ΚΚΕ: 100 χρόνια ιστορίας μέσω μίας έκθεσης

Μία έκθεση πραγματική μέρος της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό. Και είναι με αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και βιβλία από την εποχή που ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα το κόμμα προ 10 ετών.

Σημαντικοί σταθμοί σε όλη αυτή την πορεία ήταν ο εορτασμός των 70 χρόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 2016, οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 2017, αλλά και οι εκδηλώσεις κορύφωσης του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ με την μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2018, τις συναυλίες με τον Θάνο Μικρούτσικο, το φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ, τις εκδηλώσεις για την ανέγερση μνημείων στην Γυάρο το 2019 και στην Μακρόνησο το 2020.

Πλούσια ήταν επίσης η εκδοτική δραστηριότητα, που πλαισίωσε τον μεγάλο εορτασμό και που αρκετές από αυτές εκτίθενται στις ειδικά κατασκευασμένες βιτρίνες. Εκεί βρίσκουμε σημαντικές εκδόσεις, μπροσούρες, που άφησαν την δική τους σφραγίδα, βοήθησαν να βγει ένας σημαντικός πλούτος θεωρητικών, πολιτικών και ιστορικών συμπερασμάτων, φώτισαν πλευρές της ιστορίας και των θέσεων του ΚΚΕ, της πολιτικής πρότασης διεξόδου.

Μέχρι και όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον ανταρτοπόλεμο κατά των Γερμανών εκτίθενται στην είσοδο του Περισσού

Από το αρχείο

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση με ιδιαίτερη σημασία, έχουν οι βιτρίνες με τα υλικά από το Αρχείο του Κόμματος. Τμήμα αυτών προσφέρθηκαν στο Αρχείο του ΚΚΕ την περίοδο του εορτασμού και αποτελούν κόσμημα στον ήδη συγκεντρωμένο πλούτο υλικών. Όλα αυτά τα υλικά, συγκεντρώθηκαν ύστερα από την μεγάλη και θετική ανταπόκριση προσφοράς, μελών και φίλων του Κόμματος όλα αυτά τα χρόνια και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από πολιτικούς κρατούμενους και εξόριστους, έργα τέχνης, αντικείμενα από την περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αλλά και υλικά από χρονικές περιόδους όπου το ΚΚΕ ήταν παράνομο.

Η έκθεση αποτελεί ένα μόνο τμήμα όλης αυτής της μεγάλης δραστηριότητας που αναπτύχθηκε. Χιλιάδες ακόμη μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, με πλούσια θεματολογία, έγιναν από τις Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη την χώρα και στο εξωτερικό και που δεν ήταν δυνατό από θέμα όγκου να εκτεθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα