Κλειστή η κάνουλα μέχρι και τον Ιούνιο

Καμία διάθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, δεν δείχνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας έτσι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου. Διευκρίνισε, ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Αρχικά, ο επικεφαλής του Eurogroup, όταν ολοκλήρωσε ο κ. Κύρτσος, είπε χαμογελώντας με νόημα «περίμενα τόση ώρα την ερώτηση;». Μετά το χιούμορ ήρθε η απάντηση ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

«Θα δούμε τι θα γίνει τους επόμενους δύο μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνομιλήσεις με τους θεσμούς, δεν ξέρω ακριβώς -για την ταμειακή ροή ότι είναι οξεία, δεν ξέρω σε πόσο βαθμό είναι σοβαρή και πόσο σοβαρή είναι για την ελληνική κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα, η συμφωνία, η σύμβαση είναι σε τροχιά αυτό είναι το σημαντικό ξαναξεκινάμε και γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρήσουμε την πρόοδο – και αν υπάρχει πρόοδος- τότε μπορούν να λάβουν χώρα εκταμιεύσεις όπως έγινε έτσι με την προηγούμενη κυβέρνηση και έτσι θα γίνει και με τη νυν. Το απλό γεγονός ότι υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες δεν σημαίνει ότι θα αναστραφεί η σειρά αυτή, αυτή την τάξη».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος σε ερώτηση – τοποθέτησή του στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης σε ότι αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, έκανε λόγο για διπλωματική γλώσσα χωρίς σημασία.

Διαβάστε επίσης