Κλειδί το ΟΑΚΑ για την επιστροφή Γιαννακόπουλου

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η επιστροφή. Ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού είναι έτοιμος ν’ αναλάβει ξανά τα ηνία της ομάδας μπάσκετ, πιστός στην παράδοση της οικογένειάς του, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η παραχώρηση του ΟΑΚΑ απ’ το Ελληνικό Δημόσιο για 49 χρόνια, με τίμημα που θα επιτρέψει στον εξάστερο να λειτουργήσει εύρυθμα και να μεγαλουργήσει στην Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει ανάψει κόκκινο φως στον Βοτανικό, καθώς η λύση του όμορου οικοπέδου για να γίνει γήπεδο που έχει προταθεί από τον δήμο Αθηναίων, έχει κριθεί όχι μόνο ασύμφορη, αλλά και προβληματική. Ο διοικητικός ηγέτης τής ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν έχει καμία διάθεση ν’ αντιμετωπιστεί ως… ουρά του Γιάννη Αλαφούζου και το μπάσκετ να βρεθεί παραπεταμένο σε μια γωνία εκτός των χώρων που προσφέρονται στο ποδόσφαιρο.

Άσχετα πάντως με τα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν στον Βοτανικό τα επόμενα χρόνια, το αίτημα παραχώρησης του ΟΑΚΑ δεν είναι νέο, αλλά ανατρέχει επίσημα με business plan από το 2016, όταν κατατέθηκε σχετική πρόταση στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Πριν από τρία χρόνια μάλιστα υπήρξαν επαφές με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για κάτι πολύ πιο μεγάλο. Με τον Σταύρο Κωνσταντινίδη ν’ αναλαμβάνει την προώθηση ενός σούπερ project για λογαριασμό του Γιαννακόπουλου, κατατέθηκε στον Γιώργο Βασιλειάδη η πρόταση για το «ATHENS ALIVE OAKA».

Ήταν μια πρόταση που κατατέθηκα τον Μάρτιο του 2018 και αφορούσε επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και τη συνυπέγραφαν εκτός της εταιρείας του Δ. Γιαννακόπουλου, τρία ξένα funds (Redstone, Bluerock και AECOM).

Το μεγαλόπνοο σχέδιο δεν προχώρησε, καθώς η κυβέρνηση ποτέ δεν έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, και τότε το ρεπορτάζ ανέφερε πως άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου, παρουσία του Γιώργου Βασιλειάδη.

Μάλιστα, στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού δόθηκε ένα πολυσέλιδο «book» που περιλάμβανε ανάμεσα στα άλλα, αναφορές σε εντυπωσιακά ποδοσφαιρικά και όχι μόνο πρότζεκτ ανά τον κόσμο. Προτεινόταν το γκρέμισμα του σημερινού ποδοσφαιρικού ΟΑΚΑ, η διατήρηση μόνο του στεγάστρου Καλατράβα και η ανέγερση νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, δύο νέα γήπεδα μπάσκετ, ένα καινούργιο στη θέση του σημερινού και ένα ακόμη μικρότερο.

Στην πρόταση που κατατέθηκε, περιλαμβανόταν και η ανέγερση ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε άλλες συμφωνίες και προχωράει το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό.

Στο ΟΑΚΑ μένει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός που θα πολεμήσει ώστε να μη γίνει με τα χρόνια γήπεδο-φάντασμα.

Τα δεδομένα είναι όσο ποτέ άλλοτε θετικά, καθώς η ΑΕΚ φεύγει από το ΟΑΚΑ οδεύοντας στα Λιόσια, ενώ και η ποδοσφαιρική Ένωση που στηρίζει οικονομικά το αθλητικό κέντρο θα μετακομίσει στην Αγιά Σοφιά. Ως εκ τούτου, το ελληνικό Δημόσιο θα επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος συντήρησης που ήδη έχει δείξει πως δεν είναι σε θέση ν’ αναλάβει.

Το «τριφύλλι» μετακόμισε το καλοκαίρι του 1995 στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που αρκετά χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Νίκος Γκάλης». Οι φίλοι του έχουν ζήσει σε αυτόν τον χώρο συγκλονιστικές στιγμές. Ποιος ξεχνάει ότι φόρεσε τα πράσινα ο Ντομινίκ Ουίλκινς προσελκύοντας 10.000 κόσμο σε ανοιχτή προπόνηση;

Ο Παναθηναϊκός στη διαδρομή των 26 αυτών χρόνων μόνο μια διετία (2002-2004) λόγω των ολυμπιακών έργων, όταν η ομάδα στεγάστηκε στο κλειστό των Πατησίων, έφυγε από το Μαρούσι. Εκεί μεγαλούργησε κι έφτασε να έχει κατακτήσει έξι συνολικά ευρωπαϊκά τρόπαια, εκ των οποίων το τέταρτο το 2007 στη φυσική του έδρα! Το ΟΑΚΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία του και είναι το μόνο γήπεδο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού με πολύ απαιτητικό και πολυάριθμο φίλαθλο κοινό.

Η παραχώρηση της ολυμπιακής εγκατάστασης του μπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα επόμενα 49 χρόνια μοιάζει ως η μοναδική λύση στον ορίζοντα. Όχι μόνο για να αποκτήσει το «τριφύλλι» το δικό του «σπίτι» και να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα το εκσυγχρονίσουν και θα μεγιστοποιήσουν τα έσοδά του, αλλά και για να αρχίσει η Πολιτεία να βγάζει από πάνω της ένα-ένα τα «αγκάθια» της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων που ανήκουν στην ΕΟΕ και έχουν παραχωρηθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το κονδύλι των –προ παραχώρησης– εργασιών, οι οποίες πρέπει να γίνουν σε όλο το ολυμπιακό συγκρότημα (ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ), εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα «καλύψει» τα έργα εθνικής προτεραιότητας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα έργα πρέπει να έχουν εξαγγελθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021 και να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το πέρας του 2023!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι στην παρούσα φάση ξεκάθαρο ότι δεν εμπλέκεται με την αγωνιστική λειτουργία της ομάδας. Ο ίδιος, άλλωστε, το είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις 12 Ιουνίου 2020 πριν από 10 μήνες δηλαδή.

Ο 46χρονος επιχειρηματίας, ωστόσο, έχει ακόμη στην κατοχή του τις μετοχές της εταιρείας, οι οποίες πωλούνται 25 εκατομμύρια ευρώ. Με τις ενέργειες που κάνει για το ΟΑΚΑ τυπικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιχειρεί να στηρίξει το περιουσιακό του στοιχείο, ώστε να μη χάσει την αξία μεταπώλησής του.

Η ουσία όμως είναι πως μια θετική εξέλιξη αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή του στην ΚΑΕ. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφερθεί να πάρει στα χέρια του τον Παναθηναϊκό, χωρίς λυμένο το γηπεδικό δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αξιοπρεπή πρόταση-επένδυση.

Η διευθέτηση του προβλήματος δεν είναι εύκολη, καθώς η γραφειοκρατία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο. Ωστόσο, όταν δίνονται λύσεις σε όλες τις μεγάλες ομάδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός δεν μπορεί να μείνει στη γωνία.

Αν το κλειστό του ΟΑΚΑ παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 49 χρόνια και βρεθεί η φόρμουλα (απαιτούνται τροποποιήσεις του νόμου όσον αφορά στις άδειες) για την αξιοποίηση των εμπορικών χρήσεων (εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες εντός του γηπέδου), τότε η εξαγορά των μετοχών της ομάδας θα αποτελέσει αυτομάτως μία σαφώς πιο ασφαλή και συμφέρουσα επένδυση για ξένες ή εγχώριες εταιρείες.

Το βασικό ωστόσο είναι πως μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει ρεαλιστική την απόφαση του νυν μεγαλομετόχου να επιστρέψει στις διοικητικές επάλξεις… Όχι μόνο γιατί τότε, το project «Ευρωπαίος Παναθηναϊκός» θα είναι πιο εφικτό να «ξαναζωντανέψει», αλλά γιατί ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πραγματωθεί έστω και ετεροχρονισμένα το όνειρο των αείμνηστων Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου για μία Παναθηναϊκή μπασκετική Πολιτεία…

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει βάλει περίπου 450 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό, και είναι ταυτισμένη με την ιστορία και την πορεία του.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Τάκης Τριαντόπουλος, και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν την επόμενη σεζόν, χωρίς να υπολογίζουν σε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και αυτό γιατί αυτές είναι απόλυτα εξαρτημένες από το γηπεδικό. Δεδομένο θεωρείται πως, και στη νέα σεζόν, ο Παναθηναϊκός θα είναι ο «ενοικιαστής» του ΟΑΚΑ. Το μόνο που διαφαίνεται πιο πιθανό είναι να εκτοξεύσει το budget της ομάδας, με την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα.

Η σπίθα των εκλογών

Η σπίθα των εκλογών της ΕΟΚ, όπου ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει στη διάδοχη κατάσταση τον εκλεκτό του Γιώργου Βασιλακόπουλου, Άγγελο Παπανικολάου, ενεργοποίησε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ο ιδιοκτήτης τής ΚΑΕ από την περασμένη Δευτέρα, όταν υπήρξε η συμμαχία του Παναγιώτη Φασούλα με τον Βαγγέλη Λιόλιο, βγήκε μπροστά κι έστειλε ηχηρά μηνύματα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέσω των social media έκανε τριπλό χτύπημα. Πήρε θέση για τις εκλογές και όσα συμβαίνουν στην ΕΟΚ κι έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ενόψει των αρχαιρεσιών στην Ομοσπονδία.

«Υφυπουργός εκβιάζει με κρατικές χρηματοδοτήσεις, ώστε να ψηφίσουν τους δικούς του στις εκλογές της Ομοσπονδίας μπάσκετ. Το νου σου! Ούτε στην Κρήτη δεν θα μπορείς να ξαναπάς!» αναφέρει στο πρώτο του ποστ του ο Γιαννακόπουλος.

Λίγα λεπτά αργότερα, την περασμένη Δευτέρα, «ξαναχτύπησε» με νεότερη ανάρτηση αναφέροντας «εκβιασμούς εκεί που σε παίρνει… τελείωσες!».

Μετά την ψήφιση του Φάνη Χριστοδούλου στην προεδρία της προσωρινής διοίκησης της ΕΠΟ, με τη συμμαχία Λιόλιου-Φασούλα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έγραψε χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στο Instagram:

«Στοιχηματζή και αραχνούλα χωρίς ιστό, τόσο πολύ αγαπάτε το μπάσκετ που βάζετε αθλητές – σύμβολα να ξεφτιλίζονται κάνοντας ντου και κακουργηματικές πράξεις. Ραντεβού αύριο στη 1 στα γνωστά γραφεία… Σηκωτοί θα φύγετε όλοι σας!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα