ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Όπου φυσάει ο άνεμος

Σε μία εποχή που προσφερόταν για να ανακτήσει δυνάμεις το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε στην κυριολεξία να πνιγεί σε μία κουταλιά νερό. Το άγχος της ηγετικής ομάδας να βγει από την επικοινωνιακή απομόνωση το οδήγησε σε μία σειρά από σοβαρά λάθη και φυσικά χάλασε την εικόνα που είχε φτιάξει από την πρώτη ημέρα της καραντίνας τον  Μάρτιο του 2020 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την ημέρα που η Φώφη Γεννηματά με την πρόωρη ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ αφενός μεν άνοιξε τον ασκό της εσωστρέφειας, αφετέρου δε και το κόμμα ξεστράτισε, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν στασιμότητα. Όλα αυτά προκάλεσαν ταραχή στην ηγετική ομάδα, η οποία νιώθοντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της αποφάσισε να κάνει μία στροφή προς τη ΣΥΡΙΖΑϊκή ρητορική για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν σε πολλές περιπτώσεις να φανεί ουρά της Κουμουνδούρου, κάτι σαν κεντρώο ΚΚΕ, ή ΜέΡΑ 25, ακόμη και σε θέματα όπου το ΠΑΣΟΚ τα είχε ξεκαθαρίσει από το 2002. Και μιλάμε φυσικά για την τρομοκρατία. Κι όμως, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παίζει με τη φωτιά για τα φαινόμενα βίας δηλώνοντας μάλιστα πως «θα θρηνήσουμε θύματα», αφού προηγουμένως ζήτησε να παρανομήσει η κυβέρνηση για τον πολυισοβίτη τρομοκράτη με αναφορές στο κράτος δικαίου και σε μια «δημοκρατία που δεν εκδικείται». Πάλι καλά που ο Ανδρέας Λοβέρδος έσωσε το γόητρο όχι του ΚΙΝΑΛ, αλλά του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να του παρασχεθεί κάθε ιατρική φροντίδα».

Το τελευταίο διάστημα το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει έναν αγώνα πλειοδοσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα καταγγείλει πιο σκληρά την κυβέρνηση. Και για τον νόμο των ΑΕΙ και για την υπόθεση Λιγνάδη και για τον Κουφοντίνα, και γενικά για όλα όσα διαφωνεί με την κυβέρνηση. Και φυσικά δεν είχε απάντηση, όταν ο Τσίπρας την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή καπηλεύθηκε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που τόλμησε να πει η κα Γεννηματά είναι να επιρρίψει ευθύνες στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ό,τι και ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την πόλωση. Μόνο που με αυτήν τη ρητορική στέλνει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά του Τσίπρα. Διότι, πώς να το κάνουμε, όταν ένας ψηφοφόρος έχει να διαλέξει μεταξύ δύο κομμάτων που λένε τα ίδια, είναι φυσιολογικό να επιλέξει το κόμμα που είναι πιο ισχυρό, καθώς θα έχει περισσότερες πιθανότητες για να νικήσει. Και ο Έλληνας ψηφοφόρος πρωτίστως ενδιαφέρεται για τη νίκη.

Με αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική που ακολουθεί η κα Γεννηματά, αυξάνονται όλοι αυτοί που αναρωτιούνται πού το πάει το ΚΙΝΑΛ. Διότι αυτή η στροφή προς τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετη με αυτό που λογικά έπρεπε να κάνει. Δηλαδή, στην ανάδειξη της διαφοράς των δύο κομμάτων και να πατήσει πάνω στην αδυναμία κατάρτισης προγραμματικού λόγου από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 Προεκλογικές ετοιμασίες

Πάντως εκ μέρους των συνεργατών της κας Γεννηματά διαρρέεται ότι στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί προεκλογικός πυρετός, καθώς το κόμμα δεν θέλει να πιαστεί στον ύπνο εάν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Για τη Φώφη Γεννηματά, ο επαναπροσδιορισμός της αντιπολιτευτικής τακτικής με ξεκάθαρο «αντιδεξιό πρόσημο» τίθεται ως όρος πολιτικής επιβίωσης και συσπείρωσης του εκλογικού ακροατηρίου σε μια διπλή προσπάθεια: Από τη μία να συγκρατηθούν διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να εδραιωθεί το Κίνημα Αλλαγής στον χώρο του κέντρου και να αξιοποιηθεί η ξεκάθαρη δεξιά στροφή της κυβέρνησης, όπως έτσι τη διαβάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ζήτημα που απασχολεί, βεβαίως, αρκετούς είναι τι θα συμβεί εάν προηγηθούν πρόωρες εκλογές του συνεδρίου για την ανάδειξη πολιτικού αρχηγού. Στην περίπτωση αυτή, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., ακόμα και εάν προκύψει τέτοιο δίλημμα μετά από μία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική, αλλά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Έτσι, όπως τονίζουν συνεργάτες της κας Γεννηματά, «δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΙΝΑΛ να παίξει τον ρόλο διαιτητή στην τοξική κόντρα που έχουν ξεκινήσει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ». Το ζήτημα βέβαια για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι το ποια ιδεολογική ταυτότητα θα θελήσει να προτάξει στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν νωρίτερα, είτε στην ώρα τους. Διότι αυτήν τη στιγμή Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ καλύπτουν τον δικό του ζωτικό χώρο.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταλάβει τον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κάνει λόγο ότι αποτελεί την έκφραση της αριστεράς. Οπότε το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα πορευθεί. Και οι δρόμοι του είναι τρεις. Ο ένας αυτός της αλλαγής, ο άλλος αυτός που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της οκταετίας 1996-2004, και τέλος ο συνδυασμός των δύο περιόδων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα