ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Οι ισορροπίες επί σκηνής

Οι εσωκομματικές ισορροπίες για μία ακόμη φορά ήταν στο επίκεντρο στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Η προσπάθεια ενοποίησης όλων των κομμάτων και των κινήσεων της κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που πλέον παραδέχονται όλοι.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ,  προοπτική που  είναι συνυφασμένη όπως είπε με την προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα. Μια διακυβέρνηση που θα πρέπει να στηριχθεί στη συνεργασία και την εθνική συνεννόηση και όχι στις διχαστικές λογικές ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που συγκροτούν μέτωπα. “Δεν είμαστε δεδομένοι για κυβέρνηση, εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας”, διεμήνυσε η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, επέμεινε στην πρωτοβουλία της για αναθεώρηση του Συντάγματος και καθησύχασε και όσους ανησυχούν για τα εσωκομματικά λέγοντας ότι «δεν πάμε σε ΠΑΣΟΚ-plus».
Το ερώτημα «τι είναι το Κίνημα Αλλαγής; ‘Όχι τι λέμε εμείς ότι είμαστε. Τι εισπράττουν οι πολίτες ότι είμαστε» έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Και έδωσε την απάντηση: «’Όλα αυτά πρέπει να προσδιοριστούν. Να αποκτήσουμε σαφή ταυτότητα. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να υπάρξει ως τέτοιο όταν δικαιολογεί τον τίτλο του. ‘Όταν δείξει αποτελεί Κίνημα κι όταν η Αλλαγή δεν είναι σύνθημα αλλά ριζοσπαστικό πρόγραμμα».
«Ας γίνει κατανοητό ότι η αντίθεση της εκλογικής μας βάσης να συμμετέχει ένα στέλεχος μας μετά τις εκλογές ως υπουργός σε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοδύναμη με την αντίθεση της να συμμετάσχουν τα στελέχη μας σε Κυβέρνηση υπό τη ΝΔ. Ας παραμερίσουν λοιπόν κάποιοι το άγχος της μελλοντικής τους υπουργοποίησης σε κυβερνήσεις άλλων» σημείωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Στην πολιτική συμμαχιών αναφέρθηκε ο Θόδωρος Μαργαρίτης: «Το επιχείρημα με την κριτική περί ίσων αποστάσεων υποκρύπτει την αμφισβήτηση της αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής σε ανταγωνιστική βάση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η πολιτική συμμαχιών δεν είναι προκαταβολική επιλογή. Προϋποθέτει προγραμματικές κατευθύνσεις και πολιτικούς συσχετισμούς. Σε αυτή τη γραμμή δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παράλληλες εκφωνήσεις».
«Κίνημα σημαίνει στόχευση, κρίσιμη μάζα και οργάνωση. Αποδείχθηκε ότι υπάρχει το δεύτερο, προχωράμε στο τρίτο αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές και διακριτό το πρώτο. Το ποιοι είμαστε» σημείωσε ο  Βασίλης Κίτσιος, εκπρόσωπος του «Δικτύου Ανανέωση».

Η απουσία Βενιζέλου

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μέσω συνέντευξης του σε κυριακάτικη εφημερίδα εξήγησε τους λόγους: «Δεν ασχολούμαι με τα οργανωτικά ζητήματα και τις εσωκομματικές δραστηριότητες. Βλέπω όμως ότι αυτό που επιτεύχθηκε με τη διαδικασία άμεσης εκλογής επικεφαλής, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών κορυφής και παραγοντισμών. Φτάσαμε έτσι σε ένα Συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν το Συνέδριο αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Αυτές οι συνεχείς οργανωτικές «διευθετήσεις» επηρεάζουν τον πολιτικό λόγο, την αξιοπιστία, τη στρατηγική ευκρίνεια και τη δυναμική του σχήματος. Δεν έχω, συνεπώς, να συνεισφέρω κάτι ως ένα από τα μέλη αυτού του σώματος. Συνεισφέρω ό,τι μπορώ ως μέλος της μιας από τις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες του σχήματος».

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Με την μέθοδο που κατέκρινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποιήθηκε και η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με αναλογικό τρόπο, ενώ εγκρίθηκε η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη για γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην ομιλία του ο Χριστοδουλάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι απλώς ένας οργανωτικός φορέας που δημιουργήθηκε για να αθροίσουμε τις Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες. Δεν δημιουργήθηκε για να αθροίσουμε οργανωτικές δομές ή εκλογικά ποσοστά. Είναι ένας νέος πολιτικός φορέας που στόχο έχει να μπορέσει να εκφράσει και πάλι τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, τη διαχρονική κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης».

Στην Εκτελεστική Επιτροπή μετέχουν οι: Γεννηματά Φώφη, Χριστοδουλάκης Μανώλης. Ανδρουλάκης Νίκος, Θεοχαρόπουλος Θανάσης, Θεοδωράκης Σταύρος, Καμίνης Γιώργος, Παπανδρέου Γιώργος, Αναστασοπούλου Ολυμπία, Αντωνίου Τόνια, Βαρδακαστάνης Γιάννης, Βλάχος Παναγιώτης, Γκαρής Γιώργος, Γραμματικάκης Γιώργος, Ελενόπουλος Γιώργος, Ζαρμπαλάς Σωτήρης, Καββαθάς Γιώργος, Καιλή Εύα, Καζά Γωγώ, Καρχιμάκης Μιχάλης, Κατσικαρέλης Λευτέρης, Κεγκέρογλου Βασιλης, Κίτσιος Βασίλης, Κορακίδης Οδυσσέας, Κουκουλόπουλος Πάρις, Κουντούρη Χριστίνα, Καπετανγιάννης Βασίλης. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Λάμψα Πωλίνα, Λοβέρδος Ανδρέας, Μαργαρίτης Θόδωρος, Μαυρωτάς Γιώργος, Μειμάρογλου Γιάννης, Μενδώνη Λίνα, Μπατζελή Κατερίνα, Μπίστης Νίκος, Μπιτζάνης Κώστας, Μπουλμπασάκος Γιώργος, Όθωνας Μανώλης, Παγκάλου Έφη, Πανταζής Κώστας, Παπαδάκη Λίνα, Παπαθανάση Αφροδίτη, Παραστατίδης Στέφανος, Πολυζωγόπουλος Χρήστος, Πρωτόπαπας Χρήστος, Ράπτη Συλβάνα, Ρέππας Δημήτρης, Σαχινίδης Φίλιππος, Σκανδαλίδης Κώστας, Σπυρόπουλος Ανδρέας, Σπυροπούλου Ντίνα, Στοιμενίδης Ανδρέας, Τούντας Γιάννης, Τσιόδρας Δημήτρης, Χατζησωκράτης Δημήτρης, Χρηστίδης Παυλος, Χρυσοχοίδης Μιχάλης.

Ο Θεοχαρόπουλος

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και τις δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: “Εμείς αποφασίσαμε και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε προς τα μπροστά.  Χθες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου δεν ήταν παρών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς εμείς θα προχωρήσουμε με όσους είναι παρόντες και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μία νέα προοδευτική παράταξη στον τόπο για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών”.

Παρατήρησε, δε, πως ενδεχόμενες επιλογές του κ. Βενιζέλου σε σχέση με την συμπόρευσή του -ή μη- με τον νεοσύστατο φορέα, αφορούν το ΠΑΣΟΚ. “Αυτό”, εξήγησε, “θα το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του, από τη στιγμή που δεν συμμετείχε χθες στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, είναι ένα θέμα εσωτερικό”. Πρόσθεσε, ακόμη -με αφορμή και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος σε ό,τι αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση- πως “οι διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν σε έναν μεγάλο φορέα είναι θεμιτές –αυτό που δεν είναι θεμιτό, είναι όταν ξεπερνούν τις συλλογικές συνεδριακές αποφάσεις, τις οποίες λαμβάνουμε και μάλιστα τόσο πρόσφατα”.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συγκλίσεων και μετεκλογικών συνεργασιών το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την άποψη πως “πολιτικά όσοι θεωρούν ότι ο χώρος μας πρέπει στρατηγικά να συμπλέει με τη ΝΔ δεν κάνουν καλό στην παράταξή μας”.

 

Διαβάστε επίσης