«Κλειστόν» το ΚΙΝΑΛ για «μεταμελημένους» (δεξιούς κι αριστερούς)

Ένα τεράστιο «όχι» σε δεύτερη ευκαιρία για «μεταμελημένα» στελέχη είναι η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι συνεργάτες της κας Γεννηματά, αναφερόμενοι σε διάφορες συζητήσεις που έχουν γίνει για να υπάρξει επαναπροσέγγιση με στελέχη που «έλαμψαν σε κυβερνητικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα βρίσκονται στην εφεδρεία άλλων κομμάτων». Και οι περισσότεροι αναφέρονται στην Άννα Διαμαντοπούλου, για την οποία ακούστηκε το τελευταίο διάστημα ότι υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας, τον οποίο όμως η Χαριλάου Τρικούπη διέψευσε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Κίνημα Αλλαγής έως τώρα γνωρίζαμε αυτό που έχουν ξεκαθαρίσει πολλάκις: «Δεν θα δεχθούμε πίσω κανέναν μετανιωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ». Τώρα πλέον αυτό ισχύει και για όσους φλέρταραν προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκαναν θετικές δηλώσεις για το πόσο σημαντική θα ήταν για τη χώρα η νίκη της Ν.Δ. και ότι αναλαμβάνει ένας πρωθυπουργός φιλελεύθερος με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Κι όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «όλοι αυτοί ανέμεναν αξιοποίηση από τον κ. Μητσοτάκη, διότι μπορεί να μην είχαν γνωριμία με τον ίδιο, αλλά είχαν με αυτούς που ηγούνται του επιτελικού κράτους». Όλοι αυτοί οι «Kyriakistas», όπως τους αποκαλούν στο ΚΙΝΑΛ, τώρα που έμειναν άστεγοι αναζητούν επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Ήδη στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο προσέγγισης με την Κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός αποκλείεται να ασχοληθεί με στελέχη πρώτης γραμμής, διότι μπορεί έτσι να βρεθεί προ σημαντικών αντιδράσεων στο κόμμα του. Γι’ αυτό και στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να στεγανοποιήσουν τις τοπικές, διότι αναμένουν ο δεύτερος γύρος διεύρυνσης του κ. Μητσοτάκη να είναι με μεσαία και κατώτερα στελέχη από τις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για καριέρα και θα είναι πραγματικά πιστοί στον αρχηγό που τους επέλεξε.

 Ως μήνυμα

Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δύο ομάδες σκέψης. Η μία λέει να ανοίξει την αγκαλιά του το κόμμα σε όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα, ότι κατάλαβαν το λάθος τους και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Η άλλη ομάδα σκέψης είναι ερμητικά κλειστές πόρτες για όσους μεταγράφηκαν σε άλλα κόμματα. Κι εδώ, όπως λένε οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Όποιος βγει έξω από το μαντρί δεν έχει θέση μέσα. Έτσι και η νέα γενιά που θα σταθεί δίπλα μας θα καταλάβει ότι δεν είμαστε κόμμα που κάνει διεύρυνση μέσω αναπαλαίωσης».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η κα Γεννηματά ενδιαφέρεται πρωτίστως να έχει σε ένα πολύ καλό επίπεδο τις σχέσεις της με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς από την παράταξη, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, η κα Γεννηματά ναι μεν λαμβάνει αποφάσεις η ίδια για τη στρατηγική του  ΚΙΝΑΛ, αλλά στα κρίσιμα ζητήματα ζητά την άποψη και των δύο, καθώς ο μεν Σημίτης διατηρεί ακόμη τους δίαυλους επικοινωνίας που είχε από την εποχή της πρωθυπουργίας του σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ ο Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι σε διαρκή επαφή με δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο και από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η προσέγγιση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Φώφης Γεννηματά

Το μεγάλο αγκάθι βέβαια για την κα Γεννηματά αποτελεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να προσεγγίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά μέχρι τώρα όσες φορές και εάν προσπάθησε συνάντησε τοίχο, απαντώντας αρνητικά με αστική ευγένεια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το πιθανότερο είναι η κα Γεννηματά να ζητήσει τη διαμεσολάβηση του Κώστα Σημίτη ελπίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα της κάνει το χατίρι. Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να είναι εκτός πολιτικής, αλλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι καλεσμένος σε πολιτικές εκπομπές. Σε αντίθεση με τους βουλευτές του  ΚΙΝΑΛ που δεν έχουν τις ίδιες «ώρες πτήσης» στην τηλεόραση. Βέβαια, το καλό για το  ΚΙΝΑΛ είναι ότι Ν.Δ. αποδέχθηκε την ατάκα τα τρία μεγάλα κόμματα (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) κι έτσι οι περισσότερες εκπομπές το έχουν αποδεχθεί.

 Ο επόμενος στόχος

Η ψήφιση της νέας Προέδρου Δημοκρατίας της κας Σακελλαροπούλου άφησαν ικανοποιημένη την ηγεσία του  ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό διότι απέδειξε στην πράξη το κόμμα το πώς βλέπει τη συναίνεση. Το απέδειξε με την καθαρή θέση και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, το απέδειξε με την ψήφιση για την κατάργηση του ασύλου, το απέδειξε και στην εκλογή ΠτΔ, ενώ εκεί που διαφωνούσε, όπως τον νέο εκλογικό νόμο, ψήφισε αρνητικά. Και μπορεί το  ΚΙΝΑΛ να ήθελε ενισχυμένη αναλογική, όμως δεν συμφωνούσε με το κυβερνητικό σχέδιο και γι’ αυτό δεν το ψήφισε.

Η Χαριλάου Τρικούπη πλέον επιχειρεί να παρουσιαστεί ως μια αιχμηρή μεν, αλλά και πιο ήπια αντιπολιτευτική φωνή απέναντι στο Μαξίμου. Κάτι που αποτυπώνεται στη στάση της για τα εθνικά θέματα, όπου, παρ’ ότι δεν έλειψε η σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αποφεύγει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι θεωρούν ότι οι μετριοπαθείς κεντροαριστεροί θα επιλέξουν  ΚΙΝΑΛ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμη ρέπει προς την… επαναστατικότητα.

Ταυτόχρονα, το  ΚΙΝΑΛ επεχείρησε με αρκετούς τρόπους να καταστήσει ευδιάκριτες τις αποστάσεις του από το Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι η Κουμουνδούρου δεν θα χάσει ευκαιρία να το «ταυτίσει» με την κυβερνητική πολιτική προκειμένου να κερδίσει έδαφος στον κεντροαριστερό χώρο.

Το μεγάλο στοίχημα, όπου πέφτει πλέον όλο το στρατηγικό βάρος, είναι η προγραμματική συνδιάσκεψη του Κινήματος στις 15 και 16 Μαρτίου. Ήδη, άλλωστε, οι προετοιμασίες θυμίζουν… προεκλογική περίοδο, μιας και πρόθεση της ηγεσίας είναι να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού βουλευτές, στελέχη και μέλη σε όλη την επικράτεια και να σταλεί ένα σαφές μήνυμα συσπείρωσης, ειδικά σε μια περίοδο που παράλληλα θα κορυφώνονται και οι εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντική πρόκληση για την ηγεσία, πάντως, κατά κάποιους έμπειρους παρατηρητές, αποτελεί να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη μέρους της παραδοσιακής «πασοκικής» βάσης, που εκτιμάται ότι επλήγη τόσο από την απουσία ισχυρής κομματικής δομής τα τελευταία χρόνια όσο και από τα «απόνερα» που προκάλεσε το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα