Κλειστές όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης μετά την κυβερνοεπίθεση

Τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά.

Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, του οποίου το δίκτυο δέχτηκε επίθεση από χάκερ που απαιτούν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να λυθεί το ζήτημα.

Η υπόθεση έχει φτάσει  στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τη μήνυση που κατέθεσε η δημοτική αρχή.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο ποιο είναι το ύψος του ποσού που ζητούν οι άγνωστοι δράστες, το πώς μολύνθηκαν τα συστήματα του δήμου και από ποιο κακόβουλο λογισμικό.

Οι επιθέσεις ransomware εξελίσσονται σε σοβαρό διεθνές πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία αγωγών Colonial Pipeline, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να στεγνώσει η ανατολική ακτή των ΗΠΑ από καύσιμα και να προκληθεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του  αντιδημάρχου  Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Αβαρλή  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  με σύσταση των κρατικών αρχών ο δήμος Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» όλες τις υπηρεσίες και όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, «ώστε να γίνει σωστή έρευνα και να μη κινδυνέψουμε να δεχτούμε νέα επίθεση».

Αν και το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο του δήμου λειτουργούσαν κανονικά μέχρι χθες το μεσημέρι,  αποφασίστηκε πως έπρεπε να διακοπεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Η εταιρεία που υποστηρίζει πληροφοριακά τον δήμο δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον, εκεί όπου θα ρίξουμε και τα αρχεία που δεν κλειδώθηκαν και τα backup που έχουμε στη διάθεση μας και στη συνέχεια θα δούμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Όμως, εάν δεν μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι είναι καθαρό το τοπίο, δεν προχωράμε σε καμία κίνηση. Θέλουμε να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά» συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος.

Τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα