Κλείνει η χωματερή στη Φυλή

Στα τέλη του έτους κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής και πλέον ουδείς γνωρίζει πως θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Αττική. Αυτό αναφέρει σε έγγραφο που απέστειλε ο Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής, προς τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, όπου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής και αναφέρεται σε ενέργειες που έχουν γίνει για μια μικρή παράταση της διάρκειας ζωής στον χώρο.
Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Νέα Αρχή» του περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, ζητά εθνική κινητοποίηση και ενότητα δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μέχρι τώρα πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική.
Μάλιστα, η παράταξη επισημαίνει ότι εδώ και μήνες «ζητούσαμε επίμονα να ενημερωθούμε έγκυρα και υπεύθυνα από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και την απερχόμενη Περιφερειάρχη Αττικής, για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής».
Η «Νέα Αρχή» στρέφει τα βέλη της κατά της Ρένας Δούρου, λέγοντας ότι η παράταση στη λειτουργία του ΧΥΤΑ δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, ενώ σημειώνει ότι «η ίδια ως Περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού. Δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους Δήμους. Ο Περιφερειακός της σχεδιασμός δυστυχώς είναι «ευχολόγιο», αφού δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και κανένα έργο όλα αυτά τα χρόνια». Να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έχει παρέμβει επί του θέματος δεκάδες φορές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να σκάσει μία τεραστίων συνεπειών υγειονομική βόμβα στην Αττική. Όμως αντί απαντήσεων λάμβανε την χλεύη της κ. Δούρου και των προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ.

Ένα χάος στην διαχείριση των απορριμμάτων παραλαμβάνει από τη Ρένα Δούρου ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

Τι λέει η Νέα Αρχή

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η παράταξη του κ. Πατούλη, για να υπάρξει νόμιμη λειτουργία λατομείων ως χώρων διαχείρισης απορριμάτων, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Απαιτούνται επίσης εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα παράγουν το υπόλειμμα που θα στέλνεται στα λατομεία.
«Δεσμευόμαστε να καταρτίσουμε άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και απευθυνόμενοι και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το οποίο θα υλοποιήσουμε με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες.
Προσφεύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεσμευόμαστε ως νέα διοίκηση ότι αμέσως μόλις καταρτιστεί το σχέδιο δράσης θα ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες του Λεκανοπεδίου , προκειμένου να είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε εδώ και 40 χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης