Κόκκινο καμπανάκι στη Κύπρο από ΔΝΤ για τα NPEs

Στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων που είχε το ΔΝΤ με τη Κύπρο ,πρόκειται για διμερείς διαβουλεύσεις που έχει το ΔΝΤ με τα κράτη μέλη μια φορά το χρόνο, στο πλαίσιο των οποίων αντιπροσωπεία του επισκέπτεται τις χώρες μέλη για επιτόπια επόπτευση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Κύπρο για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συστήνει μάλιστα στις κυπριακές αρχές να προβούν σε περαιτέρω και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος

Η καθυστέρηση του ψηφίσματος για τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις οικονομικές προοπτικές ,ενώ η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να υπονομευθεί με την πραγματοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων ή τη διάβρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας” αναφέρει το ΔΝΤ
Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο κυβερνητικός διατηρούν μεγάλα χρέη.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Ταμείο, συνοψίζοντας τις απόψεις των μελών του ΔΣ ,επισημαίνεται ότι τα μέλη χαιρέτισαν την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση αφού η κυπριακή οικονομία κατάφερε μεγάλα   δημοσιονομικά πλεονάσματα και παράλληλα  μείωσε  και το ποσοστό της ανεργίας της.
Επιπλέον  χαιρέτισε και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση βασικών σημείων στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου της επίλυσης μιας μεγάλης συστημικής κυβερνητικής τράπεζας. Αγκάθι ωστόσο παραμένουν τόσο το δημόσιο χρέος όσο και  το ποσοστό των NPΕs  το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης