«Κλείνει το… μάτι» σε 25.000 ανέργους η Αχτσιόγλου…

Μία «θετική ατζέντα» επιχειρεί να παρουσιάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεχαστούν» τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Γι’ αυτό και η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προανήγγειλε την προκήρυξη επτά νέων προγραμμάτων για 22.500 ανέργους από τον ΟΑΕΔ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνει η υπουργός Εργασίας «οι αιτήσεις για τα δύο πρώτα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν 1.300 νέους, ηλικίας 25 έως 29 ετών και 2.500 νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν 10.000 θέσεις σε πρόγραμμα για άτομα 55 ετών και άνω, και 2.000 θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένους. Η ένταξη των ανέργων στις 22.500 νέες θέσεις εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο».

Η κα. Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κατέστησε σαφές από την αρχή ότι φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς δεν θα γίνονται ανεκτά. «Θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση ένα σύνολο ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται ο αποκλεισμός από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια επιχειρήσεων, που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καθώς και η θέσπιση ενός point system, που θα αυτοματοποιεί την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργίας παραβατικών επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκρύπτοντας την «κακή» πλευρά της συμφωνίας, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σηματοδοτεί την είσοδο της οικονομίας σε φάση ομαλότητας. «Κρίσιμο είναι και το ότι επιτεύχθηκε η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Τέλος, για πρώτη φορά, το κέντρο βάρους της συμφωνίας μετατοπίζεται από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην οικονομική ανάπτυξη, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους πιστωτές για την υποστήριξη της χώρας, ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε η ίδια.

Τέλος, ανέφερε ότι εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμη η νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές και θα αφορά χρέη που γεννήθηκαν έως 31.12.2016.

Διαβάστε επίσης