Κινούμενη άμμος το οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως

Εξακολουθούν οι χαμηλές προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι έχει φανεί αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ

Χαμηλές προσδοκίες δημιουργούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που δείχνουν ότι τελικά η εξέλιξη μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο αρχικά φαινόταν και ως εκ τούτου η ανάκαμψη να έρθει νωρίτερα από ότι τελικά φαινόταν. Τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και οι ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δημιουργούν μία αισιόδοξη νότα απέναντι σε όλες τις δυσμενείς προβλέψεις που υπήρχαν μερικές εβδομάδες πριν.

Ωστόσο το περιβάλλον είναι τόσο ευμετάβλητο και κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει μία αξιόπιστη πρόβλεψη που να κινείται σε βάθος χρόνου. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πριν από λίγο καιρό, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί βασικό ζητούμενο είναι η πορεία των τιμών στο ενεργειακό επίπεδο. Και επειδή -όπως σημειώνουν οι αναλυτές- είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί μετά από μερικούς μήνες, άλλο τόσο δύσκολο είναι να δει κάποιος που θα «κάτσουν» οι τιμές. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Το πρώτο είχε σταθεροποιηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα επίπεδα των 80 ευρώ η μεγαβατώρα δημιουργώντας (φρούδες όπως αποδείχθηκε) ελπίδες, ότι τελικά μπορεί να υπάρξει ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Εκτόξευση τιμών

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού σε ελάχιστο χρόνο οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, απόρροια των λεονταρισμών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ή θα περιορίσει ή σταματήσει την κάνουλα προς την Ευρώπη. Δείχνει λοιπόν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και τα πάντα μπορεί να αλλάξουν σε μηδενικό χρόνο. Ένα άλλα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πετρέλαιο. Ενώ κινούνταν στην περιοχή των 120 δολαρίων το βαρέλι και οι τιμές στην αντλία ήταν σε ιστορικά υψηλά, ο φόβος για επιστροφή της ύφεσης έφερε πίεση των τιμών και ώθησε τις τιμές του Brent κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι και του αργού κάτω από τα 88 δολάρια.

Αυτό βέβαια δεν κράτησε για μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά αποτελεί ένα απτό δείγμα ότι η θετική με την αρνητική εξέλιξη απέχουν ελάχιστα.

Στην Ελλάδα οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και αυτό διότι η χώρα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι μία χώρα με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, μία χώρα κατά κύριο λόγο εισαγωγική και μία χώρα στην οποία το διεθνές περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο. Ως εκ τούτου μία πιο σαφή εκτίμηση θα μπορεί να κάνει κάποιος όταν ξεκινήσει η νέα σεζόν και αυξηθεί η πραγματική κατανάλωση σε ενεργειακά προϊόντα.  

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα