Κοκαΐνη πνίγει την Ευρώπη!

Η «διαθεσιμότητα» και η «καθαρότητα» της κοκαΐνης αυξήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή ναρκωτικών έχει εν γένει ενταθεί, αναφέρει εκφράζοντας την ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει ισχυρή και η παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και «οι ουσίες που εντοπίζονται είναι όλο και πιο ισχυρές, συνεπώς πιο επικίνδυνες», προειδοποίησε παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Αν και η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη, με 17,2 εκατομμύρια καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 34 ετών, το ΕΚΠΝΤ κρούει φέτος τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα άνοδο που σημειώνει η κοκαΐνη.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης, έναντι 90.000 το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως η καθαρότητα του προϊόντος, παρά τη σταθερή τιμή του –60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο– έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 60%.

«Η καθαρότητα της κοκαΐνης που είναι διαθέσιμη στους δρόμους έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία, πρόκειται για μείζονα αλλαγή», επέμεινε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Αλέξις Γκούσντιλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό «θα έχει σίγουρα συνέπειες» σε όρους δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι πάντως ακόμη δύσκολο να παρατηρηθούν.

Το ναρκωτικό αυτό, το οποίο παράγεται από τα φύλλα της κόκας κυρίως στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, καταναλώνεται από «2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους», δηλαδή σχεδόν το 2% των προσώπων ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2016 ή την πιο πρόσφατη διαθέσιμη χρονιά.

Οι λαθρέμποροι αυτής της λευκής σκόνης έχουν επίσης προσαρμόσει τα κυκλώματα προμήθειάς τους «στο πλαίσιο μιας δυναμικής αγοράς ναρκωτικών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Έτσι, από τους 70,9 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2016 –ποσότητα ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2015– 30 τόνοι κατασχέθηκαν μόνο στο Βέλγιο, τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του οποίου υποκαθιστούν πλέον αυτά τις Ισπανίας –15,6 τόνοι–, που ήταν ιστορικά μέχρι τώρα το θαλάσσιο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Καινοτομίες στην παραγωγή

Η αυξημένη κυκλοφορία της κοκαΐνης δεν είναι χωρίς συνέπειες για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών, 30.300 από τους οποίους υποβλήθηκαν σε θεραπεία για πρώτη φορά το 2016, μια άνοδος σχεδόν 20% σε σχέση με το 2014.

«Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι είναι όλο και σημαντικότερο να επεμβαίνουμε αποτελεσματικά στο επίπεδο της πρόληψης, της θεραπείας και της μείωσης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών κοκαΐνης», σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΠΝΤ.

Ευρύτερα το ΕΚΠΝΤ παρατηρεί με ανησυχία την «αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών που λαμβάνει πλέον χώρα στην Ευρώπη», όπου «περισσότερα από 92 εκατομμύρια» πρόσωπα ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν ήδη πειραματισθεί με κάποιο παράνομο ναρκωτικό».

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται, σύμφωνα με την έκθεση, από τη μείωση των κινδύνων εντοπισμού στα σύνορα, τη διαθεσιμότητα και το μικρότερο κόστος των χημικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή.

Οι ευρωπαίοι λαθρέμποροι δεν σταματούν επίσης να καινοτομούν στις μεθόδους παραγωγής, ιδιαίτερα με τον πολλαπλασιασμό των εργαστηρίων μετατροπής της κοκαΐνης, παραγωγής MDMA (η δραστική ουσία του ecstasy), μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης.

Αναφορικά με την κάνναβη, η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής είχε ως συνέπεια κυρίως «την αύξηση της περιεκτικότητας στη δραστική ουσία της ρητίνης της κάνναβης (…) που εισάγεται» από το Μαρόκο, παρατηρεί το ΕΚΠΝΤ.

Εξάλλου ορισμένες από τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ναρκωτικά ή συνθετικά προϊόντα), 51 από τις οποίες αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά το 2017, σ’ ένα σύνολο 670 που παρακολουθούνται από το ΕΚΠΝΤ, παράγονται πλέον όλο και συχνότερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τώρα εισάγονταν γενικά από την Κίνα και υφίσταντο επεξεργασία.

Ο επικεφαλής του ΕΚΠΝΤ επικαλέσθηκε επίσης «το πρόβλημα» των παραγώγων της οικογένειας της φαιντανύλης. «Ο τραγουδιστής Πρινς πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης και η τραγουδίστρια των Cranberries Ντολόρες Ο’Ρίορνταν επίσης», υπογράμμισε για να δείξει την άνοδο αυτού του συνθετικού οπιοειδούς.

 

Δημήτρης Αβραμόπουλος

 

Μιλώντας για τη νέα Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε εισαγωγικά πως «σήμερα, χάρη στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, παρουσιάζουμε τις πλέον πρόσφατες τάσεις σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη. Το έργο του εκτιμάται ιδιαίτερα και αναγνωρίζεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των απειλών και των κινδύνων από τα ναρκωτικά συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και για εμένα προσωπικά», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, που συμπλήρωσε:

«Στη φετινή έκθεση περιλαμβάνονται θετικά αλλά και ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Η διαθεσιμότητα παραμένει υψηλή και η παραγωγή αυξάνεται. Το πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια των πολιτών, και ιδιαίτερα για τη νεολαία μας. Μια τέτοια μακροχρόνια απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν όλοι συνεργαστούμε στην Ευρώπη καθώς και με τους διεθνείς εταίρους μας», διεμήνυσε ο Επίτροπος.

Αναλυτικά από την έκθεση προκύπτει πως «όσον αφορά στις νέες ψυχότροπες ουσίες (NPS), υπάρχουν μερικές ενδείξεις βελτίωσης: για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ρυθμός παραγωγής νέων ουσιών έχει μειωθεί. Το 2017, 51 νέες ουσίες ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα 5 χρόνια, όπου είχαν σημειωθεί επίπεδα ρεκόρ, περίπου 100 νέες ανιχνέυσεις κάθε χρόνο για το 2014 και το 2015. Οι ουσίες που ανιχνεύονται εμφανίζονται όλο και πιο ισχυρές και συνεπώς επικίνδυνες. Για αυτό, συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα σε περίπτωση ανίχνευσης νέων ουσιών, φυσικά με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Η νομοθεσία μας για τις νέες ψυχότροπες ουσίες (NPS) θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2018», εξήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος, που ανέφερε ακόμη, «θα είμαστε σε θέση να δράσουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στις απειλές που θέτουν οι νέες αυτές ουσίες. Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένος, το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά ναρκωτικών. Η παγκόσμια διάσταση του φαινομένου αυτού παρουσιάζεται, για παράδειγμα, με την αυξημένη παραγωγή ηρωίνης και κοκαΐνης στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, και τον ρόλο που παίζουν σήμερα οι αγορές ναρκωτικών στην Ευρώπη στην παραγωγή και την εξαγωγή συνθετικών ναρκωτικών. Ένα άλλο παράδειγμα της αυξανόμενης παγκόσμιας και ταχέως μεταβαλλόμενης φύσης του προβλήματος των ναρκωτικών είναι η αύξηση των πωλήσεων ναρκωτικών ουσιών στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του dark web.

Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσαμε στη Λισαβόνα μια πολύ χρήσιμη κοινή έκθεση της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας σχετικά με τη λειτουργία των dark net αγορών, τις απειλές που θέτουν για την υγεία και την ασφάλεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην Ευρώπη. Αυτές είναι προκλήσεις όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε με έμφαση ο Δ. Αβραμόπουλος,

Ως εκ τούτου, συμπέρανε, «διατηρούμε τακτικό διάλογο για το ζήτημα των ναρκωτικά με χώρες εκτός της ΕΕ και παρέχουμε υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα σημαντικών προγραμμάτων εξωτερικής συνεργασίας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ενόψει της επόμενης τροποποίησης της παγκόσμιας πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά το 2019, η ΕΕ συνεργάζεται εντατικά με τους διεθνείς εταίρους της.

Όπως προείπα, η συνεργασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κινδύνων που ενέχουν τα παράνομα ναρκωτικά. Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι τελωνειακές αρχές από όλη την Ευρώπη, η Επιτροπή, οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς οργανώνουν τακτικές κοινές ημέρες δράσης που, κατά το παρελθόν, οδήγησαν στην κατάσχεση και δήμευση ναρκωτικών, αλλά πυροβόλων όπλων, λαθραίων τσιγάρων, παραποιημένων και άλλων παράνομων εμπορευμάτων, καθώς και στη σύλληψη των εν λόγω εγκληματιών.

Επομένως», κατέληξε, «η καλύτερη λύση είναι οι συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης των ναρκωτικών. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση φαινομένου των ναρκωτικών αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας: νομοθεσία, επιχειρησιακές δράσεις, εποικοδομητικές συνομιλίες με τρίτες χώρες και διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα