ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ (ΚΑΙ… ΜΙΜΗΤΩΝ): Δύσκολη νομικά, «επικίνδυνη» πολιτικά η απαγόρευση

Το να αποδειχτει η ιδιότητα του «αχυρανθρώπου» δεν είναι και τόσο απλό όσο περιγράφεται

Μία δύσκολη εξίσωση προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιτραπεί στο κόμμα Κασιδιάρη, σε απομεινάρια της Χρυσής Αυγής (σ.σ. περίπου 400 από αυτούς έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Ρηγίλλης στην επέτειο των Ιμίων) και κυρίως σε επίδοξους μιμητές τους στο μέλλον.

Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί η τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου θα αποκλείει την κάθοδο κομμάτων που έχουν καταδικαστεί –ακόμη και πρωτοδίκως ήταν μία σκέψη– στελέχη για εγκληματικές πράξεις. Το ευαίσθητο σημείο είναι ότι η εν λόγω νομική πρόβλεψη περί στελεχών δεν αφορά μόνο τους φυσικούς ηγέτες ενός φιλοναζιστικού κόμματος όπως ο π.χ. ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά και τους εικονικούς ηγέτες. Αυτούς δηλαδή που θα έχουν τοποθετηθεί ως «μπροστινοί», ως «αχυράθρωποι» σε κόμματα παίρνοντας εντολές από λογής-λογής… Κασιδιάρηδες.

Όπως διαρρέεται από κυβερνητικά στελέχη η προς ψήφιση τροπολογία είναι μετεξέλιξη του άρθρου 92 του ν. 4804/2021 και με τα καινούργια νομικά όπλα που εισφέρει λύνει τα χέρια του Αρείου Πάγου, ο οποίος στον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει θα κόψει τη συμμετοχή στις εκλογές φασιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο «ακολουθούμε το παράδειγμα της Γερμανίας που με ανάλογη διάταξη έκοψε την όρεξη νεοφασιστών και νεοναζιστών να κατέλθουν στις εκλογές με κοινοβουλευτικό μανδύα». Αυτό που, πάντως, δεν εξήγησε ο Κυριάκος είναι κι αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος: πώς θα αποδειχτεί η ιδιότητα του «αχυρανθρώπου» καθώς δεν είναι και τόσο απλό όσο περιγράφεται.

Και ένα άλλο ερώτημα: Αν το 2,93% που πήρε η Χρυσή Αυγή το 2019 –πολίτες είναι και οι 165.620 άνθρωποι που την ψήφισαν– αποκλεισθεί με έωλες διατάξεις, όταν φτάσουν στην κάλπη πού θα ρίξουν την ψήφο τους;  Στη δεξιά παράταξη που κατέθεσε το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό τους ή κάπου άλλου;

Δεν θα ήταν επομένως προτιμότερο η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπενθυμίσουν με καμπάνιες τους στα ΜΜΕ τα φονικά κατορθώματα και τις βιαιοπραγίες των Χρυσαυγιτών, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς τους και τη… νοσταλγία τους για τον Χίτλερ και το Άουσβιτς;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα