Κοινό μέτωπο ΗΠΑ – Τουρκίας εναντίον του καθεστώτος Ασαντ

Τα φλέγοντα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, ο εμφύλιος σπαραγμός στη Συρία, η τρομοκρατία, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις με το Ισραήλ, η απειλή του Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν τη συνέχιση των πιέσεων στη Δαμασκό,  με σκοπό να εκδιωχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη στη Συρία. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την κρίση στη χώρα ώστε να τελειώσει η «τυραννία του Ασαντ» και επανέλαβε τη θέση του για τα χημικά όπλα, σημειώνοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να υποβληθούν στη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι υπάρχει «μια ισχυρή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, έκανε λόγο για «κοινό αγώνα» των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε
άλλα θέματα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί τη Γάζα,  ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι ίσως να πραγματοποιήσει την επίσκεψη τον Ιούνιο και θα μεταβεί επίσης στη Δυτική Όχθη. Ξεκαθάρισε όμως πως μια τέτοια επίσκεψη  δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τον ένα ή το άλλο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συμβάλει στην ενότητα.

Διαβάστε επίσης