Κλείνει οριστικά το Google+

Να… ζήσουμε να το θυμόμαστε το Google+, καθώς μετά από 7 χρόνια ζωής στο διαδίκτυο το δεύτερο μεγαλύτερο –μετά το Facebook– social media στον κόσμο κατεβάζει ρολά τον Απρίλιο του 2019.

Η απόφασή για την «μαμά» εταιρεία, τη Google, ήταν μάλλον μονόδρομος μετά από το νέο περιστατικό διαρροής σε τρίτους στοιχείων για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που είχαν λογαριασμό Google+.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας ενός νέου σφάλματος στο λογισμικό της πλατφόρμας προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών όπως για παράδειγμα το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το επάγγελμα, το φύλο και η ηλικία, εκτέθηκαν εν αγνοία τους σε εφαρμογές τρίτων, ενώ κανονικά στα παραπάνω στοιχεία μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μόνο επιλεγμένοι φίλοι μέσα στο δίκτυο.

Το εν λόγω κενό ασφαλείας «γεννήθηκε» τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια μίας αναβάθμισης λογισμικού και πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα έως ότου εντοπισθεί και διορθωθεί.

Αυτό ήταν το δεύτερο –και τελειωτικό καθώς φαίνεται– περιστατικό «ανασφάλειας» που συνέβη το 2018 στο Google+. Μάλιστα, φέτος τον Οκτώβριο η Google είχε αποκαλύψει (επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της The Wall Street Journal) ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών μπορεί να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος (bug) που είχε περάσει απαρατήρητο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Το βασικό “κατηγορώ” που είχε θέσει την Goggle στο επίκεντρο της κριτικής ήταν ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ήξερε για το πρόβλημα από τον Μάρτιο του 2018, αλλά το είχε κρατήσει κρυφό. Εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι η διοίκηση της Google είχε πάρει την απόφαση να «κουκουλώσει» το θέμα και να μη το πει στο κοινό, για να μη γίνει στόχος έρευνας από τις αρχές.

Υπό το βάρος των απανωτών σφαλμάτων τον Οκτώβριο η Google είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019, αλλά το νέο λάθος επίσπευσε τον «θάνατο» της πλατφόρμας.

Από την πλευρά της, πάντως, η Google δήλωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως, χρησιμοποιώντας το πρόσφατο σφάλμα, όντως κάποιοι κακόβουλοι τρίτοι απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών. «Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι μέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο η ίδια η Google παραδέχθηκε ότι σταματά τη λειτουργία του Google+ λόγω «πολύ χαμηλής χρήσης» του και εξαιτίας «σημαντικών προκλήσεων στη δημιουργία και διατήρηση ενός πετυχημένου Google+ που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις για τα κενά ασφαλείας στο Google+ έρχεται σε μία κακή συγκυρία για τo «καμάρι της Καλιφόρνια. Κι αυτή η συγκυρία αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλος της Google, τον Σουντάρ Πιντσάι, ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές συλλογής και διαχείρισης δεδομένων από τους χρήστες, και όχι μόνο. Στην ίδια επιτροπή ο Πιντσάι θα κληθεί να απαντήσει για την πιθανότητα πολιτικής μεροληψίας υπέρ του κόμματος των Δημοκρατικών από τους αλγόριθμούς της Google, για τον τρόπο που η εταιρεία αντιμετωπίζει τις γυναίκες υπαλλήλους της, για την πολιτική της στην Κίνα κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση η νεκρανάσταση του Google+ δεν πρέπει να αποκλειστεί καθώς στα σχέδια της «μαμάς» εταιρείας είναι να επανέλθει στην αγορά ως ένα ασφαλές εταιρικό social media αποκλειστικά για επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα γίνεται ευκολότερη η επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων στο εσωτερικό των εταιρειών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα