Κηρύχθηκε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με ανταλλαγή δασμών

Κηρύχθηκε επισήμως την Παρασκευή ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αφού οι δύο χώρες και ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη έθεσαν  σε άμεση ισχύ εκατέρωθεν δασμούς σε αγαθά και προϊόντα με τις συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις χώρες, όσο και για την παγκόσμια οικονομία να μοιάζουν πλέον απρόβλεπτες.

Από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσιγκτον) βρίσκονται σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να ανταπαντά πριν από μερικά λεπτά, με κινεζικούς δασμούς, ύψους 34 δισ. δολαρίων επίσης, οι οποίοι αφορούν σε εισαγωγές 545 αμερικανικών προϊόντων και αγαθών.

Το πλέον ανησυχητικό σημάδι της κλιμάκωσης αυτής της εμπορικής διένεξης είναι οι απειλές που εξαπέλυσε προς το Πεκίνο το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως γνωστοποίησε χαρακτηριστικά – λίγες ώρες προτού επιβληθούν οι αμερικανικοί δασμοί των 34 δισ. δολαρίων – η Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται να συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, αξίας ίσως και περισσότερο από 500 δισ. δολαρίων.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αμερικανικοί δασμοί των 34 δισ. δολαρίων αποτελούν το πρώτο μέρος του πακέτου των 50 δισ. δολαρίων που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ.

«Οι δασμοί των 34 δισ. δολαρίων είναι μόνο η αρχή. Σε δύο εβδομάδες, θα επιβληθούν δασμοί 16 δισ. δολαρίων και εν καιρώ θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 200 με 300 δισ. δολάρια δασμών», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας στον διεθνή Τύπο. «Οι δασμοί αφορούν μόνο στις κινεζικές εισαγωγές», πρόσθεσε.

«Η Κίνα αρνιόταν κατηγορηματικά να… πατήσει πρώτη το κουμπί. Τελικά αναγκάστηκε να απαντήσει, αναλαμβάνοντας δράση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο που έχει βιώσει ποτέ η παγκόσμια οικονομική ιστορία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Διαβάστε επίσης