«Κλείδωσαν» τα μέτρα της κυβέρνησης για την μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την Παρασκευή, πιθανότατα, θα εξειδικευθούν τα μέτρα από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η κυβερνητική παρέμβαση θα αφορά ένα διπλό/μεικτό σύστημα παρέμβασης τόσο στη χονδρική τιμή όσο και μέσω επιδοτήσεων. Θα μπει δηλαδή πλαφόν στη χονδρική, ενώ θα συνεχιστεί η ενίσχυση στους καταναλωτές με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Οριζόντια παρέμβαση για όλες τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις

  • Η παρέμβαση θα αφορά οριζόντια όλες τις κατοικίες (όχι μόνο τις πρώτες κατοικίες, δηλαδή) και τις επιχειρήσεις.

Είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς-«φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει.

  • Το κόστος της αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στα μέτρα στήριξης.

Όπως έγραψε το iefimerida.gr, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πως δεν μπορούν τα νοικοκυριά να περιμένουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ ανέφερε πως έρχονται σύντομα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα