Κινητικότητα στη δεξιά πολυκατοικία

Μόνο ο Σαμαράς μπορεί να μιλήσει στην ψυχή των Νεοδημοκρατών και να ανασχέσει πιθανή φυγή προς περιστασιακούς κομματικούς συνασπισμούς, την ώρα που υπάρχει ανησυχία στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου στις πρώτες εκλογές λόγω της βεβαιότητας που υπάρχει στον κόσμο ότι θα υπάρξουν κι επαναληπτικές εκλογές

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δρόμο για τις εκλογές είναι η λεγόμενη χαλαρή ψήφος των πρώτων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας «δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογές είναι κρίσιμες». Και το είπε διότι αντιλαμβάνεται πως ένα η Ν.Δ δεν λάβει εάν ισχυρό ποσοστό στις πρώτες κάλπες, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην κερδίσει την αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της απλής αναλογικής ακόμη και η «κουτσή Μαρία», όπως λέει και ο λαός μας, ετοιμάζεται να κατέλθει με κόμματα ευκαιρίας στις εκλογές με την ελπίδα να καταγράψει ένα ποσοστό, το οποίο πιθανότατα να διαπραγματευτεί στο διάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών. Κάποιοι άλλοι το βλέπουν ως ευκαιρία να «τρουπώσουν στην Βουλή», όπως ήταν η ατάκα του αείμνηστου Κώστα Βουτσά στην παλιά ελληνική ταινία «Ένα έξυπνο μούτρο». Αυτή, λοιπόν, την χαλαρότητα της ψήφου στις πρώτες εκλογές θέλει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ή την ψήφο διαμαρτυρίας ως μήνυμα. Μόνο που όπως λένε και οι παλαιότεροι «το εκλογικό σώμα στέλνει μηνύματα στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και όχι σε μία κρίσιμη διαδικασία που διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας».

Ένα από τα μέτρα που έχει προκρίνει το επιτελείο του Μαξίμου είναι αναμφίβολα η στήριξη των νοικοκυριών μέσω των διαφόρων μέτρων. Με αυτό τον τρόπο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως θα καταφέρουν να καταλαγιάσουν την δυσαρέσκεια των πολιτών από το κύμα ακρίβειας ώστε να μην μετουσιωθεί σε ψήφο προς τα μικρά κόμματα. Ήδη αναμένουν με αγωνία το πόσο θα πιάσουν τόπο τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για το ξεφούσκωμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που αναμένουν με αγωνία και οι πολίτες, οι οποίοι πιέζονται.

Δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως μία ακόμη αποφασιστική κίνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό το ενδεχόμενο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Και αυτό διότι τα έσοδα από το ΦΠΑ είναι σημαντικά και σε καμία των περιπτώσεων από το Μαξίμου δεν επιθυμούν τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης. Τουναντίον είναι μέσα στα σχέδια να υπάρξουν δύο ακόμη κινήσεις που κοστίζουν λιγότερο στον δημόσιο κορβανά, αλλά είναι ικανές να ανακουφίσουν πολύ κόσμο. Το ένα είναι περισσότερα χρήματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό που θα απευθύνονται σε ακόμη περισσότερους δικαιούχους, ώστε ει δυνατόν όλες οι οικογένειες να ξεφύγουν λίγο από την πίεση κάνοντας ολιγοήμερες και φτηνές διακοπές. Και το άλλο μέτρα να δοθεί στους ευάλωτους άλλη μία επιταγή ακρίβειας, 200-300 ευρώ, η οποία θα είναι σαν επίδομα άδειας. Εξάλλου η επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ που δόθηκε το την Μεγάλη Εβδομάδα έπιασε τόπο και πολλοί αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας έκαναν Πάσχα.

Σίγουρα αυτές οι κινήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και γι’ αυτό το λόγο είναι παρούσα και προσπαθεί μα κάθε τρόπο να βοηθήσει. Εξάλλου είναι ένα μέτρο για το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί λαϊκίστικη- με την κακή έννοια του όρου- καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ανάλογα επιδόματα.

Ο Μητσοτάκης στο Συνέδριο τόνισε ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής

Και το λέμε αυτό διότι ήδη στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι πάνω στην ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ασφυκτικές καταστάσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών σπεκουλάρουν διάφοροι σωτήρες ενθυμούμενοι το μακρινό 2012, όταν έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε περιφερειακά ΜΜΕ ισχυρίστηκε πως «ζούμε ημέρες του 2012 και ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις».

Το υπερόπλο «Σαμαράς»

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να στήσει αναχώματα τόσο από τα δεξιά του κόμματος, όσο και προς το κέντρο. Στον χώρο του κέντρου ο πρωθυπουργός έχει τον τρόπο να κερδίσει πόντους και να συγκρατήσει τα όποιες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει δυναμώσει πολύ λόγο της νέας ηγεσίας υπό το Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως αυτό δεν συμβαίνει προς τα δεξιά του κόμματος, όπου παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα από πολλούς πρώην νεοδημοκράτες, οι οποίοι ψάχνονται εδώ και πολύ καιρό να φτιάξουν κόμμα.

Ήδη πέραν του κόμματος Μπογδάνου-Τζήμερου-Κρανιδιώτη προ ημερών στην Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν πολλοί δεξιοί με αναφορά οι περισσότεροι στον Κώστα Καραμανλή σε μία εκδήλωση υπό τον μανδύα «Ελευθερία του Τύπου – Προϋπόθεση για την Δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», όμως το κυρίως μενού ήταν για το εάν μπορούν να συστήσουν ένα κόμμα. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ομιλητές ο Βασίλης Καπερνάρος (δικηγόρος, πρώην βουλευτής), ο Νίκος Καραχάλιος (πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος ΝΔ, Πρόεδρος FORUM2020.GR), ο Νίκος Νικολόπουλος (Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, πρώην Υφυπουργός), ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας), ο Θανάσης Σκορδάς (Πρόεδρος Think Tank ΡΕΥΜΑ (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης), ο Σάββας Τσιτουρίδης (Πρόεδρος Κόμματος «Έλληνες Ριζοσπάστες», πρώην Υπουργός). Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Γιώργος Δημητρακόπουλος (Διεθνολόγος, πρώην ευρωβουλευτής), Τάσος Γκουριώτης (Δημοσιογράφος), Θανάσης Γιαννόπουλος (πρώην Υφυπουργός Υγείας), Κρινιώ Κανελλοπούλου (πρώην Βουλευτής), Γεώργιος Μπουλούκος (Δικηγόρος, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΣΑ) και Αργύρης Ντινόπουλος (Δημοσιογράφος, πρώην Υπουργός).

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση θεωρούν πως υπάρχει χώρος για την συγκρότηση ενός σχηματισμού που θα μπορεί να υποδεχθεί δυσαρεστημένους γαλάζιους ψηφοφόρους, οι οποίοι θεωρούν πως η Ν.Δ. μετατοπίστηκε προς το κέντρο. Μάλιστα η ίδια ομάδα ετοιμάζει και νέα εκδήλωση για το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πολιτική, όπου θα είναι καλεσμένοι και κομμένοι συνδικαλιστές από το Συνέδριο της Ν.Δ.

Ήδη προς τον πρωθυπουργό υπάρχουν εισηγήσεις να ενεργοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο Συνέδριο με την ομιλία του ανέδειξε τον κίνδυνο λέγοντας πως «δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς την δεξιά». Εξάλλου ο πρώην πρωθυπουργός δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η ψυχή της παράταξης και γι’ ατό τα λόγια του για ένα μεγάλο μέρος του κοινού της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι σαν ευαγγέλιο, καθώς μπορεί να κατανοήσει και τα θέλω των δεξιών ψηφοφόρων.

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί από μόνος του να ανασχέσει όλες τις πιθανές διαρροές προς τα δεξιά. Έχει την πειθώ που χρειάζεται προς τους δεξιούς ψηφοφόρους για να τους δείξει ότι ακόμη και οποιαδήποτε βλέμματα προς τέτοιους σχηματισμούς και κάνουν κακό στην παράταξη και δεν είναι λύσεις ασφάλειας για τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στο Συνέδριο ανέδειξε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Το πρόβλημα το έχει αντιληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μόνο που μένει είναι να ενεργοποηθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Όμως ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα