ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τις «κάτω από το τραπέζι» συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αιχμές για την τοποθέτηση της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού

Βολές κατά της κυβέρνησης για τυχοδιωκτική τακτική στο θέμα της  επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξαπολύει το ΚΚΕ αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την τοποθέτηση της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού που απέρριψε «με βάση το δίκιο του ισχυρότερου» την αυτονόητη απαίτηση για επιστροφή στην Ελλάδα των κλεμμένων γλυπτών.

Υπόλογη

Το ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση για συζητήσεις κάτω από το τραπέζι με τη διοίκηση του Μουσείου αντί για τη βρετανική κυβέρνηση και την καλεί να λογοδοτήσει επειδή όπως αναφέρει άφησε να σέρνονται επικίνδυνες απόψεις για δανεισμό και ανταλλαγή που σημαίνει νομιμοποίηση της κλοπής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Ουσιαστικά, «με βάση το δίκιο του ισχυρότερου», η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψε κατηγορηματικά την αυτονόητη απαίτηση του ελληνικού λαού για επαναφορά των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο.

»Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική της προπαγάνδα τον πόθο του για επιστροφή των προϊόντων της αρπαγής στον τόπο τους, καλλιεργώντας εντυπώσεις για αίσια έκβαση του θέματος κάτω από τις δικές της ενέργειες, ενώ γνώριζε ότι το πρόβλημα ήταν αδύνατον να επιλυθεί μέσα από συζητήσεις «κάτω από το τραπέζι» και μάλιστα με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου αντί για τη βρετανική κυβέρνηση.

Αφήνει να σέρνονται επικίνδυνες απόψεις

»Οφείλει να λογοδοτήσει, ακόμη, γιατί με την τυχοδιωκτική τακτική της δυναμιτίζει όλο αυτό το διάστημα τη διαχρονική αυτή απαίτηση, αφήνοντας να σέρνονται επικίνδυνες απόψεις για τον δανεισμό και την ανταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα με άλλες ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες, που σημαίνει νομιμοποίηση της κλοπής.

»Για τη διαιώνιση του προβλήματος ευθύνη έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί ουδέποτε άσκησαν ουσιαστική πίεση για την άρση της παράνομης κατοχής πολιτιστικών θησαυρών της χώρας από το Βρετανικό Μουσείο και από άλλα μεγάλα μουσεία χωρών της ΕΕ.

Επιτακτικό αίτημα

»Επιτακτικό αίτημα του λαού μας είναι η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ως αναφαίρετο μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης, καθώς και όλων των άλλων θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτέλεσαν κατά καιρούς αντικείμενα αρπαγής ή αρχαιοκαπηλίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα