«Κλείδωσαν» απολύσεις και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Αισιοδοξία ότι το ζήτημα του Δημοσίου έχει κλείσει, τουλάχιστον στην τρέχουσα αξιολόγηση, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα

Κατά τη συνάντηση επήλθε συμφωνία για τα θέματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»). Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας που θα αποχωρήσουν (εκτιμάται περίπου 800 – 1.000) πρόκειται να προσμετρηθούν για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του 2013.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, αφού τους ανέλυσε τον προγραμματισμό του τους ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί -εκ των πραγμάτων- με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014.

Ως προς τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων του δεύτερου κύματος θα προκύψει από τον ΕΟΠΥΥ, τους ΟΤΑ και από άλλους φορείς που δεν έχουν μέχρι τώρα αξιολογηθεί, ενώ  συμφωνήθηκε να κλείσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν παθητικό για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Παράλληλα , ο Υπουργός τους έκανε γνωστό ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» ενός μεγάλου οργανισμού.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της συμφωνίας προβλέπει τον «ξαφνικό θάνατο» ενός μικρού ή μεσαίου δημόσιου φορέα, κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρώτος φορέας που θα κλείσει θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείου Μεταφορών.

Ο ξαφνικός θάνατος του Ταμείου Οδοποιίας είχε ουσιαστικά προαγγελθεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν πριν από λίγες εβδομάδες «ξήλωσε» το ΔΣ μετά το πόρισμα Ρακιντζή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και προανήγγειλε την εκκαθάριση του οργανισμού.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, διεξήχθη συζήτηση και για τη ποιοτική αναβάθμιση που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου στον δημόσιο τομέα, με βασικούς άξονες το σχεδιασμό διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (εξέλιξη υπαλλήλων και επιλογή διευθυντών), τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της πολιτικής και οικονομίας (που προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ), καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι στελέχη του υπουργείου στη Βασιλίσσης Σοφίας υποστήριξαν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποτελεί πλέον το πρόβλημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα