Κοινωνικό Φροντιστήριο στα σχολεία

 Την πιλοτική έναρξη του κοινωνικού φροντιστηρίου, μέσα στο τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ανακοίνωσε ο Συμεών Κεδίκογλου. Ο υφυπουργός Παιδείας, όπως ανέφερε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, θα πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μια ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και βασική στόχευση είναι να στηριχθεί η οικογένεια που δοκιμάζεται.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένες πόλεις, από φέτος, με στόχο να διευρυνθεί η εφαρμογή του στη συνέχεια.

Ο στόχος είναι διπλός καθώς από τη μία θα απασχοληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί και από την άλλη θα παράσχει διδακτική στήριξη σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που βρίσκονται σε χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες. Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα παρέχεται στο Λύκειο με μικρά φροντιστηριακά τμήματα κάτω των 10 ατόμων ώστε πραγματικά να λειτουργήσει με την έννοια του φροντιστηρίου.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες ώστε να χρηματοδοτηθεί για την επόμενη χρονιά.

Είπε ότι μέχρι το 2008 έγινε κατάχρηση αυτού του θεσμού και ανακοίνωσε ότι για φέτος οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών και με κλειστό προϋπολογισμό. Βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχυθεί ο θεσμός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και αυτό θα αποτυπώνεται σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα δίνει τη δυνατότητα να απασχολούνται στο πρόγραμμα αναπληρωτές πέραν του περιορισμού των 4 ωρών.

Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν και οι περιφερειακοί διευθυντές που συντονίζουν την όλη διαδικασία. Για την ενίσχυση του θεσμού της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, η Πρόσθετη Διδασκαλία θα μπει στα κριτήρια αξιολόγησης και θα προηγείται μάλιστα και έναντι άλλων προγραμμάτων εκπαιδευτικών (περιβάλλον κλπ) στη συμπλήρωση του ωραρίου.

Διαβάστε επίσης