Κοίτα ποιοι μιλούν για διαπραγμάτευση

Απλά πήγαινε κι ερχόταν στις συναντήσεις με τη Λαγκάρντ ο κ. Τσίπρας

Ακούγοντας τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη σε τηλεοπτική εκπομπή, που ισχυρίστηκε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαπραγματεύθηκε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί οι ξένοι δεν θα το δέχονταν», προκαλεί τεράστια απορία για το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν διαπραγματεύεται…

Κι όμως, η νέα κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες έχει πετύχει τόσα πράγματα στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, όπου όταν τεθεί το ζήτημα επί τάπητος, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτευχθεί και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εξάλλου, τα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο ακρόασης από την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της τοποθέτησής της στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση θα πάει με ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της και ισχυρούς συμμάχους.

Όμως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η κα Λαγκάρντ και ως επικεφαλής του ΔΝΤ είχε εκφράσει την ίδια άποψη. Κάτι που επανέλαβε και στην ακρόασή της: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Κι εδώ γεννώνται τεράστια ερωτηματικά. Για ποιον λόγο η κυβέρνηση Τσίπρα, που υποτίθεται ότι έκανε περήφανη διαπραγμάτευση, δεν εκμεταλλεύθηκε την πάγια θέση του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ για να επιτύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της Γαλλίδας πολιτικού για να ελαφρύνει τους Έλληνες από τα βάρη; Και επίσης για ποιον λόγο η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο αποδέχθηκε αυτά τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά άσκησε πολιτική υπερπλεονασμάτων;

Και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι εάν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε καταφέρει να υπάρχουν μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων θα ήταν σαφώς καλύτερη. Προφανώς η ανικανότητα να κατανοήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και να αξιολογήσουν το διεθνές περιβάλλον δεν τους επέτρεψε να διαπραγματευθούν σωστά. Κάτι που φάνηκε και από την ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κατά την ακρόαση της νέας διοικητού της ΕΚΤ, προσπάθησε να εκμαιεύσει απάντηση για τους λάθους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ. Κι έλαβε τη σκληρή απάντηση, όταν η κα Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επαναφέρει την ανάπτυξη και την  αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα