«Κόκκινη γραμμή» θέτουν οι ΗΠΑ για τη μη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση του Λιβάνου

«Το τέλος της ηγεμονίας του τρόμου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στον κόσμο ξεκίνησε, και αυτό έχει τελειώσει. Η Χεζμπολάχ ηττήθηκε από το Ισραήλ και είμαστε ευγνώμονες προς τον σύμμαχό μας Ισραήλ που την νίκησε», τόνισε η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Όρταγκους

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη μη  συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην επόμενη κυβέρνηση του Λιβάνου, μετά την ήττα της σιιτικής οργάνωσης σε στρατιωτικό επίπεδο από το Ισραήλ, πέρυσι, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (07/02) από τον Λίβανο η Μόργκαν Όρταγκους, η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψή της γίνεται μεσούσης της στασιμότητας της διαδικασίας σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου στον Λίβανο, όπου οι θέσεις στην κυβέρνηση μοιράζονται μεταξύ των φατριών. Το κίνημα Αμάλ, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, επιμένει να εγκρίνει όλους του σιίτες μουσουλμάνους υπουργούς, διατηρώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αούν, η Όρταγκους δήλωσε ότι «δεν φοβάται» την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ «διότι ηττήθηκαν στρατιωτικά», αναφερομένη στον περυσινό πόλεμο μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ.

«Και έχουμε ορίσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές από τις ΗΠΑ, ότι δεν θα είναι σε θέση να τρομοκρατούν τον λιβανικό λαό και αυτό περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση», δήλωσε η ίδια και προσέθεσε: «το τέλος της ηγεμονίας του τρόμου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στον κόσμο ξεκίνησε, και αυτό έχει τελειώσει. Η Χεζμπολάχ ηττήθηκε από το Ισραήλ και είμαστε ευγνώμονες προς τον σύμμαχό μας Ισραήλ που την νίκησε».

Υπενθυμίζεται ότι οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου με εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που όρισε προθεσμία 60 ημερών προκειμένου το Ισραήλ να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της και τα όπλα της και τα λιβανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 18 Φεβρουαρίου. Η Όρταγκους αναφέρθηκε στη νέα ημερομηνία αλλά δεν είπε ξεκάθαρα ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) θα αποσυρθεί από το λιβανικό έδαφος.

«Η 18η Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία για την αναδιάταξη, όταν τα στρατεύματα των IDF θα ολοκληρώσουν την αναδιάταξή τους, και φυσικά, τα (λιβανικά) στρατεύματα θα έλθουν πίσω από αυτά, άρα είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε η ίδια.

Η Όρταγκους αναμένεται να συναντήσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, τον πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι – που είναι επίσης επικεφαλής του Αμάλ – και να ταξιδέψει στον νότιο Λίβανο με τον λιβανικό στρατό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα