Κίνημα από Σαλάχ για τα αδέσποτα πριν πάνε για… κατανάλωση

Ο Φαραώ της ποδοσφαιρικής Αιγύπτου έχει αναλάβει πρωτοβουλία να μπει φραγμός μετά την πρόταση να εξαχθούν στη Νότια Κορέα για τροφή!!

Πριν από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, συνηθίζεται η εκκαθάριση αδέσποτων ζώων. Αυτών που… ενοχλούν και… αμαυρώνουν την εικόνα των πόλεων. Οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ συχνές και αρκετές φορές γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Οι αθλητές έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των αδέσποτων ζώων. Οι σκύλοι και οι γάτες αποτελούν για την πλειοψηφία τους τη μόνιμη συντροφιά που τους προσφέρει μια βασική χαρά στην έντονη και γεμάτη πίεση λόγω των απαιτήσεων ζωή τους.

Η προστασία των αδέσποτων αποτελεί βασικό μέλημα πολλών οργανώσεων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ο πολλαπλασιασμός τους δημιουργεί προβλήματα που ωθεί σε ακρότητες.

Είναι ανατριχιαστικό ότι, για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων στους αιγυπτιακούς δρόμους, η Αιγύπτια  βουλευτής Μαργκρέτ Αζέρ,  της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κοινοβούλιο, είχε προτείνει η χώρα να εξαγάγει κρέας σκύλου προς τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες για κατανάλωση!!!.

Σε συνέντευξή της στην «Ahram Online», η Αζέρ έχει δηλώσει ότι είναι μια εναλλακτική λύση «από το να σκοτώνουμε τα αδέσποτα σκυλιά ή τις γάτες». Πρόσθεσε ότι τα σκυλιά θα στεγάζονται σε αγροκτήματα, θα λαμβάνουν υγιεινή διατροφή πριν από τη σφαγή τους.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, αυτή η λύση προτάθηκε μετά από συζήτηση με τους Νοτιοκορεάτες. Αν και πιστεύει ότι αυτό θα είναι ένα νέο κερδοφόρο εγχείρημα για την Αίγυπτο, η Αζέρ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα καταρτίσει νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.

Η πρόταση της βουλευτού δημιούργησε  αντιπαράθεση μεταξύ των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων στην Αίγυπτο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Κίνημα από Σαλάχ

Ο… Φαραώ του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου Μοχάμεντ Σαλάχ, απέναντι σε αυτήν τη λογική, δημιούργησε το δικό του κίνημα. Ο άσος της Λίβερπουλ, για να προπαγανδίσει τη θέση του, είχε ανεβάσει φωτογραφίες μαζί με δύο γάτες, ώστε να διαμαρτυρηθεί κατά της εξαγωγής αδέσποτων ζώων από την Αίγυπτο.

«Οι γάτες και οι σκύλοι δεν πρόκειται να εκδιωχθούν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», έγραφε στις φωτογραφίες με τις γάτες του. Σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν, η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια ώστε 4.100 αδέσποτα σκυλιά και γατιά να γίνουν εξαγωγή.

Η αντίδραση αθλητών όπως ο Σαλάχ, που λατρεύονται σαν θεοί στην Αίγυπτο, είναι ικανή ν’ ανατρέψει τέτοιου είδους σχέδια και λογικές.

Στην Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία έχει η προβολή της προστασίας των αδέσποτων ζώων, από τον διεθνή μπασκετμπολίστα Γιάννη Μπουρούση. Ο οποίος από τον Ιούλιο του 2017 μετακόμισε στην ομάδα του κινέζικου πρωταθλήματος CBA, Zhejiang Guangsha Lions.

Ο Γιάννης Μπουρούσης φρόντισε να περάσει το δικό του μήνυμα, στηρίζοντας τον αγώνα για τα αδέσποτα ζώα. Ο σέντερ έχει δημοσιεύσει φωτογραφία όπου ποζάρει με μπλούζα με το σύνθημα «Support Strays», που σημαίνει «Στηρίξτε τα αδέσποτα», ενώ μπροστά του έχει έναν σκύλο.

Υιοθέτησαν κουταβάκια στην Τρίπολη

Στο ίδιο πνεύμα, οι ποδοσφαιριστές του Αστέρα Τρίπολης είχαν υιοθετήσει πέντε κουταβάκια και τα φρόντιζαν μέχρι να βρουν στέγη. Τα πέντε κουταβάκια γεννήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αστέρα και οι παίκτες της ομάδας της Τρίπολης τα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Τα εμβολίασαν και τους προσέφεραν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης.

Γίνε άγγελος για τ’ αδέσποτα

Στην Κεφαλονιά έχει διοργανωθεί ένας ξεχωριστός αγώνας δρόμου. Ο Σύλλογος Δρομέων Κεφαλονιάς, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να ενισχύσει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» στο νησί, διοργάνωσε αγώνα δρόμου-περιπάτου με κεντρικό σύνθημα «Γίνε ένας άγγελος για τ’ αδέσποτα».

Πολύ μεγάλος αριθμός αθλητών και φιλόζωοι κάθε ηλικίας, παρέα με τους τετράποδους φίλους τους, συμμετείχαν στον ξεχωριστό αυτόν αγώνα. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας είχαν καρφιτσώσει στις μπλούζες τους φιλοζωικά μηνύματα και διένυσαν μια απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων φθάνοντας μέχρι το Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Οι συμμετέχοντας στον αγώνα είχαν πληρώσει το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ ο καθένας. Για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου που διασώζει, φροντίζει, περιθάλπει και φιλοξενεί δεκάδες αδέσποτα ζώα στο καταφύγιό του.

Μια από τις δημοφιλέστερες φράσεις που έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν πως «ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».

Η Ρωσία το 2014 διοργάνωσε στο Σότσι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα  έχει μακρά ιστορία, σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχουν αναφορές για αυτά από τον 19ο αιώνα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη υπήρχε το Stray Dog Cafe, που ήταν τόπος συνάντησης μυθιστοριογράφων και ποιητών – οι οποίοι θεωρούσαν εαυτούς «αδέσποτους, που τους κυνηγούσε η αριστοκρατική κοινωνία». Και δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η πρώτη ζώσα ψυχή που πήγε στο διάστημα ήταν η τριών χρόνων Laika, ένα αδέσποτο της Μόσχας, στις 3/11 του 1957.

Στην πρωτεύουσα υπάρχουν 35.000 σκυλιά που ζουν στον δρόμο και κάποια από αυτά έχουν και όνομα: τα αποκαλούν «σκυλιά του μετρό», αφού μετακινούνται με αυτό το μέσο στην πόλη. Όπως και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο ως προς τον εμβολιασμό και τη στείρωση αυτών των ζώων, με τον Antrei Neuronov, ειδικό επί της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας των ζώων –έχει δουλέψει και με την Connie, το θηλυκό λαμπραντόρ του Πούτιν– να εξηγεί: «Χωρίς τα σκυλιά, στις πόλεις μας δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτό που γίνεται με τα ποντίκια. Παίζουν, δηλαδή, και σημαντικό υγειονομικό ρόλο».

Οι Ρώσοι, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, προσέλαβαν την εταιρεία Basya Services, στην οποία ανέθεσαν να εξαφανίσει τα αδέσποτα ζώα, πριν αρχίσουν να καταφτάνουν αθλητές και θεατές. Οι εκτιμήσεις ήθελαν να δολοφονούνται τουλάχιστον 2.000 αδέσποτα της περιοχής, μολονότι η Kelly O’ Meara, εκπρόσωπος της Humane Society International, είχε ενημερώνει πως τα σκυλιά του Σότσι ήταν εξόχως φιλικά, «κάτι που είχε να κάνει με τη σχέση που είχαν αναπτύξει με τους κατοίκους της πόλης, εκ των οποίων πολλοί τα περιποιούνταν».

Ο δισεκατομμυριούχος Oleg Deripaska (εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων της γης) αποφάσισε να κάνει κάτι, για να βοηθήσει την κατάσταση, για να βοηθήσει αυτές τις ψυχές. «Το πρώτο μου σκυλί το είχα βρει στον δρόμο του χωριού που μεγάλωσα. Ήταν ο καλύτερος φίλος μου, για πέντε χρόνια», εξήγησε πριν ανακοινώσει τη δημιουργία καταφυγίου PovoDog που φιλοξένησε περισσότερα από 300 αδέσποτα.

Ο χώρος ήταν ανοιχτός για να τον επισκεφτούν οι τουρίστες και οι αθλητές, με την ελπίδα πως κάποιοι θα υιοθετήσουν ένα ζωάκι. Κάποια βρήκαν σπίτι. Άλλα δεν ήταν τόσο τυχερά. Την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκε και η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Sochi Dogs», που είχε ως στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων, μέσω της ενημέρωσης, της υιοθεσίας, αλλά και της στείρωσης των ζώων.

Ο David Backes, παίκτης του χόκεϊ, ο οποίος συντηρεί μαζί με τη σύζυγό του  οργανισμό υπέρ των ζώων –το Athletes for Animals–, θυμάται πως «είδα το πρώτο αδέσποτο, μόλις προσγειωθήκαμε. Ήταν παντού». Για εκείνον, αλλά και για πολλούς άλλους εκ των πρωταγωνιστών, δεν επρόκειτο για «βιολογικά σκουπίδια», αλλά για ζωντανές ψυχές και για αυτό υιοθέτησε δυο αδέσποτα, τα οποία πήρε στην πτήση μαζί του – πάνω, στην καμπίνα.

Η σύντροφός του, Kelly, είχε φροντίσει να ολοκληρώσει τα γραφειοκρατικά, ενόσω εκείνος διαγωνιζόταν. Στο σπίτι τους είχαν άλλα τέσσερα σκυλιά και δύο γάτες, όλα από καταφύγια. Το ένα, τoν Sochi Jr., το έδωσαν στους γονείς συμπαίκτη του Backes, τον Patrick Shattenkirk, και το άλλο, τον Jake, στον Derek Stepan, των New York Rangers.

Η Kelli Stack, επίσης παίκτρια του χόκεϊ –παρεμπιπτόντως, πήρε το αργυρό–, δεν έχει ξεχάσει την εικόνα εκείνου του άσπρου ημιφορτηγού που μάζευε με βίαιο τρόπο τα ζώα. «Αυτό μας ταρακούνησε. Όλους». Το «και μη παρέκει» ήταν η προτροπή κατοίκων «να δώσουμε στα σκυλιά το τελευταίο τους γεύμα, να πούμε μια προσευχή και να προσευχηθούμε για το καλύτερο. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να αντέξω».

Υιοθέτησε ένα θηλυκό κουτάβι, το οποίο βρήκε στο καταφύγιο «να κάθεται σε μια γωνία και να δείχνει λυπημένο. Μόλις είδα το βλέμμα του, είπα “το θέλω”». Το ονόμασε Shayba –όπου βρισκόταν το παγοδρόμιο στο οποίο διαγωνιζόταν–, για να διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι το ταξίδι για τη Μασαχουσέτη ήταν δύσκολη υπόθεση. Το κουτάβι έπρεπε να μπει σε καραντίνα για ένα μήνα, με τη Stack να επιστρέφει στις ΗΠΑ –αφού δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο– και να παίρνει κοντά της τη Shayba, με τη βοήθεια της κτηνιάτρου, η οποία φρόντισε για την καραντίνα.

Τον Μάρτιο έγινε η πτήση για τη Βοστώνη και έκτοτε ζουν μαζί – και παρέα με το λαμπραντόρ της Stack, τον Bruce. «Σίγουρα δεν αναπληρώνει το χαμένο χρυσό, αλλά η Shayba έκανε την ήττα… πολύ καλύτερη», ήταν το τελευταίο σχόλιο της Stack.

Η Lindsay Jacobellis, snowboarder, ομολόγησε πως δεν βρήκε εκείνη το κουτάβι της, αλλά… έγινε ακριβώς το αντίθετο. «Μια μέρα ένα σκυλάκι πήδηξε μέσα στην τσάντα που κουβαλούσα, με τον εξοπλισμό», και κάπως έτσι έγιναν ένα. «Το είχα ξαναδεί, να παρακαλά για φαγητό, αλλά η ασφάλεια του ξενοδοχείου το έδιωχνε από την είσοδο».

Ώσπου… έγινε το άλμα «και μετά το είχα στο μπάνιο του δωματίου μου, για το διάστημα που έμενε έως ότου ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου. Πραγματικά, με βοήθησε να απαλλαγώ από το άγχος». Παραδέχεται ότι, αν δεν βοηθούσαν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, το πιθανότερο είναι πως δεν θα κατάφερνε να κάνει την υιοθεσία. «Εκείνοι τον καθάρισαν, του έκαναν εμβόλιο και του έδιναν αντιβιοτικά, γιατί είχε μια μόλυνση στο μάτι. Εκείνοι ετοίμασαν τα χαρτιά».

Αποβολή από το ΟΑΚΑ

Στο κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α. είχε καταγγελθεί ότι απαγορευόταν να ταΐζονται γάτες και σκύλους επί… ποινή αποβολής!

Στην ανακοίνωση που υπέγραφε ο Φάνης Θεοφάνης, υπεύθυνος του κολυμβητηρίου και ήταν τοιχοκολλημένη στην είσοδο, αναφερόταν ότι: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΪΖΕΤΕ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΥΣ. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ, ΕΙΤΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ».

Η νομοθεσία ωστόσο επιτρέπει στους πολίτες να δίνουν τροφή στα ζώα αρκεί να μην αφήνουν σκουπίδια.

Ο νόμος 4235/2014, άρθρο 46, παράγραφος ε, συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα