Κομισιόν: Νομική διαδικασία κατά της Γερμανίας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Η Κομισιόν έστειλε επιστολή γνωστοποιώντας στο Βερολίνο ότι θα ερευνήσει αν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σήμερα διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γερμανίας με στόχο να ερευνηθεί εάν το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την απόφαση του της 5ης Μαΐου 2020 με την οποία αμφισβήτησε την νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , προγράμματος που είχε την έγκριση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Κομισιόν έστειλε επιστολή γνωστοποιώντας στο Βερολίνο ότι θα ερευνήσει αν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η επιστολή είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει την Κομισιόν να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επιβολή κυρώσεων.

Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο του 2020 πυροδότησε ανησυχίες για τη συμβατότητα του με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.

«Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το δίκαιο της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά τις πρακτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια των υπόλοιπων κρατών μελών», σημείωσε η ίδια πηγή.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς είχε αμφισβητήσει απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που είχε κρίνει σύννομο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 5 Μαϊού του 2020 ανέφερε ότι η ΕΚΤ παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς δεν δικαιολόγησε επαρκώς το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Με την απόφαση του αυτή, αμφισβήτησε επίσης την υπεροχή του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. κάτι που άνοιγε τον δρόμο για έναν κύκλο νομικών ενεργειών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

Πηγή: Reuters
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα