρίζουν οι πολίτες, δεν έχω λόγο να πάρω μέτρα», απάντησε η Φώφη Γεννηματά. Όμως η κα Γεννηματά είπε τη μισή αλήθεια. Δεν είναι μόνο οι πολίτες. Είναι και οι παραινέσεις και συμβουλές του Κώστα Σημίτη προς τους δύο αρχηγούς να επιδείξουν ψυχραιμία.

Έτσι η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να ηρεμήσουν, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να χαμηλώσουν τους τόνους, από τη στιγμή που η επικύρωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στην ελληνική Βουλή αργεί ακόμη. Και φυσικά υπάρχει άπλετος χρόνος, ώστε να συμφωνήσουν όλοι οι κορυφαίοι του ΚΙΝΑΛ σε μία κοινή γραμμή. Βέβαια, η Φώφη Γεννηματά τη θεωρεί πολύ κακή συμφωνία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι (Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης, Παπανδρέου και Ανδρουλάκης) εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι στον σωστό δρόμο, αλλά θέλει βελτιώσεις. Το ίδιο δήλωσε και ο Νίκος Αλιβιζάτος και άλλα σημαίνοντα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι της άποψης ότι πρέπει να τεθεί θέμα διορθώσεων άμεσα, δηλαδή ει δυνατόν ακόμη και σήμερα (πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες), καθώς όπως είπε «μετά την υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να παράξει νομικά αποτελέσματα, δίχως να κυρωθεί από τα κοινοβούλια».

 Γιατί επιμένει η Φώφη

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιον λόγο η κα Γεννηματά δεν έκανε βήμα πίσω στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, επιμένοντας ότι είναι κακή η συμφωνία και ότι πρέπει να την καταψηφίσει το ΚΙΝΑΛ. Ακόμη κι όταν όλοι οι υπόλοιποι είχαν διαφορετική άποψη, η κα Γεννηματά αρνήθηκε να το συζητήσει.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι κακή και σκέφθηκε πως εάν πάει κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει πολιτικά οφέλη, διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα καταρρέει τόσο στη Μακεδονία, όσο και στην Κρήτη, ένα γεωγραφικό διαμέρισμα που στη Χαριλάου Τρικούπη το θεωρούν εξόχως σημαντικό για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ. Μπορεί η συμπεριφορά της να θυμίζει παλαιοκομματικό κι επαγγελματία πολιτικό, αλλά όπως έλεγαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί εντός του ΠΑΣΟΚ «στην πολιτική είναι αναγκαίοι πολλές φορές και οι επαγγελματίες πολιτικοί, καθώς αντιλαμβάνονται πολύ πιο εύκολα προς τα πού πάει ο κόσμος». Και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει λόγω της συμφωνίας, οπότε πρέπει να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πίσω τούς ψηφοφόρους που τους γύρισαν την πλάτη στις εκλογές του 2012 και του 2015.

Από την άλλη πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ουκ ολίγες φορές έχει πει πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι θα ψηφίζει ό,τι αυτός κρίνει σωστό για τον τόπο, αδιαφορώντας για το κόστος και το τι λένε οι φίλοι και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Και τώρα όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, «ο Σταύρος αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τη συμφωνία και λέει ναι, όχι σε ό,τι έφερε ο Τσίπρας, αλλά στη συγκυρία να κλείσει ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Είναι ανάγκη

Πώς όμως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση εντός του ΚΙΝΑΛ, λίγες ημέρες πριν η βάση εκλέξει τις τοπικές επιτροπές σε όλη την επικράτεια την επόμενη Κυριακή, 24 Ιουνίου; Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν πως η δύσκολη συμβίωση των δύο δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Σε αυτό βοηθούν και οι υπόλοιποι μετέχοντες με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις ένθεν κακείθεν, πολύωρα τηλεφωνήματα και συναντήσεις ακόμη και σε προχωρημένες ώρες.

Και οι δύο έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο. «Και στο Ποτάμι και στη ΔΗΜ.ΑΡ. γνωρίζουν πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα παλεύουν μπας και μπουν στη Βουλή. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη το Ποτάμι, κατ’ αρχάς, κι εν συνεχεία τη ΔΗΜ.ΑΡ. Κι αυτό διότι τα δύο κόμματα εκτός του διαφορετικού λόγου που έχουν και ναι μεν τρομάζει τη βάση του ΠΑΣΟΚ, αρέσει, αλλά το σημαντικότερο τα δύο κόμματα λειτουργούν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, κρύβοντας επιμελώς τις νεκροκεφαλές στις ντουλάπες», λένε άνθρωποι που συνήθως παρεμβαίνουν πυροσβεστικά σε μικρές και μεγάλες διενέξεις.

Θα ξεχαστούν

Το βέβαιο είναι ότι ο πολυκομματικός χαρακτήρας του νέου φορέα έφερε τελικά τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αντί να λειτουργήσει ως μεταβατική περίοδος προς την ενοποίηση, έδωσε την ευκαιρία να διατηρηθούν και να φουντώσουν οι πολιτικές διαφορές και οι αποκλίνουσες προσωπικές στρατηγικές. Το Σκοπιανό ήταν απλά η σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι πιο ψύχραιμοι εντός του ΚΙΝΑΛ, όταν τους θέσαμε το ερώτημα πώς μπορούν να κλείσουν οι πληγές από όσα λένε παρασκηνιακά ο ένας για τον άλλο, ήταν ξεκάθαροι: «Περασμένα ξεχασμένα». Είναι όμως έτσι; Κι αυτό διότι κύκλοι της Σεβαστουπόλεως συνεχίζουν να κάνουν λόγο για «επανασύσταση παρωχημένου μονοκρατικού μοντέλου», επιχειρώντας να αποδομήσουν προσωπικά τη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν μόνη της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα