Κλειστόν για λόγους… βίας (ουχί ανωτέρας)

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Μόνο που, πέρα από το γέλιο, το… πρωινό ξύπνημα προσφέρει αλλαγές στον βαθμολογικό πίνακα, είτε λόγω αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων, είτε λόγω συμπλήρωσης φύλλου αγώνα.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να ζει με τεχνητή υποστήριξη και περιμένει το ηλεκτροσόκ που θα το επαναφέρει στη ζωή. Οι καθηγητές, που έφθασαν από το εξωτερικό για να προσφέρουν γνώσεις και συνταγές, μάλλον δεν αρκούν για να μπορέσει το ποδόσφαιρό μας να σταθεί ξανά στα πόδια του, καθώς οι εντός των τειχών συνεργάτες τους αποδεικνύονται μαθητευόμενοι μάγοι.

Ποιος θα πάρει την κεντρική διαχείριση των…Western; Πόσοι θα πληρώσουν το συνδρομητικό κανάλι για να βλέπουν τον Τζον Γουέιν και τον Κλιντ Ίστγουντ; Γιατί από πιστολίδια το φιλοθεάμον κοινό έχει χορτάσει και ως εκ τούτου το να παρακολουθεί αντί για μπάλα τα καμώματα των μονομάχων στους αγωνιστικούς χώρους, δεν προσελκύει.

Αντί το Σαββατοκύριακο οι συνδρομητές της NOVA να δουν μεταξύ άλλων το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού, την αναμέτρηση Ατρόμητου-ΠΑΟΚ, το ματς Λεβαδειακού-Ολυμπιακού και τις υπόλοιπες χρυσοπληρωμένες αναμετρήσεις, θα υποχρεωθεί να καλύψει το πρόγραμμά της με παιχνίδια του Γαλλικού ή του Ολλανδικού πρωταθλήματος. Κάποιοι φρόντισαν να τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα και οι ιθύνοντες της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας του ποδοσφαίρου να μπλοκάρουν με πράξεις και αποφάσεις την ομαλή του εξέλιξη.

Κλειστόν λοιπόν το Σαββατοκύριακο για λόγους… βίας (ουχί ανωτέρας). Και βέβαια δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι μπορεί η διοργανώτρια να καθορίσει αγωνιστικό πρόγραμμα που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε αυτόν ο οποίος θ’ αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα να κάνει τον προγραμματισμό του μειώνοντας το κόστος κάλυψης, αλλά από αυτό μέχρι τη σημερινή κατάντια που προκαλεί τεράστια ζημία υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η κεντρική διαχείριση, βέβαια, αποτελεί παρελθόν και όνειρο απατηλό γι’ αυτούς που ήλπιζαν πως θα συνεχίσουν υπ’ αυτές τις συνθήκες να βρίσκουν τηλεοπτική στέγη. Οι ομάδες που έχουν εμπορική αξία θα καταφέρουν να σταθούν όρθιες, οι υπόλοιπες θα πάρουν την κατιούσα και κάποιες θα οδηγηθούν σε διάλυση.

Οι περίφημοι τακτικοί δικαστές, το εξυγιαντικό μέτρο που τόσο διαφημίστηκε, αποδείχθηκε πως δεν προσέφερε τα αναμενόμενα στο ποδόσφαιρο. Στην κυβέρνηση μπορεί, αλλά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι προκάλεσε τους σοβαρότερους τριγμούς.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η μη διεξαγωγή του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού λόγω του τραυματισμού του προπονητή των Πειραιωτών Όσκαρ Γκαρθία, όπως ήταν εύλογο, είχε οδηγήσει σε μηδενισμό της υπαίτιας γηπεδούχου ομάδας και την αφαίρεση τριών βαθμών όπως προβλέπει ο κανονισμός. Παράλληλα τιμωρήθηκε η έδρα του ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να δώσει κεκλεισμένων των θυρών το κρίσιμο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Ο Ισπανός τεχνικός ηγέτης του Ολυμπιακού δέχθηκε στο κεφάλι αποδεδειγμένα αντικείμενο (ρολό ταμειακής μηχανής) από οπαδό του ΠΑΟΚ, ο οποίος συνελήφθη και ήδη του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ποινική Δικαιοσύνη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει με τον προπονητή του «δικέφαλου του Βορρά» στα πλέι οφ της περασμένης περιόδου στη Λεωφόρο. Ο Βλάνταν Ίβιτς δέχθηκε ένα άδειο κουτάκι μπίρας στο κεφάλι και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που ήταν σε εξέλιξη διακόπηκε. Οι «πράσινοι» με γκολ του Μπεργκ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0. Μετά από μιάμιση και πλέον ώρα και σειρά διαβουλεύσεων με τον Παναθηναϊκό να θέλει να συνεχιστεί το ματς (υποστηρίζοντας ότι ο προπονητής του «Δικέφαλου» είχε μια απλή εκδορά, όπως αναφέρει η επίσημη έκθεση του γιατρού («επιφανειακή εκδορά στο τριχωτό της κεφαλής») και τον ΠΑΟΚ (και με παρέμβαση Σαββίδη) να ζητά το αντίθετο επικαλούμενος τραυματισμό (λόγω της ζαλάδας που επικαλέστηκε ο Σέρβος προπονητής), ο διαιτητής Κομίνης από τη Θεσπρωτία διέκοψε οριστικά το ματς.

Αποτέλεσμα; Μηδενισμός του Παναθηναϊκού, αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι-οφ και ακόμη δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, αποκλεισμός της έδρας για δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 41.500 ευρώ. Για τον Παναθηναϊκό η απόφαση αποτέλεσε ταφόπλακα να πάρει την πρωτιά που διεκδικούσε με πολύ σοβαρές πιθανότητες στα πλέι- οφ. Στο Εφετείο το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός ήταν να μειώσει τις αγωνιστικές από δύο σε μία.

Στην πανομοιότυπη περίπτωση με τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, είχαμε… άλλα κόλπα. Σε πρώτο βαθμό συνέβη το αυτονόητο. Το μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, Μαρία Σκολαρίκη, στηρίχτηκε στον κανονισμό, αλλά και το δεδικασμένο.

Στην απόφαση για το Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ δεν έπαιξε ρόλο το πόσο σοβαρά τραυματίστηκε ο –τότε– προπονητής των φιλοξενούμενων Βλάνταν Ίβιτς, αλλά το γεγονός ότι δέχθηκε αντικείμενο από οπαδό των γηπεδούχων.

Ξημερώματα της Κυριακής του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ωστόσο, η αθλητική Δικαιοσύνη έδωσε… δικαιώματα. Ο ΠΑΟΚ με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και ειδικότερα του εφέτη Δημήτρη Σκουτέρη, πήρε πίσω τους τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί και η ποινή των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών εξαφανίστηκε. Τα εισιτήρια του ντέρμπι της χρονιάς ήταν… θεωρημένα και απ’ την εφορία και ο αγώνας των δύο «δικέφαλων» έτοιμος να γίνει στην κατάμεστη Τούμπα.

Η απόφαση Σκουτέρη προκάλεσε αναταραχή στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, καθώς αν και ο ΠΑΟΚ κρίθηκε υπαίτιος της μη διεξαγωγής του αγώνα με τον Ολυμπιακό κατάφερε να γλιτώσει την αφαίρεση βαθμών, αλλά και την τιμωρία της έδρας του.

Το φαινόμενο δεν ήταν… πρωτοφανές. Σε αντίστοιχο παιχνίδι πρωταθλήματος ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 1998, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1, είχαμε εισβολή οπαδών του γηπεδούχου στον αγωνιστικό χώρο. Είναι το περίφημο παιχνίδι που διακόπηκε στο 82΄ και η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ αποφάνθηκε ότι έληξε κανονικά.

Εκείνο το βράδυ, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 1-2 με πέναλτι που κέρδισε ο Γκόγκιτς από τον Κατσαμπή. Ο Σέρβος είχε φύγει από θέση οφσάιντ, κάτι που δεν είδε ο βοηθός Φεσσόπουλος, ο Κατσαμπής έκοψε την μπάλα και δεν τον βρήκε, ωστόσο ο διαιτητής Γιάννης Παπαπέτρου είχε καταλογίσει πέναλτι.

Στην επόμενη φάση, ο Τάκολα σκόραρε με κεφαλιά, αλλά ο βοηθός Βλάχος είδε χέρι του Ιταλού και το ακύρωσε.

Κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, επιτέθηκε στους διαιτητές, ο παρατηρητής Λευτέρης Γενεράλης έδωσε οδηγία στον διαιτητή Παπαπέτρου «σφύρα το να φύγουμε», ενώ ο βοηθός Φεσσόπουλος διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ καθώς ξυλοκοπήθηκε. Πρωτόδικα ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με μηδενισμό, αφαίρεση τριών βαθμών και τιμωρία έδρας για πέντε αγωνιστικές.

Στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αλέξης Κρυσταλλίδης, ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας έληξε κανονικά, η δικαστική επιτροπή της ΕΠΟ έκρινε ότι ο διαιτητής είναι ο απόλυτος χρονομέτρης του αγώνα και ως εκ τούτου το ματς ολοκληρώθηκε και η ποινή του ΠΑΟΚ μετατράπηκε σε τρεις αγωνιστικές.

Οι δηλώσεις των πολιτικών πριν από 20 χρόνια ίδιες και απαράλλακτες. Ο υφυπουργός Aθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, είχε τονίσει: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί. Η νόσος του, μάλιστα, είναι χρονία. Απαιτούνται, κυρίως, διαδικασίες αυτοκάθαρσης. Ταυτόχρονα όμως, η μοναδική επιτρεπτή παρέμβαση από πλευράς πολιτείας είναι η θεσμικού τύπου παρέμβαση, μέσω του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος σύντομα θα συζητηθεί στη Bουλή. Είναι αυτονόητο ότι όποιος διαθέτει στοιχεία αρμοδιότητας δικαστικών αρχών, οφείλει να τα καταθέσει».

Στις 14 Δεκεμβρίου 1998, ενάμιση μήνα μετά το ματς, ανακοινώθηκε η περίφημη ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου. Η απόφαση λήφθηκε με ψήφους τέσσερις υπέρ και δύο κατά. Υπέρ ψήφισαν ο πρόεδρος της ΔΕΕφ της ΕΠΟ και πρώην πρόεδρος Εφετών Χρήστος Στυλιανέας, οι πρώην εφέτες Κανακάρης, Μιντζάλης και ο δικηγόρος Ψαράκης. Μειοψήφησαν οι δικηγόροι Αντιπαριώτης, Βουρδέλης.

Τα τέσσερα μέλη της ΔΕΕφ, που έλαβαν την απόφαση, αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επικαλούμενα στην απόφαση επεισοδίων για τα οποία εκρίθη υπαίτια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη μη λήξη του αγώνος και ιδιαίτερα το γεγονός, όπως απεδείχθη ότι ο παρατηρητής Γενεράλης, προ της αποχωρήσεως του διαιτητή, είχε ζητήσει να σφυρίξει τη λήξη, άγεται εις την αντίληψιν ότι η υπαιτιότητα των επακολουθησάντων επεισοδίων δεν επέδρασε εις την πορείαν του αγώνος ο οποίος είχε λήξει κατά τον χρόνο αποχώρησης του διαιτητή».

Είχε λήξει λοιπόν το ματς στο 82΄ και δεν αφαιρέθηκαν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ…

Με τις λογικές Σκουτέρη το ποδόσφαιρο δεν έδειξε πως βρίσκεται στα καλύτερά του, όχι μόνο απλά γιατί προσβλήθηκε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά διότι πυροδοτήθηκε νέο κύμα όξυνσης και αντιπαραθέσεων. Κι επειδή έβαλε ο διαβολάκος την ουρά του πάλι, στο ντέρμπι-φωτιά ΠΑΟΚ-ΑΕΚ της περασμένης Κυριακής έτυχε στην εκπνοή μια πολύ δύσκολη φάση που τίναξε το παιχνίδι στον αέρα, καθώς οι γηπεδούχοι πέτυχαν γκολ στο 89΄, ο Μαουρίσιο ήταν οφσάιντ που με χιλίων κόπων και βασάνων υποδείχτηκε από τον βοηθό Ποντίκη, ο ρέφερι Κομίνης έδειξε ότι ακυρώνει το τέρμα του Βαρέλα και το ματς μετατράπηκε σε… Western.

Ο πιστολέρο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, αφού είχε προηγηθεί ο προπομπός Λούμπος Μίχελ που την έπεσε στον διαιτητή. Ο Ιβάν ο τρομερός έδειξε ιδιαίτερες ικανότητες στα σπριντ, αλλά ο Κομίνης πρόλαβε και μπήκε στ’ αποδυτήρια. Εκεί έκλαψε, αλλά συμπλήρωσε το Φύλλο Αγώνα, έστω και μετά από ώρες. Ενημερωθήκαμε πως μεταμεσονύχτια το γκολ του Βαρέλα μέτρησε, ο αγώνας στ’ αποδυτήρια έγινε 1-0, αλλά διακόπηκε.

Η συνέχεια επί της οθόνης των δικαιοδοτικών οργάνων με την κουστωδία της FIFA να κάνει παρέλαση, το πρωτάθλημα να διακόπτεται προσωρινά, το ελληνικό ποδόσφαιρο να απειλείται με Grexit και την Ευρώπη να έχει να το λέει για την ποδοσφαιρική Κολομβία της «Γηραιάς Ηπείρου»…

Η εξυγίανση του Άκη

Μετά τον μηδενισμό και την αφαίρεση τριών βαθμών του ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία, πολλοί πολιτικοί ξιφούλκησαν με προφανή σκοπό στο Εφετείο να υπάρξει ανατροπή.

Πριν από 20 χρόνια ήταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, που πρωτοστάτησε για την «εξυγίανση» της κατάστασης στον χώρο του αθλητισμού με αφορμή την απόφαση του αθλητικού δικαστή για τιμωρία του ΠΑΟΚ.

Στην παρέμβασή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Η απόφαση του αθλητικού δικαστή, που ολοκλήρωσε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος του ΠΑΟΚ, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα διαχρονικό και ακανθώδες πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και εξευτελίζει τους θεσμούς του αθλήματος.

»Το πρόβλημα των γνωστών-αγνώστων που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και δεν το αφήνουν να εξελιχθεί απρόσκοπτα και ανεπηρέαστα, που ευτελίζουν το άθλημα και δημιουργούν συναισθήματα αποστροφής και απομάκρυνσης του κόσμου από ένα γνήσια φιλολαϊκό άθλημα, είναι καιρός να βρει τη λύση του.

»Είναι καιρός να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουμε τις ευθύνες μας, ανυπόκριτα και άμεσα, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης, να αποκλεισθεί οριστικά η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον και να εξυγιανθεί ο χώρος του ποδοσφαίρου προς όφελος του ίδιου του αθλήματος και του αθλητισμού γενικότερα».

Η απόφαση Σκολαρίκη

Στο σκεπτικό της απόφασης που συνέταξε η δικαστής Μαρία Σκολαρίκη για το ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού σε πρώτο βαθμό (μηδενισμός, μείον τρεις βαθμοί, δύο αγωνιστικές στον υπαίτιο), ξεκαθαρίζεται ότι σε έναν τραυματισμό αξιωματούχου αγώνα δεν παίζει ρόλο αν είναι σοβαρός ή μη για τη λήψη της απόφασης.

Ανέφερε ότι «η δε εικόνα του ελαφρού τραυματισμού δεν καθιστά την απόφαση περί διακοπής του αγώνα αντικανονική και αναιτιολόγητη, και τούτο καθόσον η διάταξη του άρθρου 15 παρ. 3 περ. Β΄ στοιχ. Β΄ εδ. δ΄ δεν απαιτεί για την εφαρμογή της, συγκεκριμένου βαθμού σοβαρότητα τραυματισμού, αλλά αρκείται σε τραυματισμό, και εξάλλου δεν είναι θεμιτό να αξιώνουμε από διαιτητές να αξιολογούν τραυματισμούς και να κρίνουν για τη σοβαρότητα ή μη αυτών».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα