Κομισιόν: «Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ» – «Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο»

«Να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειες», είπε ο εκπρόσωπός της. Αναμένεται επικοινωνία μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Κομισιόν εκφράζοντας την ανησυχία της ΕΕ για τις παραβατικές ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα στάθηκε για ακόμα μία φορά στο πλευρό τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε ότι η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ.

Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε επίσης την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο ερωτηθείς σχετικά και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε κλιμάκωση.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο επεσήμανε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της ΕΕ στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές Αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Επιπροσθέτως, ο Στάνο σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Πήτερ Στάνο και συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει – και ήδη λαμβάνει – για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ».

Εν αναμονή της επικοινωνίας Μέρκελ – Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος θα τον ενημερώσει για τις αποφάσεις των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αλλά και την πρόθεσή της να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα