Κοινός στόχος Σαμαρά – Κένι κατά της ανεργίας

Να ενισχύσει τις συμμαχίες του εντός Ε.Ε., πρωτίστως με τις άλλες μνημονιακές χώρες, προσδοκά ο Αντώνης Σαμαράς, που υποδέθηκε με θέρμη στο Μαξίμου τον Έντα Κένι, πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. Κοινός στόχος και των δύο πρωθυπουργών είναι να ενταθεί η πίεση προς την Ε.Ε. για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Ιρλανδό ομόλογό του, κάνοντας λόγο για ένα φίλο της Ελλάδας.
«Μαζί δώσαμε τη μάχη για μια πιο ισορροπημένη πολιτική στην Ευρώπη για εξυγίανση και ανάπτυξη. Και οι δυο λαοί όμως υπέφεραν και υποφέρουν ακόμη, όμως και οι δύο χώρες έχουν κάνει τεράστιες αλλαγές. Τώρα η Ιρλανδία μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς τελειωμό. Ένα μήνα μετά την εκλογή του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του ακολουθώντας παρόμοιο πρόγραμμα με την Ελλάδα, μας δείχνουν ότι έχουν ήδη ετήσια ανάκαμψη και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές. Εμείς αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ένωσης έξι μήνες μετά, αφού την παραδώσει η Ιρλανδία, και θα ακολουθήσουμε το ίδιο πρότυπο με την Ιρλανδία. Στόχοι μας είναι η πάταξη της ανεργίας. Την ατζέντα αυτή την άρχισαν οι Ιρλανδοί και θα την ολοκληρώσει σε ένα χρόνο από σήμερα μετά τις Ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
«Ιρλανδία, Ελλάδα και Ιταλία είναι τα έθνη με τη μεγαλύτερη διασπορά σε όλο τον κόσμο. Συζητήσαμε θέματα κρίσιμα, ζητήματα για την Ευρώπη των δικών μας χωρών, αλλά και την ανάληψη της προεδρίας σε επτά περίπου μήνες από την Ελλάδα. Η Ιρλανδία θα είναι πιλότος για την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Φορολόγηση

«Συζητήσαμε επίσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τους ενεργειακούς πόρους της ίδιας της Ευρώπης. Η Ιρλανδία είχε από δεκαετίας κάνει την επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, σήμερα η κυβέρνησή μας ακολουθεί το πρότυπο εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει το ιρλανδικό πρότυπο χαμηλής φορολόγησης. «Συμπίπτουμε σε πάρα πολλά. Κάποιοι προέβλεπαν το τέλος της Ευρώπης, όμως η Ιρλανδία έχει μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία. Και η Ελλάδα έχει αρχίσει να μετατρέπει την κρίση σε επιτυχία», είπε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει την υψηλή φορολογία. «Είναι διακηρυγμένος στόχος μου να υπάρχει ενιαίος φόρος 15% στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, όπως είπε, «το κρίσιμο εργαλείο για να βγούμε από την κρίση λέγεται ανταγωνιστικότητα», και πρόσθεσε πως ήδη η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Μάλιστα εκτίμησε ότι το 2013 θα έχουμε ξεπεράσει τον στόχο, προσθέτοντας ότι «πήγα στην Κίνα για να δείξουμε την εξωστρέφεια. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικότητας».
«Είναι μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε στην Αθήνα και θέλω να σας συγχαρώ για την πορεία της χώρας σας», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Ο Κένι

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την πρόσκληση και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα. «Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν η φωνή του ρεαλισμού και της προόδου στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Κένι και πρόσθεσε πως από την εκλογή του ο κ. Σαμαράς έχει αλλάξει την αντίληψη των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.
Τόνισε ότι συζητήθηκαν οι ευκαιρίες στην Ευρώπη. «Εσείς σε πολύ δύσκολους καιρούς καταβάλατε τεράστιες προσπάθειες. Ήρθα να δείξω την αλληλεγγύη του ιρλανδικού λαού. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τελειώσουμε το πρόγραμμά μας για να αποδείξουμε ότι όταν εργάζονται από κοινού ο λαός και η κυβέρνηση μπορούν να επιτύχουν πολλά και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην τρόικα», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της ανεργίας, ο κ. Κένι τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ποιοτικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, όπως είπε, στην Ιρλανδία υπάρχουν 1.000 πολυεθνικές. «Είμαστε ανοιχτοί στο επιχειρείν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσω ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το εξήγησα στον Σαμαρά».
Σχετικά με το μνημόνιο της χώρας του, ο κ. Κένι ανέφερε πως δημιουργήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την τρόικα και έτσι καταφέραμε να αλλάξουμε κάποιους όρους στο μνημόνιο.

Δίαυλος

Οι σχέσεις των δύο πρωθυπουργών θεωρούνται εξαιρετικές, καθώς ο Έντι Κένι ήταν αυτός που έτεινε χείρα βοήθειας στην Ελλάδα μεσολαβώντας με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό στην Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις του Αντώνη Σαμαρά από τη Μέρκελ, ακόμη και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ήρθε στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα αποτελέσει μια γέφυρα για την ελληνική προεδρία που έπεται το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιτυχία της Ιρλανδίας, που αναμένεται να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2013, θα επιταχύνει τις εξελίξεις και για τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι η χώρα θα επιδιώξει να βγει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα