Κόκκινος συναγερμός για το «αρματωμένο» φουσκωτό της Χίου

Οι έρευνες των ελληνικών αρχών προκειμένου να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση ανεύρεσης οπλισμού σε ταχύπλοο σκάφος το οποίο έπλεε μεταξύ Χίου και Οινουσσών και εντοπίσθηκε από κλιμάκιο του Λ.Σ./ΕΛΑΚΤ χθες (30/7) τα ξημερώματα, έχει εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» που απαιτεί ειδικούς και λεπτούς χειρισμούς.

Όπως έχει γίνει από χθες γνωστό, στο πλοιάριο επέβαιναν 2 Έλληνες και 2 Τούρκοι κουρδικής καταγωγής, στους σάκους των οποίων υπήρχε πολεμικό υλικό (2 αντιαρματικοί όλμοι «LAW», 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί). Το είδος των «αποσκευών» των τεσσάρων συλληφθέντων ήταν αρκετό για να προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ και κλιμακίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με επιχειρησιακούς παράγοντες, να έχουν μεταβεί από την πρώτη στιγμή στο νησί της Χίου.

«Kόκκινος συναγερμός»
Για το περιστατικό έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στις ελληνικές υπηρεσίες Ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας (ο οποίος βρίσκεται (30/07) σε επίσημη επίσκεψη στη Σύρο) ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά, καθώς και για όλες τις εξελίξεις. Για τις επίσημες Ελληνικές Αρχές, η υπόθεση δεν σχετίζεται με εγχώρια τρομοκρατία, και σίγουρα όχι με το κοινό ποινικό έγκλημα. Προσδιορίζουν την υπόθεση ως ιδιαιτέρως σοβαρή, και με τους Κούρδους να δηλώνουν «αγωνιστές του αντάρτικου μετώπου», εκφράζουν φόβους ότι η ελληνική πλευρά θα βρεθεί σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, ως αποδέκτης αρνητικών σχολίων και κριτικής, με κύκλους οι οποίοι «επιδιώκουν να διαβλέπουν» Κούρδους εξτρεμιστές, οι οποίοι με «ανάχωμα» την Ελλάδα, δρουν στην Τουρκία.

Το χρονικό
Από τα προανακριτικά στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, ύστερα και από την εξακρίβωση των στοιχείων των συλληφθέντων, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, ενώ υποθέσεις οι οποίες στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές επανεξετάζονται.

Όπως προέκυψε, για τους δύο Έλληνες οι οποίοι συνελήφθησαν πάνω στο σκάφος, -πρόκειται για 22χρονο σπουδαστή της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, ο οποίος ήταν και ο «καπετάνιος» του φουσκωτού (σ.σ.: ήταν ο μόνος που έφερε έγγραφα, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά) κι έναν 51χρονο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει για άλλες ποινικές υποθέσεις τις αρχές, και διαπιστώθηκε ότι ήταν ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του ταχυπλόου. Όπως ανέφεραν, τους ζητήθηκε να μεταφέρουν το πολεμικό υλικό στην Τουρκία με χρηματικό αντίτιμο 500 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο Έλληνες είχαν πριν από μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποιήσει μια αντίστοιχη μεταφορά με προορισμό και πάλι την Τουρκία. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης του φουσκωτού, κάτοικος Π. Φαλήρου, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ., χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπισθεί.

Οι 2 Τούρκοι κουρδικής καταγωγής δήλωσαν ότι ανήκουν στην οργάνωση Κούρδων αντικαθεστωτικών «Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο» (DHKP-C) ενώ αναζητούνται στην Τουρκία για ένοπλες επιθέσεις της οργάνωσης. Μάλιστα, όπως προέκυψε, ο ένας Κούρδος είχε υποβάλλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, το οποίο ωστόσο είχε απορριφθεί. Από τις έρευνες στα γραφεία της οργάνωσης στα Εξάρχεια έχουν συλληφθεί 2 Κούρδοι- για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους-, ενώ συνολικά 14 άτομα έχουν προσαχθεί, ύστερα από έρευνες σε σπίτια και γραφεία σε Αττική, Λουτράκι και Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές έχουν κατάσχει μεγάλο αριθμό συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, CD και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων, τα οποία έχουν μεταφερθεί για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ και το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις συλληφθέντες εξετάζεται.

Στη Χίο, οι λιμενικές αρχές κατά την προσαγωγή-μεταφορά των τεσσάρων συλληφθέντων εντόπισαν και συνέλαβαν ακόμη έναν Έλληνα και έναν Κούρδο, οι οποίοι μετέβησαν στο λιμάνι με ΙΧΕ. Σε αναζητήσεις εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, καθώς φέρονται να έχουν εμπλοκή με την υπόθεση, ενώ έρευνα έγινε και στο σπίτι στο οποίο διέμεναν. Στις έρευνες συμμετέχει το Λ.Σ., η Αντιτρομοκρατική -με 8 άτομα τα οποία μετέβησαν στο νησί-, η ΕΥΠ (διατηρεί μόνιμο κλιμάκιο στη Χίο), ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Άμυνας.

Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού, γνωστοποίησε ότι ο οπλισμός ο οποίος έχει κατασχεθεί, δεν προέρχεται από αποθήκες του ελληνικού στρατού (σ.σ. το κατασχεμένο υλικό δεν φέρει σειριακούς αριθμούς), ωστόσο δόθηκε εντολή καταμέτρησης στις αποθήκες που υπάρχει οπλισμός. Το μεσημέρι της Τετάρτης (30/07) με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών πραγματοποιήθηκε στο νησί της Χίου έκτακτη σύσκεψη.

Οι 6 συλληφθέντες, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού κ.λπ. και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου.
Όπως διευκρινίζεται σε επίσημη ανακοίνωση του το Λιμενικό Σώμα, «ο εντοπισμός του φουσκωτού ταχύπλοου από το περιπολικό σκάφος του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, έγινε στο πλαίσιο των καθημερινών και εντατικών ελέγχων που διενεργούνται με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αποφυγή έκνομων πράξεων».

Ο «φάκελος της Τριανδρίας»
Οι αρχές ανοίγουν πάλι τον «φάκελο της «Τριανδρίας». Στις 5 Οκτωβρίου 2011, ύστερα από έκρηξη χειροβομβίδας, σε διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27, στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, είχε σκοτωθεί ένας 32χρονος Κούρδος. Στις έρευνες που ακολούθησαν, σε κρύπτη του διαμερίσματος είχαν εντοπισθεί αντιαρματικά, πολυβόλα, 9 χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και άλλος οπλισμός. Ακολούθησαν συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση, τα μέλη της οποίας -όπως αρχικά αποτιμήθηκε-, ενδεχομένως να ήταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο «δράσεων», χωρίς να έχει διευκρινιστεί κάτι περισσότερο.

Σε συνδυασμό γεγονότων, και προανακριτικών δεδομένων, αλλά και πληροφοριών –στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρμοδίων- προβληματίζουν τις ελληνικές αρχές και την πολιτική ηγεσία. Άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν έχει επιχειρηθεί με αναφορές από τον τουρκικό Τύπο, να υπάρξει συσχετισμός Κούρδων εξτρεμιστών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με χώρους κράτησης λαθρομεταναστών –προσδιορίζεται το Λαύριο- χωρίς να έχει διαπιστωθεί το αληθές των όποιων αναφορών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα