bpbg
bpbg

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: Ήρθε, είδε και… έστειλε μηνύματα ο Γερμανός

Ρέγουλα στις παροχές συστήνει ο επικεφαλής του ESM, χτυπώντας παράλληλα το καμπανάκι για το «κρυφό χρέος» όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα μέρη βρέθηκε αυτές τις ημέρες  ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ισχυρός άντρας του ESM συνάντησε το απόγευμα της Τρίτης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ μία ημέρα νωρίτερα τα είπε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Το ενδιαφέρον αυτών των τετ-α-τετ προφανώς και δεν έχει να κάνει με τις συνήθεις αβρότητες ή με την πανθομολογούμενη διαπίστωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται  αντιμέτωπη με την τριπλή πρόκληση της σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεών της με την Τουρκία, την έξαρση της πανδημίας και την αναζωπύρωση (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σχετίζεται καταρχάς με την προαναγγελία ότι η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς έκλεισε θετικά. Σχετίζεται επίσης με την ευαρέσκεια των Βρυξελλών για τα όσα άκουσαν από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφορικά με τα άμεσα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης  (μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες κ.ά.).

Δεν παύει ωστόσο ο 69χρονος Γερμανός να παραμένει δημοσιονομικά… Γερμανός και να τα λέει «τσεκουράτα». Όπως είπε για παράδειγμα εμμέσως αλλά σαφέστατα ότι τα μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων από την πανδημία είναι καλά διότι είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Μάλιστα υπέδειξε ευγενικά ότι με τον ερχομό της νέας χρονιάς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει πίσω την «καλούμπα» των χρηματοδοτικών παροχών που… αμόλησε ελέω κορωνοϊού.

Αυτό που, πάντως, πόνεσαι περισσότερο από όλες τις επισημάνσεις του επικεφαλής του ESM ήταν αυτή για τα… βερεσέδια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με κορωνίδα την αύξηση του αριθμού των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων.  «Ανησυχούμε ιδιαίτερα» είπε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ στον Σταϊκούρα «για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί».

Ο Ρέγκλινγκ επιμένει στην ανάγκη δραστικής μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ειδικά των εκκρεμών συντάξεων, καθώς για τις Βρυξέλλες το ζήτημα δεν είναι απλώς λογιστικό. Αντιθέτως θεωρείται βαθιά δημοσιονομικό κι αυτό διότι οι θεσμοί εκτιμούν ότι τα περίπου 2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αποτελούν «κρυφό χρέος».

Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΥΠ.ΟΙΚ., στο τέλος Ιουλίου τα χρέη του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και φορολογούμενους είχαν σκαρφαλώσει στα 2,4 δισ. ευρώ.  Από αυτά, ληξιπρόθεσμα (άνω των 90 ημερών) είναι τα 1,7 δισ. ευρώ που κατηγοριοποιούνται ως εξής:

>>€758.000.000 έχουν λαμβάνειν οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

>>€448.000.000 οφείλει ο ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους που περιμένουν την προσωρινή και κυρίως την πλήρη σύνταξη τους ή το εφάπαξ.

>>€255.000.000 οφείλει ο ΟΤΑ σε προμηθευτές και εργολάβους.

>>€167.000.000 οφείλει ο ΕΟΠΠΥ σε προμηθευτές, γιατρούς και ασφαλισμένους.

Επιπρόσθετα το Δημόσιο οφείλει επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις (εξαγωγικές και άλλες) και φορολογούμενους ύψους 746 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα