Κομισιόν αντί για ΕΚΤ «διάλεξε» η Μέρκελ

Πολλές φορές έχει γραφεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπό… γερμανική κατοχή. Πλέον η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να αποφάσισε να πάρει εκείνη το μέλλον της Ένωσης στα χέρια της, επιβάλλοντας τους κανόνες της, αλλά και το πρόσωπο της εμπιστοσύνης της.

Επιμέλεια: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στις αρχές της εβδομάδας ο «Independent» φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να είναι η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξηγώντας πως έχει το ειδικό βάρος, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα, διεθνή αναγνώριση και στάτους. «Η εμπειρία της είναι μεγαλύτερη από όλων των Ευρωπαίων πολιτικών μαζί», σημειωνόταν.

Επί της ουσίας η Ε.Ε. γερμανοκρατείται: ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν είναι Γερμανός, όπως επίσης και εκείνος του Ευρωκοινοβουλίου. Προσθέστε σε αυτούς τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος και τον γραμματέα των Σοσιαλιστών. Ακόμα και ο επικεφαλής του γραφείου για το Brexit είναι Γερμανός!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκλεκτός της Μέρκελ για την κεφαλή της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δύσκολα μπορεί να προχωρήσει. Κυρίως λόγω έλλειψης εμπειρίας στη διοίκηση. «Είναι η μόνη Γερμανίδα που μπορεί να κάνει τον Τραμπ, τον Πούτιν και τον Ξι να καταλάβουν πως η Ε.Ε. σοβαρεύεται», υποστηρίζει ο συντάκτης, το οποίο η καγκελάριος δεν έλαβε υπόψη της.

Έτσι, την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ο… λίγος Βέμπερ θα διεκδικήσει τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου. Μόνο όπλο του Βέμπερ είναι το ισχυρό Λαϊκό Κόμμα και η ελπίδα πως η στήριξη από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας δεν θα του κοστίσει ακριβά.

Η καγκελάριος επιθυμούσε υπό γερμανική διοίκηση είτε την Κεντρική Τράπεζα είτε την προεδρεία. Οι εξελίξεις έδειξαν πως επέλεξε την προεδρία, ίσως αφήνοντας για τη Γαλλία να διεκδικήσει τη θέση του Μάριο Ντράγκι. Άλλωστε το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μόνο έναν Γερμανό πρόεδρο και αυτόν πίσω στο 1967 έπεισε τη Μέρκελ πως ήρθε η ώρα για να επιστρέψει η χώρα της στο τιμόνι της Ευρώπης. Φυσικά στο στόχαστρο της καγκελαρίας είναι και άλλα κρίσιμα πόστα τα οποία θα ήθελε να ελέγχει, όπως ο τομέας της αναμόρφωσης της Ε.Ε. ή της ενέργειας.

 

Ο Φινλανδός «αντίζηλος» του Βέμπερ

Η Άνγκελα Μέρκελ, άμα τη ανακοινώσει της υποψηφιότητας Βέμπερ, έσπευσε να την καλωσορίσει. «Τώρα πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η καγκελάριος  προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ο Βέμπερ μπορέσει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκείνο που καταρχήν πρέπει να περιμένουν είναι τη 10η Σεπτεμβρίου, οπότε οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Βαυαροί εταίροι τους (CSU) θα συζητήσουν για τον υποψήφιό τους. Ακόμα και αν εγκρίνουν την υποψηφιότητα δεν θα είναι ο μόνος για το Λαϊκό Κόμμα. Ο Φινλανδός Αλεξάντρ Σταμπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Άλλωστε ο Σταμπ έχει αυτό που δεν διαθέτει ο Βέμπερ: Εκτελεστική εμπειρία, αφού έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών. Όταν μιλάει με τη Μέρκελ, τον Μακρόν και τους άλλους ηγέτες, μπορεί να τους κοιτάζει στα μάτια.

Ο Σταμπ μιλάει και τις τρεις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. –αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά– με ευχέρεια, κάτι που δεν ισχύει για τον Βέμπερ. Η επιλογή του υποψηφίου του ΕΛΚ αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του κόμματος στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

 

Οι υποψήφιοι αντι-Ντράγκι

Η επιλογή Μέρκελ να διεκδικήσει η Γερμανία την προεδρία της Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο και για τους μνηστήρες της θέσης του Ντράγκι.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, οι πρώην και νυν διοικητές κεντρικών τραπεζών Φίλιπ Λέιν, Έρκι Λιικάνεν, Άρντο Χάνσον, Κλάας Νοτ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι «Financial Times».

Ο Μπενουά Κερέ, ο Γάλλος οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, έχει πιθανότητες να βρεθεί στο ύπατο αξίωμα της ΕΚΤ. Έχει πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους της τράπεζας και οι θέσεις του είναι πολύ κοντά με εκείνες του Βερολίνου. Έτσι, ικανοποιεί δύο κριτήρια: τη μοιρασιά μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των γερμανικών θέσεων.

Στην περίπτωση που, τελικά, ο Κερέ αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση και το Παρίσι ασκήσει έντονες πιέσεις γι’ αυτήν, η άλλη επιλογή είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό μιλάει άπταιστα γερμανικά και πριν αναλάβει την τράπεζα εργαζόταν στην BNP Paribas.

Η μόνη υποψηφιότητα εκτός τραπεζικών κύκλων είναι αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ, νυν γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας.

Μία άλλη υποψηφιότητα χωρίς πολλές πιθανότητες είναι ο Εσθονός Άρντο Χάνσον, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του. Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Ολλανδός ομόλογός του, Κλάας Νοτ, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της σκληρής νομισματικής πολιτικής.

Έπεται ο Φίλιπ Λέιν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους της ΕΚΤ. Υπάρχουν ακόμα δύο φινλανδικές υποψηφιότητες, του Όλι Ρεν και του Έρκι Λιικάνεν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα