Κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Την ώρα που η Άγκυρα δίνει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αμφίβολες υποσχέσεις για εποικοδομητική στάση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, η Άνγκελα Μέρκελ ικανοποίει την επιδίωξη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η είδηση που βγήκε μετά τις επαφές που είχαν στην Τουρκία οι δύο ηγέτες, είναι πως θα υποβάλλουν κοινή πρόταση στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την ανάληψη δράσης από την Βορειοατλαντική Συμμαχία για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου από την πρώτη στιγμή επιχειρώντας να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα που θα αποσπάσει, έναντι μιας αίολης δέσμευσης για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, επεδίωξε να επιβάλλει την διενέργεια Κοινών Περιπολίων του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα συνδιαχείρισης και έμπρακτης κατάργησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν πάει πολύ καιρός, άλλωστε, που τόσο οι Βρυξέλλες όσο και (κυρίως) το Βερολίνο είχαν ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα για κοινές περιπολίες, κάτι που απέρριψε η κυβέρνηση. Πλέον, όμως, το θέμα επανέρχεται δια της πλαγίας μέσω της πρότασης για την ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο ενεργός ρόλος της FRONTEX, που είναι αμιγώς ευρωπαϊκός μηχανισμός, στερούσε την Τουρκία από τη δυνατότητα επέκτασης των «αρμοδιοτήτων» της στο Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών και της ελληνικής Ζώνης Ευθύνης SAR, κάτι που πλέον θα διεκδικήσει «νόμιμα» ως ισότιμο και ισχυρό μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ.

Διάχυτος, πάντως, είναι ο προβληματισμός από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για την γερμανό-τουρκική πρόταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου ή δεν έχουν καταλάβει το σκηνικό που στήνεται ή ασχολούνται με πιο σοβαρά ζητήματα -βλ. σενάρια εκλογών!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα