Κομματική κολοκυθιά με την αλήθεια

Η κοινή γνώμη παρακολουθούν έναν χαρτοπόλεμο δηλώσεων και επιχειρημάτων απο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας μην μπορώντας να αντιληφθούν πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα σε κάθε υπόθεση

Όσο αποτραβιούνται τα νερά από την άμπωτη της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στην… αμμουδιά της εγχώριας πολιτικής σκηνής επανεμφανίζονται όλα εκείνα πoυ μας απασχολούσαν και πριν από την ex-royal σαπουνόπερα. Ακρίβεια, υποκλοπές, Ειδικό Δικαστήριο επανέκαμψαν στο ρεπερτόριο της κομματικής αντιπαράθεσης και θα μας πάνε με υψηλά ντεσιμπέλ ως τις εκλογές.

Απόδειξη ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντίνο Φλώρο. Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» σύμφωνα με το οποίο ο Α/ΓΕΕΘΑ φέρεται να παρακολουθείτο από την ΕΥΠ με την υποψία διακίνησης «μαύρου χρήματος», εξελίσσεται ένα σκληρό «ντιμπέιτ» αλληλοκαρφωμάτων όπου:

>> Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη Νέα Δημοκρατία να επαληθεύσει ή να διαψεύσει το θέματος με τη λογική ότι η ΕΥΠ εποπτεύεται από τον πρωθυπουργό. Ρωτούν μάλιστα αν η φερόμενη παρακολούθηση του στρατηγού Φλώρου αφορούσε λόγους εθνικής ασφάλειας «ή για να τον εκβιάζει για τις αποφάσεις αναφορικά με τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών;».

>> Από τη Ν.Δ. κάνουν λόγο για άκριτη υιοθέτηση «αναξιόπιστου υλικού» προερχόμενου «από ρυπαρά δίκτυα» και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε μία κρίσιμη για τον τόπο περίοδο. Όσο για τις απαντήσεις που ζητά η αντιπολίτευση η κυβέρνηση παραπέμπει στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης.

Στη μέση της ιδιότυπης κολοκυθιάς βρίσκονται οι πολίτες που παρακολουθούν έναν χαρτοπόλεμο δηλώσεων και επιχειρημάτων μην μπορώντας να αντιληφθούν πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα σε κάθε υπόθεση. Ως εκ τούτου αναρωτιούνται τα απολύτως εύλογα:

>> Πόθεν τούς προκύπτει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορεί να είναι θύμα κυβερνητικού εκβιασμού;

>> Πώς ξέρουν στη Ν.Δ. ότι θα απαντηθούν όλα –προφανώς και η υπόθεση Φλώρου– από την Θέμιδα, αφού σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν υπάρχει εν εξελίξει έρευνα για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον Α/ΓΕΕΘΑ; Και, εντέλει, γιατί σπεύδουν να καλύψουν τον στρατηγό δια της ανανέωσης της «αρχηγίας» του στο ελληνικό Πεντάγωνο, όσο οι φήμες συνεχίζουν να αιωρούνται;

>> Γιατί δεν ελέγχεται αρμοδίως η άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι η οικονομική κατάσταση του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του περιγράφονται λεπτομερώς στις κατατεθειμένες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» και «Ε9»;

Αντίστοιχος χαρτοπόλεμος και με την εκδίκαση στο Ειδικό Δικαστήριο της υπόθεσης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδεις του 2016. Τα όσα κατέθεσε η γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για «φακέλους και τσάντες με χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)» ερμηνεύονται με βάση το κομματικό αφήγημα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, λ.χ. τα θεωρούν αναπόδεικτες και συκοφαντικές προσωπικές κρίσεις της μάρτυρος, ξεχνώντας ότι στην υπόθεση Novartis στηρίχτηκαν στις προσωπικές κρίσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων για να κρεμάσουν στα μανταλάκια 10 πολιτικούς αντιπάλους τους.

Στην Ν.Δ., από την άλλη, υιοθετούν την επώνυμη κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα ζητώντας να μάθουν με τη σειρά τους «πού πήγαιναν οι σακούλες με τα «μαύρα» χρήματα» και «ποιος τις παραλάμβανε και πού τις διοχέτευε».

Ως κερασάκι στην τούρτα της ίδιας υπόθεσης ήρθε η δήλωση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ότι «εγώ σε πολιτικά παιχνίδια δεν παίζω».

Αποτέλεσμα; Τρέχουν όλοι να εξηγήσουν τον «χρησμό» του επί τιμή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς ο ίδιος δεν έχει αποσαφηνίσει ποιος και γιατί τον εμπλέκει σε πολιτικά παίγνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο παιχνιδάκι δεν θα είναι για τους πολίτες-ψηφοφόρους αυτή η προεκλογική περίοδος. Κι αυτό διότι μεταξύ πολλών αλληλοκατηγοριών, fake news και υποσχέσεων θα βρεθούν, τελικά, μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα: Να ασπαστούν τη βολική για τα κόμματα ρήση του Αμερικανού ποιητή Γουάλας Στίβενς ότι «μακροπρόθεσμα, η αλήθεια δεν έχει σημασία»; Ή μήπως να ακολουθήσουν την προτροπή του νομπελίστα Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Ζιντ «πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους που τη βρήκαν»;

Όποιος το απαντήσει, καλό του κεφαλιού του…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα